Crisis op crisis: zo pakken wij deze uitdaging aan
Wereldwijd werken we hard om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Andere grote crises maken die strijd extra uitdagend. Zo worden Oost- en Centraal-Afrika geteisterd door overstromingen en een gigantische sprinkhanenplaag die de oogsten verwoest. En juist coronamaatregelen bemoeilijken de hulpverlening tijdens deze crises.
Overal worden maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat is hoognodig, want de gevolgen voor mensen in arme landen zijn nauwelijks te overzien. Wie ziek wordt, heeft amper toegang tot goede zorg. Schoon water en zeep zijn schaars.
Coronamaatregelen belemmeren hulp
Sommige regio's worden nog harder geraakt. Zoals Oost- en Centraal-Afrika, waar een verwoestende sprinkhanenplaag de oogsten vernietigt. Hevige regenval, verergerd door klimaatverandering, creëert de perfecte omstandigheden voor de sprinkhanen om zich voort te planten. De coronamaatregelen belemmeren het bestrijden van die plaag. Zo slinken de voorraden pesticiden snel door het sluiten van de grenzen.
Crisis op crisis
De nieuwe plaag in Oost- en Centraal-Afrika kan wel 400 keer groter worden dan de vorige en heeft al duizenden hectaren aan gewassen vernietigd. Dit leidt tot een enorm voedseltekort, en dat in regio’s waar al meer dan 33 miljoen mensen lijden onder voedselonzekerheid en de economische gevolgen van de lockdownmaatregelen. Door de combinatie van deze crises krijgen miljoenen kwetsbare mensen te maken met nog meer honger en armoede.
Zo helpen we tegen honger…
In Oost- en Centraal-Afrika werken we samen met lokale partners om meer dan 6000 huishoudens te helpen bij het kopen van voedsel. Ook zorgen we dat mensen veilig water kunnen tappen uit waterautomaten. Een doeltreffende manier om water te krijgen wanneer winkels gesloten blijven.
…. en zo strijden we tegen corona
Met jouw hulp zorgen we voor levensreddende hygiënevoorlichting, schoon water en zeep. Daarmee kunnen mensen zich beter beschermen tegen besmetting door het coronavirus. Met 20 euro geef je 20 gezinnen al genoeg zeep om een week vooruit te komen.
Teken de oproep voor solidariteit
We zijn pas veilig voor het coronavirus als iedereen dat is. Daarom roepen we de Nederlandse overheid op om solidair te zijn met de allerarmsten. Zodat ook ontwikkelingslanden zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van de coronacrisis. Laat ook jouw stem horen!
Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis
- Door de wereldwijde economische gevolgen van de coronacrisis kunnen 500 miljoen mensen extra in armoede terechtkomen.
- Waarom alleenstaande moeder Atsede niet meer mag werken.
- Oxfam-medewerker Julie vertelt over de situatie in India: 'Ik maak me zorgen om de arbeidsmigranten'