Klimaatrechtvaardigheid
Wij strijden voor een rechtvaardig klimaatbeleid
Klimaatverandering houdt extreme ongelijkheid in stand. Want de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, worden het hardst geraakt door de gevolgen ervan. Daarom strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd.
Eis dat de grote vervuilers betalen Teken de petitie
Zo strijden wij voor klimaatrechtvaardigheid
Marinels strijd voor klimaatrechtvaardigheid
Marinel Ubaldo overleeft in 2013 een supertyfoon op de Filipijnen, die 6000 mensen doodt. Marinel: "Toen ik de dode lichamen zag drijven, besefte ik pas wat klimaatverandering echt inhoudt."
Daarom komt Marinel in actie. Samen met haar zussen en met steun van Oxfam Novib plant ze mangroves bij haar geboortedorp, als een groen schild tegen overstromingen en stormen. Daarnaast strijdt ze voor klimaatrechtvaardigheid. Samen met andere overlevenden van de tyfoon klaagde Marinel de 47 grootste klimaatvervuilers ter wereld aan. Hun claim: de effecten van klimaatverandering zijn een vorm van mensenrechtenschending. In 2023 krijgen ze gelijk! Het laat zien: samen kunnen we écht verandering mogelijk maken.
Ontdek meer over klimaatrechtvaardigheid
Nieuws en achtergrond
Alles wat je moet weten over klimaatrechtvaardigheid.
-
10 januari 2025 PersberichtRijkste 1% jaagt het eigen jaarlijkse CO2-budget er al in 10 dagen doorheen
De rijkste 1% heeft zijn deel van het jaarlijkse mondiale CO2-budget al binnen de eerste 10 dagen van 2025 opgebruikt, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam die vandaag gepubliceerd wordt. De extreme CO2-uitstoot van de rijkste 1% staat in schril contrast met die van de armste 50% van de wereldbevolking die bijna drie jaar doet over het opmaken van het eigen jaarlijkse CO2-budget. Het CO2-budget verwijst naar de hoeveelheid CO2 die iedere bewoner van de aarde per jaar mag uitstoten zodat de aarde niet meer dan 1,5°C opwarmt.
Lees meer
-
11 december 2024 NieuwsGrootste klimaatrechtszaak ooit in Den Haag
Door klimaatverandering dreigen eilandstaten zoals Vanuatu te verdwijnen in de golven. Daarom kwamen jongeren uit deze eilanden in actie, mede gesteund door Oxfam Novib. Ze stapten naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag met de cruciale vraag: zijn rijke, vervuilende landen verplicht om actie te ondernemen tegen klimaatverandering?
Lees meer
-
10 december 2024 PersberichtTeleurstellende voordracht van Nederland bij klimaathoorzitting Internationaal Gerechtshof
Reactie op de verklaring van Nederlandse regering tijdens de hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof ( ICJ ) over de verplichtingen van landen om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.
Lees meer
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
Ja, ik help mee!
Met jouw donatie steun je de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis en strijden voor meer gelijkheid en gelijke rechten. Doe mee en sta ook op voor gelijkheid!