Waarom de coronacrisis meer kindhuwelijken veroorzaakt – en hoe wij daartegen strijden
Kindhuwelijken en corona, wat hebben die met elkaar te maken? Helaas meer dan je denkt. Door de coronacrisis kampen miljoenen gezinnen met armoede. Veel ouders zien geen andere oplossing dan hun dochters eerder uit te huwelijken. Dat lot dreigde ook voor Maria, Uzma en Saba.
Acht monden te voeden, maar nauwelijks geld voor eten. Maria’s moeder had als alleenstaande ouder weinig opties. Vóór de pandemie had ze al financiële problemen. Door de coronacrisis daalde haar inkomen tot een dieptepunt.
Toen ze een huwelijksaanzoek ontving voor Maria, stemde ze in. Want met haar dochter het huis uit, heeft ze één mond minder te voeden.
Maria’s verhaal is helaas geen uitzondering. Door de coronacrisis stijgt het aantal kindhuwelijken schrikbarend. Naast de 12 miljoen meisjes die elk jaar al trouwen, zullen er de komende 5 jaar nog 2,5 miljoen meisjes uitgehuwelijkt worden.
Maar niet als het aan onze Pakistaanse partnerorganisatie Bedari ligt. Met de steun van Bedari gaan meisjes het gesprek aan met hun ouders. Ook Maria probeerde haar moeder te overtuigen om haar niet te laten trouwen. Uiteindelijk stemde haar moeder ermee in om het huwelijk uit te stellen.
Ik hoop dat de scholen snel weer opengaan. Ik denk dat mijn moeder gerustgesteld is als ik weer naar school kan. Hopelijk ziet ze dat als reden om mij niet te laten trouwen. Ik wil verder studeren en dokter worden. Ik zal mijn moeder moeten overtuigen. Ik weet niet precies hoe, maar ik zal het doen.
Uzma hoeft nog niet te trouwen
Uzma & Saba hoeven niet te trouwen
Ook Uzma’s gezin is hard getroffen door de coronacrisis. Haar vader verloor als dagloner zijn inkomen toen het virus toesloeg. Hij besloot daarom Uzma uit te huwelijken. Medewerkers van Bedari bezochten Uzma en haar vader. Samen probeerden ze hem zover te krijgen om het huwelijk uit te stellen, vertelt Uzma. ‘Het was erg moeilijk om mijn vader te overtuigen, maar uiteindelijk stemde hij in.’
Uzma hoeft nog niet te trouwen
Bij Saba thuis maakte de coronacrisis de financiële problemen nog erger. Haar moeder besloot haar uit te huwelijken. Saba bezocht een kinderbeschermingscomité, georganiseerd door Bedari. Daar vertelde ze over haar moeders plan. Saba: ‘De commissieleden wisten mijn moeder te overtuigen. Het huwelijk is uitgesteld – ik ben opgelucht.’
Spreek je ook uit!
Niet alleen schadelijke praktijken voor meisjes als kindhuwelijken nemen toe door de coronacrisis. Ook het geweld tegen vrouwen en meisjes, trans- en non-binaire mensen stijgt flink. In sommige landen steeg het misbruikpercentage tot 30 procent.
Het is aan overheden om dit te bestrijden. Helaas zien we het tegendeel gebeuren. Tijdens de coronapandemie leidt het overheidsbeleid in veel landen juist tot meer geweld tegen vrouwen.
Dit moet stoppen. Daarom strijden wij, samen met onze partnerorganisaties, dagelijks tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. En van 25 november tot 10 december doen we daar nog een schepje bovenop! Tijdens deze ‘16 days of activism’ laten wij van ons horen, samen met duizenden activisten, organisaties, vrouwen en meisjes.
Doe ook mee! Spreek je uit tegen geweld. Deel de verhalen van sterke vrouwen op sociale media onder de hashtag #areyoulistening (op Facebook bijvoorbeeld, of via Twitter). En roep beleidsmakers op om vrouwen en meisjes centraal te zetten in de strijd tegen de coronacrisis!
Lees ook...
-
De prijs van de coronacrisis voor meisjes en vrouwen in Pakistan
-
Jongeren in het zonnetje: zo strijden zij wereldwijd tegen corona
-
Salma uit Pakistan komt in actie tegen corona
-
Deze Pakistaanse jongeren zijn niet te stoppen, ondanks de lockdown
-
De giftige hoofdrol van Nederland in ons voedselsysteem
- Trefwoorden: Jongeren Corona Vrouwenrechten