Salma uit Pakistan komt in actie tegen corona
Veel vrouwen en jongeren hebben op het Pakistaanse platteland last van de gevolgen van de coronacrisis, ziet de 29-jarige Salma. Als leider van een vrouwenjeugdgroep besluit ze hen te helpen.
Net als in de rest van de wereld zet corona het leven in Pakistan op z’n kop. Door de lockdown verloren veel mensen van de ene op de andere dag hun inkomsten. Ook in Salma Shoro’s dorp Khanoth is de impact op dagloners groot. Winkels zijn dicht, arbeiders mogen geen werk meer zoeken buiten hun eigen woonplaats. Veel dorpelingen werkten in de transportsector en zitten nu gedwongen thuis.
Als leider van een jeugdvrouwengroep, ondersteund door Oxfam Novibs Empower Youth for Work-project, was Salma al bekend in haar gemeenschap. Toen Salma zag wat voor impact de coronacrisis op haar dorpsgenoten had, besloot ze in actie te komen. ‘Ik zie twee grote problemen voor onze gemeenschap: jeugdwerkeloosheid en meer huishoudelijke druk op vrouwen.’
Jeugdwerkeloosheid
‘In onze gemeenschap was al weinig werk, en ik denk dat de jeugd de komende maanden extra hard wordt getroffen. Ikzelf run bijvoorbeeld een klein winkeltje vanuit huis, maar nu de markten dicht zijn kan ik geen producten meer kopen. Zonder openbaar vervoer is het ook niet mogelijk om de leverancier direct te bereiken. Na de pandemie zal economisch herstel een van de grootste uitdagingen worden.’
Te veel huishoudelijk werk
‘Omdat mannen nu niet veel de deur uitgaan, komt er veel terecht op de schouders van vrouwen. Mijn ooms en broer gingen bijvoorbeeld regelmatig naar restaurants om thee te drinken. Nu dat niet meer kan, moet ik thee voor ze zetten. Ook moeten de vrouwen vaker schoonmaken en zijn er meer kleren om te wassen. Gelukkig zijn er ook positieve punten: een van mijn familieleden zorg nu thuis voor zijn kinderen, terwijl dat altijd de verantwoordelijkheid van de vrouwen was.’
Bewustzijnscampagne
Salma besloot meer bewustzijn te creëren rond de problemen die ze zag ontstaan. ‘In mijn dorp is de toegang tot informatie beperkt, en veel mensen geloven in mythes. Ze nemen corona niet serieus of denken dat het alleen in steden heerst. Daarbij hebben veel vrouwen nooit onderwijs gehad en weten niet hoe belangrijk goede hygiëne is als je in deze situatie voor je gezin zorgt.’ Omdat veel vrouwen niet kunnen lezen, vertrouwen ze op mond-tot-mondinformatie die lang niet altijd betrouwbaar is.
Salma gaat bij vrouwen langs om vrouwen te informeren over corona en organiseert thuis kleinschalige voorlichtingssessies. Ze leert meisjes en vrouwen die wel naar school zijn geweest dat ze alleen informatie moeten delen die uit betrouwbare bron komt. Daarnaast helpt ze vrouwen om rantsoenpakketten of financiële steun van de overheid te ontvangen.
Voorlichting en zeep
In haar voorlichtingscampagne wordt Salma ondersteund door Oxfam Novib. Naast hygiënevoorlichting via onder meer sociale media en luidsprekers deelt Oxfam Novib zeep, desinfectiemiddel en rantsoenen uit. We stellen beschermende kleding beschikbaar voor zorgmedewerkers. Vrijwilligers demonstreren hoe je je handen moet wassen en via trainingsvideo’s leren mensen zelf zeep en mondkapjes maken, voor eigen gebruik of om te verkopen.
Wil je mensen als Salma steunen in haar strijd tegen het coronavirus? Help dan mee!
Salma blijft helpen
Salma is vastbesloten om haar gemeenschap te blijven steunen en wil ook vrouwen in omliggende dorpen helpen wanneer de lockdown wordt opgeheven. Ook is ze van plan om vrouwen en jongeren te helpen hun bestaan weer op te bouwen als de pandemie voorbij is.
‘Tegen mijn gemeenschap zeg ik: alsjeblieft, neem dit virus serieus. Blijf thuis en blijf veilig. Aan mannen wil ik vragen om de vrouwen te helpen met het huishoudelijk werk. En tegen jongeren wil ik zeggen: we kunnen niet op onze ouders blijven steunen. Moeilijke tijden komen eraan, dus besteed minder en draag meer bij.’
Meer weten?
Wil je meer lezen over ons werk in de strijd tegen corona? Hier vind je verhalen uit de landen waar we werken, blogs van onze experts, inspirerende video's en meer.
Lees ook
-
De prijs van de coronacrisis voor meisjes en vrouwen in Pakistan
-
Hulpverleners vertellen: ‘Laten we deze crisis aangrijpen als kans voor verandering’
-
Jongeren in het zonnetje: zo strijden zij wereldwijd tegen corona
-
Samen door moeilijke tijden
-
6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
- Trefwoorden: Corona Pakistan