Ondernemers strijden tegen klimaatverandering
Kleine ondernemers verdienen vaak net genoeg om van te leven. Met een beetje geluk maken ze winst, wat ze weer kunnen investeren in hun eigen bedrijf. Of in de opleidingen van hun kinderen. Maar kleine boeren, zoals de veehouders in Niger zien steeds vaker hun inkomsten teruglopen.
Ondernemen om te overleven
De veehouders in Niger ondernemen vaak om te overleven, in plaats van om te leven. Door langdurige droogte groeit er nog amper iets. De veehouders trekken noodgedwongen steeds verder van hun dorp weg. Op zoek naar een plek waar hun vee kan grazen.
Pas na het regenseizoen komen ze weer thuis. In de hoop dat er regen is geweest en het dorp weer groen is gekleurd. De veehouders moeten hun gezin al die tijd achterlaten.
Een zware tijd voor het gezin
Maar hoe moet het met de achterblijvers? De vrouwen, ouderen en kinderen? Zij moeten in de maanden dat de veehouders weg zijn ook nog eten, drinken en leven. Voor hen breekt een periode van schaarste aan. Er is veel honger.
Dat kan anders!
Foto 2 keer
Ardo is de dorpsleider en verantwoordelijk voor het waterpunt van de regio. Hij zorgt voor het onderhoud. 'Sinds de put is het leven zo simpel! Ik slaap, kom hierheen… Ik ben een gelukkig man! We hebben ook technieken geleerd om de bodem te verbeteren, daardoor groeit er weer gras. Zo is er eten voor de dieren.'
De schouders eronder
De 'achterblijvers' zijn namelijk sterke vrouwen en jongeren met ambities en ideeën. Lokale partner AREN biedt onder andere in de regio Maradi trainingen aan. Hier kunnen de vrouwen en jongeren verschillende beroepen leren. Zo heeft een gezin meerdere inkomstenbronnen. AREN en Oxfam Novib geven de gemeenschap ook het gereedschap om waterputten te slaan en helpen de kwaliteit van het land te verbeteren. Zo hoeven de veehouders minder ver weg te trekken: het gras is thuis al groen genoeg!
Er zijn commissies en vrouwengroepen opgericht zodat ze bij alle besluitvormingen betrokken zijn. Voor alle successen zijn de ondernemers dus zelf verantwoordelijk. En daar zijn ze trots op.
Wat nu?
Klimaatverandering is geen toekomstmuziek. In Nederland merken we misschien nog weinig van de gevolgen, maar in landen als Niger zijn ze al duidelijk zichtbaar.
Armere landen moeten zich kunnen voorbereiden op het extreme weer van nu en de toekomst. De gevolgen die er al zijn en die nog gaan komen. Gelukkig hebben rijke landen hier al hulp voor beloofd. Maar dan moeten ze deze afspraken wel nakomen.
Dit hebben rijke landen beloofd