Hoe extreem wordt het weer in 2019?
Ieder jaar plannen we weer onze vakantie. Wat staat er dit jaar op je wensenlijstje? Maar hoe mooi je bestemmingen ook beloven te zijn, één ding blijft onzeker: het weer. Sterker nog, steeds vaker krijgen landen te maken met extreem weer. Zoals overstromingen, stormen en bosbranden. Check hoe extreem het weer op jouw vakantiebestemming kan zijn.
Stormen, overstromingen en droogtes zijn geen nieuw fenomeen. Maar ze gaan wél steeds vaker voorkomen. En ze worden extremer. Van Nederland tot Nepal – overal zijn de gevolgen van het klimaatverandering merkbaar. Hoe ingrijpend die gevolgen zijn, verschilt sterk per land.
Extreem weer in 2018
Extreem weer in Nederland
De afgelopen jaren sneuvelden er een hoop weerrecords in Nederland.
- 2018 was de warmste zomer in 300 jaar
- De langdurige droogte zorgde voor watertekorten en een beregeningsverbod, en nog steeds hebben we te maken met de gevolgen hiervan
- In februari 2019 noteerden we 3 warmterecords in een maand
- En terwijl tweede Paasdag 2019 de warmste werd sinds we we ons weer monitoren, zagen we op Koningsdag de een na natste dag sinds 1949
Extreem weer in de wereld
Ook andere landen in de wereld hadden te kampen met extreem weer.
- Noodweer eisten levens in Italië en Frankrijk
- Er waren veel tropische stormen en orkanen. Zo werden de Filipijnen hard getroffen door orkaan Mangkhut
- Het zuiden van India werd geraakt door zware overstromingen
- In maart 2019 wordt Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door verwoestende cyclonen
Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?
Ook tijdens je vakantie kun je te maken krijgen met extreem weer. Of je nou op de Franse camping staat, op een tropisch strand ligt of met je backpack door India trekt. Waar je ook heengaat, bereid je altijd voor op mogelijk extreem weer.
- Ik blijf in Nederland
- Ik ga naar Europa
- Ik ga naar een tropische bestemming
- Ik ga naar Kenia of Ethiopië
- Ik ga naar India of Nepal
- Ik ga naar aan ander land
Ik blijf in Nederland
Waarom zou je nog naar het buitenland gaan voor vakantie? Het mooie weer komt gewoon naar ons kikkerlandje toe. In 100 jaar kregen we er bijna 20 zomerse dagen per jaar bij, aldus het KNMI. Afgelopen 2 juni was de warmste ooit. Minpuntje: de jaarlijkse neerslag steeg met zo’n 20 procent. En ook hittegolven, zware storm en droogte gaan vaker voorkomen.
Gelukkig kan Nederland zich goed weren tegen het extreme weer. In andere landen zijn ze minder goed voorbereid. Omdat ze traag reageren of omdat ze er niet de middelen voor hebben.
Ik ga naar Europa
Ook al stijgt de kans op een aardige zomer in eigen land, de meeste Nederlanders zoeken hun heil toch liever over de grens. Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn veruit het populairst. Hoewel het risico op extreem weer hier nog beperkt is, kan het soms toch goed misgaan.
Zo werden in 2018 vakantiegangers geëvacueerd in grote delen van Frankrijk. In grote delen van het land gold code oranje in verband met een heftige storm.
Tegelijkertijd bevonden ze zich in Corsica in mei ineens in een dikke laag sneeuw. Dat hebben ze daar nog nooit meegemaakt.
Ook de Duitse zomer van 2018 stond in het teken van extreem weer, in dit geval extreme warmte. Duitsers hebben zelfs het woord Heißzeit gekozen als woord van het jaar 2018. Dit woord beschrijft niet alleen de extreem warme zomer maar verwijst ook naar klimaatverandering.
In Spanje heerste afgelopen zomer een alles verzengende hitte, het kwik steeg zelfs naar 50 graden. Ook Portugal werd geteisterd door extreme hitte, met verwoestende bosbranden tot gevolg.
Wil je weten of extreem weer dreigt tijdens jouw vakantie in Europa? Op Meteoalarm worden alle weerswaarschuwingen verzameld van 34 landelijke weerinstituten.
