Tijdlijn keyword
Meer over Corona
-
Wat heb jij altijd al tegen Big Pharma willen zeggen? Spreek ze nu aan!Heb je altijd al eens direct iets tegen grote farmaceuten als Pfizer en Moderna willen zeggen? Dat je het zat bent dat zij hun zakken vullen ten koste van levens van de kwetsbaarste mensen, bijvoorbeeld? Dit is je kans! Deze week staan de aandeelhoudersvergaderingen van Pfizer en Moderna op de agenda. Spreek ze aan via de WhatsApp-actie ‘One word for pharma’!
-
Dit hebben we samen met jou bereikt in 2021Hoe zou jij het afgelopen jaar in één zin samenvatten? Grote kans dat ‘corona’ in die zin voorkomt. De coronacrisis bracht ons grote tegenslagen, in Nederland en vooral in de kwetsbaarste landen. Maar wat ons betreft hoort in die zin ook het woord ‘veerkracht’ thuis. Want we zagen hoe mensen zoals jij zich verzetten tegen de grote ongelijkheid die ook deze crisis weer blootlegde. Een terugblik op het afgelopen jaar en alles wat we samen met jou en onze partners hebben bereikt.
-
Kan ik mijn derde vaccinatie niet doneren aan armere landen?Terwijl Nederlanders inmiddels aan de derde coronavaccinatie toe zijn, hebben miljoenen mensen in Afrika nog geen enkele prik gehad. De logische vraag die we vaak horen: kunnen wij onze derde prik niet gewoon doneren aan een van die landen? Het korte antwoord: nee. Maar er is wél een andere oplossing.
-
‘Afrikanen willen helemaal geen vaccins’: 5 mythes over vaccins ontkrachtMensen in Afrika zitten helemaal niet te wachten op een coronavaccin, patenten zijn al vrijgegeven maar niemand maakt er gebruik van, farmaceuten moeten nu eenmaal zoveel geld verdienen: we weerleggen deze en meer mythes over coronavaccins.
-
Formeren? We gaan het eerst over iets anders hebben: eerlijk delen!Wie wil er met Premier Rutte verder en wie niet? Is er wel een meerderheid in de Eerste Kamer? Als je het nieuws rond de formatie een beetje volgt zou je het bijna vergeten, maar dit zijn niet de grote problemen van deze tijd. Wat wel? Eerlijk delen!
-
Een groen, eerlijk kabinet: 5 tips voor de informateurHet waren bijzondere verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Vanwege het coronavirus maar ook door andere wereldwijde uitdagingen die nú actie vereisen, zoals de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid. Hoog tijd dus voor een kabinet dat de uitdaging aangaat! Om de informateur te helpen zetten wij 5 aandachtspunten op een rij.
-
1 jaar corona: zo staan we ervoorEen jaar geleden brak de corona pandemie uit. Dankzij onze supporters zorgden we voor schoon water, zeep, voorlichting en voedsel voor ruim 14 miljoen mensen. Lees wat we bereikten in de strijd tegen de coronacrisis en wat er nog moet gebeuren om te zorgen dat we allemaal veilig zijn.
-
Kiezers kijken over grenzen. En de politiek?Terwijl de Tweede Kamerverkiezingen naderen, staan we wereldwijd voor grote uitdagingen: toenemende ongelijkheid, de coronapandemie, honger, onderdrukkende regimes en een klimaatcrisis. Het uitgelezen moment voor politici om alle zeilen bij te zetten. Ontdek welke partijen van plan zijn te investeren in internationale plannen en wat Nederland daarvan vindt.
-
Te weinig vaccins? Nergens voor nodig!9 van de 10 mensen in ontwikkelingslanden zullen dit jaar geen toegang hebben tot een coronavaccin. Rijke landen hebben het grootste gedeelte van de vaccins namelijk al voor zichzelf opgekocht. Onze eis: eerlijk delen. Maar dat niet alleen. We kunnen er ook voor zorgen dat het vaccintekort wordt opgelost!
-
Hoe vergroot de coronacrisis ongelijkheid? 3 feitenAllemaal voelen we de heftige gevolgen van de coronacrisis. Wereldwijd verliezen miljoenen mensen hun baan, of zien hun eigen bedrijf ten onder gaan. Ondertussen profiteert een klein clubje superrijken volop van de pandemie. Hoe komt het dat corona ongelijkheid vergroot?
-
2021: wát een klimaatjaar wordt dat!5 jaar na het klimaatakkoord in Parijs: hoe staat het ervoor met het klimaat? Niet best, helaas.
