Klimaatrechtvaardigheid
Wij strijden voor een rechtvaardig klimaatbeleid
Klimaatverandering houdt extreme ongelijkheid in stand. Want de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, worden het hardst geraakt door de gevolgen ervan. Daarom strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd.
Eis dat de grote vervuilers betalen Teken de petitie
Zo strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid
Marinels strijd voor klimaatrechtvaardigheid
Marinel Ubaldo overleeft in 2013 een supertyfoon op de Filipijnen, die 6000 mensen doodt. Marinel: "Toen ik de dode lichamen zag drijven, besefte ik pas wat klimaatverandering echt inhoudt."
Daarom komt Marinel in actie. Samen met haar zussen en met steun van Oxfam Novib plant ze mangroves bij haar geboortedorp, als een groen schild tegen overstromingen en stormen. Daarnaast strijdt ze voor klimaatrechtvaardigheid. Samen met andere overlevenden van de tyfoon klaagde Marinel de 47 grootste klimaatvervuilers ter wereld aan. Hun claim: de effecten van klimaatverandering zijn een vorm van mensenrechtenschending. In 2023 krijgen ze gelijk! Het laat zien: samen kunnen we écht verandering mogelijk maken.
Ontdek meer over klimaatrechtvaardigheid
Nieuws en achtergrond
Alles wat je moet weten over klimaatrechtvaardigheid.
-
11 december 2024 NieuwsGrootste klimaatrechtszaak ooit in Den Haag
Door klimaatverandering dreigen eilandstaten zoals Vanuatu te verdwijnen in de golven. Daarom kwamen jongeren uit deze eilanden in actie, mede gesteund door Oxfam Novib. Ze stapten naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag met de cruciale vraag: zijn rijke, vervuilende landen verplicht om actie te ondernemen tegen klimaatverandering?
Lees meer
-
10 december 2024 PersberichtTeleurstellende voordracht van Nederland bij klimaathoorzitting Internationaal Gerechtshof
Reactie op de verklaring van Nederlandse regering tijdens de hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof ( ICJ ) over de verplichtingen van landen om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.
Lees meer
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
-
24 november 2024 PersberichtRijke landen laten op VN-klimaattop door klimaatcrisis hardst getroffen landen in de steek
Vannacht eindigde de internationale VN-klimaattop in Bakoe met een zwaar tegenvallende uitkomst. Op het belangrijkste thema van de top, klimaatfinanciering, is een zeer teleurstellend resultaat geboekt, zo stelt Oxfam Novib in haar reactie. Landen die nu al het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis en daar zelf het minst verantwoordelijk voor zijn, is al in 2009 beloofd dat zij financiële ondersteuning krijgen. De afspraak is dat de rijkste en meest vervuilende landen, waaronder Nederland, hiervoor verantwoordelijk zijn. Hoewel in de slottekst een nieuw klimaatfinancieringsdoel van $ 1300 miljard wel wordt genoemd, dit is het bedrag dat ontwikkelingslanden nodig hebben om klimaatverandering tegen te gaan en de klimaatschade te kunnen opvangen, is de bijdrage van rijke landen daaraan een schijntje: $ 300 miljard.
Lees meer
Ja, ik help mee!
Met jouw donatie steun je de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis en strijden voor meer gelijkheid en gelijke rechten. Doe mee en sta ook op voor gelijkheid!