Tijdlijn keyword
Meer over Noodhulp
-
Oorlog in Oekraïne: 2 jaar laterJe hoort er misschien wat minder over in het nieuws, maar de oorlog in Oekraïne woedt door. En burgers betalen de prijs. Het is deze maand 2 jaar geleden dat Rusland haar buurland binnenviel. Verwoestende jaren, waarin meer dan 10.000 burgers omkwamen en miljoenen mensen ontheemd raakten. Lichtpuntjes zijn onze sterke partnerorganisaties die keihard blijven strijden om de nodige hulp te leveren: samen met hen hebben we 2 miljoen mensen bereikt. In het bijzonder richten we ons op daarbij op gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen, Roma en de LHBTQIA+-gemeenschap.
-
Mozambikanen weer op eigen benen na cycloon FreddyIn februari 2023 raast cycloon Freddy door Mozambique en verschillende buurlanden. De ogenschijnlijk onschuldige naam ten spijt, richt Freddy enorme schade aan. In Mozambique voelen ruim 1,23 miljoen mensen de impact van het natuurgeweld: oogsten mislukken, mensen raken dakloos en hele regio's worden onbereikbaar. Oxfam Novib komt direct in actie, samen met onze Mozambikaanse partnerorganisatie. Daarbij richten we ons juist ook op de lange termijn. Projectleider humanitaire hulp Abdur Safi bezoekt het Zuidoost-Afrikaanse land en maakt de balans op.
-
6 maanden na de aardbeving in Turkije en SyriëOp zondag 6 augustus is het exact zes maanden geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door een verwoestende aardbeving. De aardbeving had een kracht van bijna 8 op de schaal van Richter en had impact op miljoenen mensen. Samen met de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 heeft Oxfam Novib meer dan 120 miljoen euro ingezameld voor de nodige noodhulp. Met onze collega's en partners in de landen zijn we nog steeds hard aan het werk in de gebieden. Onze collega uit het noodhulpteam, Marina van Dixhoorn, bezocht Turkije om te kijken hoe de situatie nu is.
-
Droogte in Somalië: ‘We moeten samen met de gemeenschap oplossingen zoeken’Miljoenen mensen in Somalië hebben te maken met de ergste droogte in jaren. Een hongersnood dreigt. In plaats van alleen in actie te komen als de nood hoog is, zoals nu, moeten we de oorzaken van de ramp aanpakken. Samen met de gemeenschap zelf. We praten erover met Shahida Suleiman van Oxfam-partner Save Somali Women and Children (SSWC).
-
Geld geven werkt en andere feiten over noodhulpDe aardbeving in Turkije en Syrië, de oorlog in Oekraïne en de hongercrisis in Oost-Afrika – het zijn slechts drie voorbeelden van recente noodsituaties. Alle drie zijn heel verschillend van aard. Maar ze hebben één ding gemeen: mensen hebben zo snel mogelijk hulp nodig. Hoe coördineer je die noodhulp? Waar hebben mensen echt behoefte aan? En is het eigenlijk beter om spullen te sturen of geld te geven? We spreken erover met Elsa van Zoest, projectleider Noodhulp bij Oxfam Novib. “Onze prioriteit is altijd om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen te bereiken.”
-
Aardbeving: een update uit het rampgebied in TurkijeEen week geleden werden Turkije en Syrië opgeschrikt door een allesverwoestende aardbeving. De nood is nog steeds enorm. Hulpverleners zetten alles op alles om zoveel mogelijk slachtoffers te helpen. Oxfam Novib-directeur en Giro555-actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en doet verslag vanuit het rampgebied.
-
Aardbeving Turkije en Syrië: dit doen wijIn één klap liggen de levens van talloze mensen in Turkije en Syrië in puin na een verwoestende aardbeving. Giro555, waar Oxfam Novib ook bij hoort komt in actie voor de slachtoffers.
-
Het verhaal achter deze noodkreet: waarom Mozambique om hulp roept‘Help’ - Je hebt ‘m misschien zien langskomen in het nieuws: een noodkreet in witte verf, leesbaar vanuit de lucht naast een groot hotel in Mozambique. Wie roept hier om hulp? En waarom is die hulp zo hard nodig?
-
Vrijwilliger Georgio (20) helpt in Beiroet: “Ik voel me verantwoordelijk’Bijna 3 maanden geleden werd Beiroet getroffen door een verwoestende explosie in de haven. Mede dankzij donaties via Giro555 helpt vrijwilliger Georgio zijn stadsgenoten om de ramp te boven te komen.