-
Jong en ondernemer: zo strijdt Pabon in Bangladesh tegen de gevolgen van de coronacrisisNu een nieuwe lockdown is ingegaan moeten Nederlandse ondernemers zich opnieuw schrap zetten voor een zware, onzekere tijd. Ook in Bangladesh moeten worden jonge ondernemers keihard geraakt door de coronacrisis. Veel van hen moesten hun bedrijf sluiten vanwege de lockdown, maar overheidssteun is lastig te krijgen. Ondernemer Pabon Sarkar (25) vertelt over zijn strijd.
-
Waarom veroorzaakt corona honger? En nog 6 veelgestelde vragenDe coronacrisis raakt ons allemaal. Maar de gevolgen ervan zijn ongelijk. Lees hier waarom een hongercrisis dreigt door corona, wat jij daar vanuit Nederland aan kunt doen meer veelgestelde vragen over de wereldwijde gevolgen van de coronacrisis.
-
Sluit je aan bij de mensen die natuur en gezondheid beschermen!Wist jij dat onze gezondheid verband houdt met de gezondheid van de planeet? Inheemse gemeenschappen weten dat maar al te goed. Al eeuwen leven zij in harmonie met de natuur. Ze beschermen bossen en rivieren, en helpen daarmee pandemieën voorkomen. Maar veel inheemse gemeenschappen worden bedreigd, en daarmee indirect ook jouw gezondheid.
-
Waarom de coronacrisis meer kindhuwelijken veroorzaakt – en hoe wij daartegen strijdenKindhuwelijken en corona, wat hebben die met elkaar te maken? Helaas meer dan je denkt. Door de coronacrisis kampen miljoenen gezinnen met armoede. Veel ouders zien geen andere oplossing dan hun dochters eerder uit te huwelijken. Dat lot dreigde ook voor Maria, Uzma en Saba.
-
Hoe mobieltjes levens redden: zo pakken we de coronacrisis aan in KeniaZou jij thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, als dat betekent dat je geen eten op tafel kunt zetten voor je gezin? Voor deze schrijnende keuze staan duizenden Kenianen die werken voor een dagloon. Oxfam-medewerker Blandina vertelt hoe nijpend hun situatie is – en hoe we deze mensen helpen.
-
Waarom de slechte voorbereiding op de coronacrisis een politieke keuze isUit de Ongelijkheid Index van Oxfam de meeste landen slecht zijn voorbereid op de coronacrisis. Deze slechte voorbereiding is niet toevallig, maar het resultaat van politieke keuzes. We leggen het uit in 4 vragen en antwoorden.
-
Petitie tekenen zinloos? Juist niet! 3 succesverhalenJe hebt een petitie ondertekend, maar je hebt geen idee wat er met je handtekening is gebeurd. Of misschien teken je wel nooit petities, want het heeft toch geen zin? Integendeel: jouw stem maakt juist verschil! 3 petitiesuccessen die dat laten zien.
-
Van uitdaging naar kans: zo zien deze jongeren de toekomst van werkJe baan verliezen in coronatijd is lastig in Nederland, maar nog moeilijker in landen waar werk schaars is en veel mensen dagloner zijn. Thuis zitten betekent dan geen brood op de plank. Vooral jongeren hebben te lijden onder de gevolgen: zij zijn 3 keer vaker werkloos dan volwassenen en dit neemt alleen maar toe. We spraken met jongeren uit verschillende landen over hoe zij hun toekomst zien en hoe we het tij kunnen keren.
-
Hoe Malawi’s gezondheidszorg kraakt onder de coronacrisis: 3 feitenNet als Nederland worstelt ook Malawi met de gevolgen van de coronapandemie. Maar waar wij een sterk zorgstelsel hebben om op te leunen, lijdt Malawi grote tekorten. Waarom lijdt Malawi zo'n tekort?
-
Deze Pakistaanse jongeren zijn niet te stoppen, ondanks de lockdownIn veel landen vormen de maatregelen tegen het coronavirus een groter gevaar dan het virus zelf. Zo betekent een lockdown voor veel Pakistanen dat ze geen geld kunnen verdienen. En een dag geen geld, is geen eten op tafel. Jongeren als Maab Fatima trotseren de lockdown en komen in actie om hun gemeenschap te helpen.
-
3 slimme initiatieven in de strijd tegen coronaHoe was je je handen om de verspreiding van corona tegen te gaan, maar je hebt geen toegang tot schoon water? Hoe krijg je brood op de plank, terwijl je door een lockdown niet naar je werk kunt? Met deze 3 slimme initiatieven zorgen mensen in Kenia, Bangladesh en Uganda ervoor dat de coronacrisis hen niet klein krijgt.
-
Deze miljonairs smeken om meer – ja echt, méér - belasting te mogen betalenHet lijkt wel de omgekeerde wereld. Waar de meeste mensen jaarlijks netjes - en met frisse tegenzin - hun belasting betalen, is er een groep mensen opgestaan die smeekt om meer te mogen afdragen!
