Help. Raakt de koffie op?
Ken je dat? Het is 06:30 uur. Je slaat de wekker uit. Slaapdronken, met je ogen nog half dicht, schuifel je naar de keuken om op de tast je eerste bakkie troost van de ochtend te maken. Dan slaat de paniek toe. Het blik is leeg; de koffie is op.
Blog door Joosje Bellwinkel
Je kunt mij gerust verslaafd noemen. Zonder koffie in de ochtend ben ik duf, slap en niet te genieten volgens collega’s. En ik ben niet de enige. Wij Nederlanders schijnen koffiegrootgebruikers te zijn. Gemiddeld drinken we ruim 4 koppen koffie per dag. Daarmee steken we met kop en schouders boven veel andere landen uit als het gaat om onze koffieconsumptie.
Paniek: de koffie wordt bedreigd
Die 4 koppen koffie per Nederlander per dag komen in het gedrang. Het ziet ernaar uit dat mijn koffieblik in de toekomst vaker leeg zal zijn, of misschien wel helemaal in onbruik raakt. Want de koffieplant heeft het zwaar. De reden dat ons bakkie troost bedreigd wordt? Klimaatverandering.
Wat heeft klimaatverandering te maken met koffie?
De koffieplant waaraan onze koffieboon groeit, is extreem gevoelig voor weersinvloeden. De plant kan niet tegen temperatuurstijgingen, slagregens en bodemerosie. Bovendien gedijen bepaalde schimmels en insecten goed bij de stijgende temperaturen, en juist die soorten hebben het voorzien op de koffieplant.
Klimaatverandering veroorzaakt extreem weer. Met als gevolg dat het voor koffieboeren steeds moelijker wordt om de gevoelige koffieplant te verbouwen, en hele koffieoogsten verloren gaan.
Ook brood, bier en burito’s worden schaars
Stijgende temperaturen, droogte, overstromingen en verzilting door een klimmende zeespiegel. Deze gevolgen van het veranderende klimaat hebben niet alleen invloed op de koffieboon. Ook de teelt van onder andere mais (burrito’s!), gerst (bier!) en tarwe (brood!) wordt bedreigd door klimaatverandering.
Ik vind het moeilijk me voor te stellen dat ik op een dag geen koffie meer kan drinken. Dat ik mijn favoriete mexicaanse comfortfood niet meer kan maken. Of dat ik te weinig geld heb om brood te kopen, omdat de voedselprijzen door het dak gaan.
Klimaatverandering: ingrediënt voor honger
Klimaatverandering klinkt abstract, maar de gevolgen zijn heel concreet en behoorlijk rampzalig. En dan te bedenken dat miljoenen mensen in andere landen vandaag al weinig tot niets meer te eten hebben als gevolg van klimaatverandering.
Zo’n 80% van de allerarmsten ter wereld woont in ruraal gebied (oftewel op het platteland). Het werk en inkomen van deze kleine boeren, veehoeders en bosbouwers is direct afhankelijk van landbouw – en dus van het klimaat. Klimaatverandering heeft nu al desastreuze gevolgen voor hun portie eten. Shamis vertelt je hoe zij door honger als gevolg van klimaatverandering op de vlucht sloeg.
Simpele tips om zelf actie te ondernemen tegen klimaatverandering
Het lijkt misschien alsof we niks kunnen doen tegen de extreme gevolgen van klimaatverandering. Maar niets is minder waar. Met onderstaande simpele tips kan jij concreet aan de slag. Zodat jij en ik in de toekomst ons opwekkende bakkie troost kunnen blijven drinken. Maar vooral ook zodat koffieboeren niet in de problemen komen, en mensen als Shamis niet langer honger hebben.
- Spreek je uit richting de politiek: Eis van onze overheid een ambitieus nationaal en internationaal klimaatbeleid, zodat ook ontwikkelingslanden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoe dat zit? Lees het inzichtelijke blog van mijn collega Hugo. Of teken meteen de petitie.
- Pas je leefstijl aan. Kleine veranderingen maken een groot verschil. Pak eens de trein in plaats van het vliegtuig als je op vakantie gaat. Of eet een dag geen vlees.
Over de auteur
Joosje Bellwinkel werkt als communicatiespecialist in het team Marketing & Communicatie van Oxfam Novib. Eerder reisde Joosje op de fiets de wereld rond en ontdekte welke impact ontwikkelingswerk in de praktijk heeft.