Gendergelijkheid kent alleen maar winnaars
Wij geloven dat iedereen het recht heeft op een waardig leven en om beslissingen te nemen over hun eigen lichaam en relaties. Daarom strijden wij voor gendergelijkheid, vrouwenrechten en LHBTQIA+-rechten wereldwijd.
Wat is gendergelijkheid en waarom is het belangrijk?
Gendergelijkheid betekent dat we iedereen gelijk behandelen, ongeacht geslacht, genderidentiteit, of seksuele geaardheid. Gelijk voor de wet én gelijk in het sociale verkeer. Kortom: dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.
Iedereen een waardig leven – het zou vanzelfsprekend moeten zijn. De norm, waar iederéén baat bij heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven beter presteren bij gendergelijk en divers leiderschap. Samenlevingen waarin iedereen gelijk is, zijn veiliger én gezonder. Kortom: iedereen wint bij gendergelijkheid.
Het probleem: de schokkende feiten rond genderongelijkheid
Helaas is gendergelijkheid nog lang niet de norm. Wereldwijd hebben vrouwen en LHBTQIA+ personen (klik om meer te lezen over deze afkorting) nog altijd te maken met discriminatie, geweld en een salariskloof. Als we zo doorgaan, dan is gendergelijkheid pas over 300 jaar een feit, becijferde de Verenigde Naties (VN).
Geen baas over eigen lijf
44% van de vrouwen wereldwijd heeft géén volledige vrijheid om keuzes te maken over haar eigen lichaam. Bijvoorbeeld rond gezondheidszorg, het gebruik van anticonceptie en het hebben van seks.
Loonkloof
Wereldwijd verdienen vrouwen gemiddeld 20% minder dan mannen. In Nederland ligt het bruto uurloon voor vrouwen gemiddeld 13% lager.
Femicide
Wereldwijd worden elk uur meer dan 5 vrouwen vermoord door een familielid of (ex-) partner. Dat is het hoogste aantal in 20 jaar. In Nederland wordt iedere 8 dagen een vrouw vermoord, vaak door een (ex)-partner.
Rechten onder vuur
Met wetten - of het gebrek daaraan - worden de rechten van transpersonen en homoseksuele personen ingeperkt.
Gendergelijkheid in Nederland
Is er gendergelijkheid in Nederland?
Ook in Nederland is gendergelijkheid nog ver weg. Ook hier kennen we een loonkloof, straatintimidatie en worstelen we met femicide (de moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn). Uit onderzoek blijkt dat de tolerantie voor homoseksualiteit in Nederland afneemt, een belangrijke aanpassing van de transgenderwet is van tafel geveegd en het kabinet hamert op ‘neutrale’ seksuele voorlichting op scholen – wat niets goeds betekent voor de LHBTQIA+-gemeenschap.
De oplossing: hoe strijdt Oxfam Novib voor gendergelijkheid, vrouwenrechten en LHBTQIA+-rechten?
Wij strijden voor gendergelijkheid door te werken aan het aanpassen van sociale normen en economische en politieke systemen wereldwijd.
- Samen zorgen we dat vrouwen baas kunnen zijn over hun eigen lichaam. We zorgen bijvoorbeeld met lokale partners en activisten voor toegang tot anticonceptie, veilige abortus en informatie over seksuele rechten.
- Via beleidsbeïnvloeding eisen we dat bedrijven en overheden wereldwijd vrouwen- en LHBTQIA+-rechten waarborgen. Om bijvoorbeeld te zorgen dat iedereen veilig kan werken tegen een eerlijk loon.
- We werken samen met vrouwenrechten- en queer-activisten wereldwijd. En we implementeren programma's om de stemmen van vrouwen en LHBTQIA+-personen te versterken en hen te ondersteunen bij het maken van systemische veranderingen.
- We steunen beginnende onderneemsters in Afrika en Azië met microfinanciering en trainingen. Zodat zij aan een zelfstandig bestaan en toekomst kunnen werken.
- We laten ons horen voor gendergelijkheid. We spreken ons uit op sociale media, we gaan de straat op en we praten achter de schermen met bedrijven en politici om gendergelijkheid de norm te maken.
Ja, ik doe mee!
Met jouw donatie sta je achter de mensen die strijden voor gelijke rechten voor iedereen. Sluit je vandaag nog aan.
Feminisme en intersectionaliteit
Bij Oxfam Novib noemen we onszelf feministen. In ons feminisme staan inclusiviteit en intersectionaliteit centraal. Met inclusiviteit, of inclusie, bedoelen we dat ieders stem telt en gehoord moet worden, en dat wij er alles aan doen om daaraan bij te dragen. Daarbij zijn we ons ervan bewust dat het voor de ene stem moeilijker is om gehoord te worden dan voor de ander, omdat verschillende vormen van ongelijkheid elkaar versterken – denk daarbij aan gender en seksuele voorkeur, maar ook aan huidskleur, opleidingsniveau of lichamelijke mogelijkheden. Dat noemen we intersectionaliteit. Meer over wat we onder feminisme verstaan, lees je in dit blog.
Nieuws en updates over gendergelijkheid
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer
-
28 februari 2024 BlogWat bedoelen wij met feminisme? 5 vragen
Feminisme, dat gaat toch over vrouwen vs. mannen? Waarom hebben we het dan ook over de LHBTQIA+-gemeenschap, over huidskleur, over beperkingen? We leggen uit wat wij bedoelen wanneer we het over feminisme hebben in 5 vragen en antwoorden.
Lees meer
-
2 november 2023 Blog5 redenen om te stemmen voor gelijkheid
Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke kans om te kiezen voor gelijkheid en een meer rechtvaardig, menselijk beleid. Want het gaat niet goed met de wereld. En jouw stem telt. Vijf redenen waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen.
Lees meer