-
Zij staan in de frontlinie in de strijd tegen coronaZe delen zeep uit, ze zorgen voor schoon water en ze geven voorlichting: zo zorgen onze hulpverleners ervoor dat kwetsbare mensen zichzelf kunnen wapenen in de strijd tegen het coronavirus. Ontmoet de mensen in de frontlinie!
-
Organiseer je eigen (lockdownvriendelijke!) klimaatfilmavondHet coronavirus heeft de levens van veel mensen in de wacht gezet. Maar de klimaatcrisis gaat gewoon door. Wil je niet stilzitten, al staat je leven een beetje stil? Om klimaatactie te voeren hoef je niet gelijk groot uit te pakken. Met deze tips organiseer je eenvoudig een gezellige én leerzame (virtuele) klimaatfilmavond.
-
Hoe de coronacrisis vluchtelingen extra hard raaktAfstand houden van je geliefden valt niet mee. Steeds je handen wassen als je iets buitenshuis hebt aangeraakt is ook niet altijd haalbaar. Leven met het coronavirus is een uitdaging. Dat geldt des te meer voor veel vluchtelingen. In overvolle vluchtelingenkampen is afstand houden vaak onmogelijk. Toegang tot gezondheidszorg of schoon water ontbreekt. Drie gevluchte vrouwen vertellen hun aangrijpende verhaal.
-
Strijden tegen corona = strijden tegen belastingontwijkingWat belastingontwijking en de coronacrisis met elkaar te maken hebben? Best veel, want door belastingontwijking te bestrijden, kunnen we ook corona helpen verslaan! De rekening voor de coronacrisis kan namelijk worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking.
-
‘Misschien overleef ik het virus niet, maar mijn kinderen zijn het belangrijkst’Voordat het coronavirus Ethiopië bereikte, verkocht alleenstaande moeder Atsede genoeg groenten om haar gezin eten te geven en haar kinderen naar school te sturen. Maar door de maatregelen is ze de wanhoop nabij. Haar verhaal staat symbool voor dat van vele vrouwen die wereldwijd in de informele sector werken.
-
4 leuke én leerzame thuisblijftipsBlijf thuis, is nog altijd het devies tijdens deze coronacrisis. Voor wie inmiddels alle Netflix-series heeft gezien, alle keukenkastjes heeft uitgemest en alle klusjes heeft afgevinkt, geven we graag wat tips om de tijd leuk én leerzaam door te komen!
-
Het verhaal achter onze volle schappenDe coronacrisis trekt helden van achter de schermen in de spotlights. De mensen die we voor lief namen en bijna onzichtbaar ons leven in goede banen leidden, vallen nu op als vitale steunpilaren. In de zorg, in het onderwijs en in de supermarkten. Maar crisis of niet, de migranten die asperges steken in Limburg, aardbeien oogsten in Spanje of dagloners die theeplukken in India, staan nog altijd verborgen in de coulissen.
-
Zo stoppen wij grote ziekte-uitbraken als coronaVoorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om de verspreiding van een virus als covid-19 in arme landen, waar toegang tot zorg en schoon water beperkt is. Oxfam Novib zet in deze landen dan ook vol in op preventie. Lees meer over onze ervaring rond het stoppen van besmettelijke ziektes.
-
Jongeren in het zonnetje: zo strijden zij wereldwijd tegen coronaJong of oud, het coronavirus kan ons allemaal raken. Maar het zijn de meest kwetsbare, vaak oudere mensen die het grootste risico lopen. Daarom zijn we extra trots op de jongeren die wereldwijd initiatief tonen om de verspreiding van corona te stoppen.
-
13 tips om thuisblijven inspirerend te makenDe coronacrisis zet ons leven op zijn kop. Misschien zit je thuis en heb je veel tijd te doden. Of ben je juist extra druk met werk of kinderen, waardoor je wel wat afleiding kan gebruiken. Met deze tips van onze klimaatcampaigner Ikram Cakir kun je thuis inspiratie opdoen om te bouwen aan een betere wereld.
-
De prijs van de coronacrisis voor meisjes en vrouwen in PakistanJuist meisjes en vrouwen hebben het zwaar te verduren met de gevolgen van het coronavirus covid-19 en de genomen maatregelen.
-
De schappen zijn weer vol, maar niet voor iedereenKen je dat? Heb je een lekker recept uitgezocht, een boodschappenlijstje gemaakt... Blijken in de supermarkt alle ingrediënten die je nodig hebt op te zijn.
-
Samen door moeilijke tijden'Het is crisis. Een vreemde ziekte brengt wereldwijd het openbare leven tot stilstand en veroorzaakt ook bij ons grote onzekerheid.' Onze algemeen directeur Michiel Servaes over de coronacrisis.