Klimaatrechtvaardigheid
Wij strijden voor een rechtvaardig klimaatbeleid
Klimaatverandering houdt extreme ongelijkheid in stand. Want de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, worden het hardst geraakt door de gevolgen ervan. Daarom strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd.
Eis dat de grote vervuilers betalen Teken de petitie
Zo strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid
Marinels strijd voor klimaatrechtvaardigheid
Marinel Ubaldo overleeft in 2013 een supertyfoon op de Filipijnen, die 6000 mensen doodt. Marinel: "Toen ik de dode lichamen zag drijven, besefte ik pas wat klimaatverandering echt inhoudt."
Daarom komt Marinel in actie. Samen met haar zussen en met steun van Oxfam Novib plant ze mangroves bij haar geboortedorp, als een groen schild tegen overstromingen en stormen. Daarnaast strijdt ze voor klimaatrechtvaardigheid. Samen met andere overlevenden van de tyfoon klaagde Marinel de 47 grootste klimaatvervuilers ter wereld aan. Hun claim: de effecten van klimaatverandering zijn een vorm van mensenrechtenschending. In 2023 krijgen ze gelijk! Het laat zien: samen kunnen we écht verandering mogelijk maken.
Ontdek meer over klimaatrechtvaardigheid
Nieuws en achtergrond
Alles wat je moet weten over klimaatrechtvaardigheid.
-
28 oktober 2024 NieuwsMiljardairs stoten in 90 minuten méér CO2 uit dan de meeste mensen in hun leven
Even met je privéjet naar Ibiza of een paar miljoen investeren in een winstgevend oliebedrijf. Voor de superrijken is dit heel normaal – maar hun levensstijl, en vooral investeringen, vernielen onze aarde. Het is al langer bekend dat de rijkste 1% véél meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde persoon op aarde. Het nieuwste Oxfam-rapport ‘Carbon Inequality Kills’ bewijst dit opnieuw. Daarom blijven wij zeggen: de grote klimaatvervuilers moeten betalen.
Lees meer
-
28 oktober 2024 PersberichtCO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro’s klimaatschade door veelvliegen
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog. Tussen 1990 en 2022 stegen de CO2-emissies in de transportsector gemiddeld met 1,7% per jaar. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt dat deze emissies tot 2030 verder gaan groeien, terwijl ze met 3% moeten dalen om binnen de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs te blijven.Uit de nieuwe berekeningen van Oxfam Novib, die vandaag gepubliceerd worden, blijkt dat de CO2-uitstoot van het mondiale vliegverkeer tussen 1990 en 2023 bijna 434 miljard euro aan economische klimaatschade heeft veroorzaakt.
Lees meer
-
24 oktober 2024 PersberichtKabinet gaat eigen klimaatdoelen voor 2030 niet halen
Aan de vooravond van de internationale VN-klimaattop in Azerbeidzjan publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving zojuist haar nieuwe Klimaat- en Energieverkenning ( KEV ). Het Planbureau concludeert dat de Klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken en dat extra beleid snel nodig is. Het is code rood is op onze aarde, echter het maatregelenpakket van Kabinet-Schoof schiet dramatisch tekort om de eigen klimaatdoelen te halen om zo de wereldwijde opwarming van de aarde tegen te gaan.
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
Ja, ik help mee!
Met jouw donatie steun je de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis en strijden voor meer gelijkheid en gelijke rechten. Doe mee en sta ook op voor gelijkheid!