Ik ga naar een tropische bestemming
Ga je dit jaar voor witte stranden en wuivende palmbomen? Grote kans dat je een fijne vakantie zult hebben, met veel zon en een lekker temperatuurtje. Maar een tropisch klimaat heeft ook een keerzijde: tropische stormen en orkanen. De dramatische gevolgen zagen we in 2017, toen orkanen Harvey en Irma enorme verwoestingen aanrichtten in het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten. Gevolgd door orkaan Irma die Sint Maarten in puin achterliet. En daarna werden de inwoners van de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico getroffen door Maria.
Extreem destructief, noemt het KNMI het Atlantisch orkaanseizoen van 2017. De verwachting is dat door de opwarming van de aarde orkanen alleen maar sterker worden. Recentelijk voorkwam een massa-evacuatie van miljoenen mensen een ramp in India en Bangladesh.
Heb je je vakantie gepland tussen 1 juni en 30 november? Dat is de periode waarin de meeste tropische cyclonen verwacht worden in het noorden van de Atlantische Oceaan. Op het National Hurricane Center vindt je alle actuele weersinformatie. Is er een orkaan op komst? Houd dan het reisadvies van de Nederlandse overheid in de gaten.
Ik ga naar Kenia of Ethiopië
Op zoek naar een avontuurlijke vakantie ben je misschien uitgekomen in Kenia of Ethiopië. Hier heerste 4 jaar lang extreme droogte. Niets nieuws, denk je misschien. En ja, droogte komt vaker voor in de hoorn van Afrika. Maar nu is het anders. De effecten van natuurramp El Niño zijn gigantisch. Droge waterputten, stervend vee en mislukte oogsten zorgden voor de grootste voedselcrisis sinds jaren.
Inmiddels gaat het in Kenia weer wat beter. Maar in bijvoorbeeld Somalië is het nog steeds droog. Om mensen weerbaar te maken tegen extreem weer, helpen we boeren sterke zaden te kweken die hiertegen bestand zijn.
Maar wat betekent dit voor jouw vakantie? Eigenlijk niets. Als toerist zal je weinig merken van de droogte. Want hotels en resorts doen er alles aan om het toeristen aan niets te laten ontbreken.
Ik ga naar India of Nepal
Ga je deze zomer backpacken in India? Bereid je dan goed voor op de hitte. De aanhoudende hitte heeft er voor gezorgd dat ook daar alle hitterecords verbroken worden. In mei werd het maar liefst 51 graden. Of toch liever wandelen in Nepal ? Als deze reis op je wish list staat kan je maar beter snel zijn. Ruim een derde van de gletsjers in de Himalaya zal smelten door klimaatverandering, met alle gevolgen van dien.
Ga je op reis in een gebied waar extreme hitte wordt verwacht? Lees hoe je daar dan het beste mee omgaat.
Ik ga naar een ander land
Wist je dat het Vrijheidsbeeld in New York, Stonehenge in Engeland en de beelden op Paaseiland bedreigd worden door het klimaat? UNESCO publiceerde in 2016 een opzienbarend rapport, met een lijst van 31 culturele en natuurlijke erfgoedsites die niet zijn opgewassen tegen extreem weer.
Neem de eilandengroep Malediven, het laagstgelegen land ter wereld. Door de stijgende zeespiegel zijn de eilanden in 2100 onbewoonbaar, voorspelt het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) van de Verenigde Naties. En zo zijn er nog 9 bucketlist-items die van de aardbodem verdwijnen. Zoals de koralen van het Belize Barrier Reef en wat dichter bij huis, Venetië.
Kunnen we dan straks nergens meer naartoe op vakantie?
Je kunt natuurlijk gewoon afreizen naar je favoriete vakantiebestemming. Maar houd er wel rekening mee dat extreem weer steeds vaker voorkomt. Dat kunnen we niet tegenhouden. Maar we kunnen het wél inperken. En minstens zo belangrijk: mensen kunnen zich er beter tegen wapenen. Waar ter wereld ze ook leven. Maar dat kost geld.
Compenseer je vliegreis
Met deze klimaattraining spijkeren boeren hun landbouwkennis bij. Het resultaat: rijkere oogsten.