landrechten = voedselzekerheid
Goed nieuws uit Indonesië: De aanleg van nieuwe palmolieplantages in het regenwoud is verboden voor minimaal drie jaar. Een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.
Palmolie brengt ons geen toekomst, het brengt ons tegenslag. Het brengt ons armoede. Ze misleiden je en pakken je land af en dan ben je niets meer. Je kinderen worden hun slaven en je hebt geen land meer. - Rodrigo López, Santa Clara de Uchunya, Peru.
Mooi werk van de Indonesische president Joko Widodo: hij kondigde aan dat er geen nieuwe palmolieplantages in het regenwoud mogen komen voor minimaal drie jaar. Een goede stap om lokale bewoners en natuur te beschermen tegen landroof en ontbossing. Maar we zijn er nog lang niet.
Wereldwijd neemt de vraag naar land toe, vaak met ingrijpende gevolgen
Eén op de drie mensen is voor hun bestaan afhankelijk van land. Ze bewonen, gebruiken en beschermen meer dan de helft van het totale landoppervlak op aarde. Maar slechts een klein deel van dit land is wettelijk eigendom van deze gemeenschappen. De landrechten van veel families zijn daardoor niet goed beschermd.
Dit maakt ze kwetsbaar voor landroof: bedrijven en overheden verjagen inheemse volkeren en lokale gemeenschappen van hun land, om ruimte te maken voor bijvoorbeeld gaswinning, het bouwen van een dam, palmolieplantages en toerisme. Vaak gaat dit gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen.
Opkomen voor landrechten is gevaarlijk
Alleen al in 2017 zijn wereldwijd minstens 207 land- en milieuactivisten vermoord.
De omvang van dit probleem is haast onvoorstelbaar
In de afgelopen 10 jaar is er wereldwijd 49 miljoen hectare land geroofd. Dat is evenveel grond als Duitsland, Nederland, België en Ierland bij elkaar. De helft van dit oppervlak was voorheen in gebruik van inheemse en lokale gemeenschappen.
Honderden organisaties werken samen
Om aandacht voor mensen als Luisa te vragen, en tot oplossingen te komen, lanceerde LandRightsNow, een campagne waaraan Oxfam bijdraagt, op Wereldvoedseldag een nieuwe campagne. Samen met honderden organisaties werken we met inheemse volkeren en lokale gemeenschappen in de strijd voor de bescherming van hun leefomgeving en het verkrijgen van landrechten.
We roepen overheden over de hele wereld op om inheemse- en lokale landrechten te beschermen. En om ervoor te zorgen dat er geen landroof zit in het voedsel dat op ons bord ligt.
Doe mee!
Lees over landrechten en voedselzekerheid wereldwijd in dit rapport en bekijk hoe jij mee kan doen.