-
Samen door moeilijke tijden'Het is crisis. Een vreemde ziekte brengt wereldwijd het openbare leven tot stilstand en veroorzaakt ook bij ons grote onzekerheid.' Onze algemeen directeur Michiel Servaes over de coronacrisis.
-
Nooit meer bang naar het toiletHonger en dorst verkiezen boven een toiletbezoek. Het was tot voor kort de realiteit voor Rohingya-vrouwen in het Bengalese vluchtelingenkamp Cox’s Bazar. Maar daar lieten ze het niet bij zitten.
-
Het leven 6 maanden na de verwoestende cycloon IdaiEen half jaar geleden werd Mozambique getroffen door een verwoestende cycloon. Meer dan duizend mensen kwamen om, en het leven van ruim twee miljoen mensen raakte ontwricht. Hoe is de situatie 6 maanden later?
-
Wat zijn de vijf belangrijkste lessen die ik leerde als humanitair hulpverlener?Iffat Tahmid Fatema deelt de vijf belangrijkste lessen die zij leerde als humanitair hulpverlener van Oxfam in onze Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Zij kwam bij Oxfam werken op het hoogtepunt van de noodtoestand toen de Rohingya-vluchtelingen elke dag in grote aantallen aankwamen.
-
Jemen: eindelijk schot in vredesbesprekingen?De vergeten oorlog, wordt het conflict in Jemen ook wel genoemd. Of zit er nu toch schot in de vredesbesprekingen? Onze collega Dirk Jan Jalvingh neemt ter plekke de situatie op.
-
5 vragen over noodhulp van Oxfam na cycloon IdaiOxfam geeft noodhulp aan de slachtoffers van cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Maar wat houdt deze noodhulp precies in? 5 vragen aan humanitair medewerker Michelle van den Berg over onze hulp.
-
Schoon water in oorlogsgebiedHoe voelt het om in een van ‘s werelds ergste humanitaire crises te stappen? Suying Lai, hoofd van ons Humanitaire Team, was een week in Jemen. 'Het is hartverscheurend om mannen, vrouwen en kinderen in oorlog te zien.'
-
'Hun veerkracht is ontroerend'Meer dan een jaar geleden kwam een gigantische vluchtelingenstroom op gang. Ruim 700.000 Rohingya vluchtten naar Bangladesh. Onze collega Dirk Jan Jalvingh zag er hoe meisjes en vrouwen worstelen met hun veiligheid.
-
Hoog spel met klimaatgeldExtreem weer neemt toe en de gevolgen ook. Armere landen hebben klimaatfinanciering nodig om de gevolgen het hoofd te bieden. Houden rijkere landen zich aan hun belofte?
-
Blog van MichelleMichelle zit de komende maanden in Boston, Senegal, El Salvador, Sudan en misschien ook wel Puerto Rico. Ze zit in een humanitair responsteam van Oxfam. Volg hier al haar avonturen!
-
De Rohingya-crisis in beeldAl bijna een miljoen Rohingya zijn vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Er is een gebrek aan water, onderdak, eten en sanitair. De Rohingya-vluchtelingencrisis in beeld.
-
WC-rollen gooien is geen noodhulpPresident Trump gooide rollen wc-papier naar de slachtoffers van een orkaan. ‘A Great Job’ doen in een rampgebied is qua noodhulp net wat ingewikkelder.
-
Zuid-Sudan: geen hongersnood, maar toenemende hongerIn Zuid-Sudan is geen hongersnood meer, mede dankzij de hulp van ontwikkelingsorganisaties en de donaties aan Giro555, maar miljoenen mensen hebben nog steeds ernstige honger. Hoe zit dat?
-
Droogte in Ethiopie: wat doet Oxfam ter plekke?Het is extreem droog in de hoorn van Afrika. Oxfam heeft al een half miljoen mensen in die regio geholpen. Doel is: 1 miljoen door deze moeilijke periode heen te helpen.
-
Veerkracht in de Tsjaadmeer-regioPulka is een klein dorp in de Bornostaat, Nigeria, waar veel gemeenschappen en vluchtelingen worden opgevangen. Moshood Raimi ging er namens Oxfam heen om ons werk te bekijken en vast te leggen.
-
Verdriet en hoop in NigeriaIn Nigeria zijn veel mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Er is honger en een tekort aan water. Veel vluchtelingen zijn alles verloren. Maar ze hebben ondanks hun verdriet, nog heel veel kracht.
-
Slimmere hulp: gratis geldNoodhulp kan effectiever en goedkoper door gratis geld te geven in plaats van vrachtwagens te leveren met eten, water en andere basisbehoeften. In Somalië wist Oxfam in 1 maand 1750 gezinnen te bereiken met levensreddende hulp.
-
Het onvoorstelbare verhaal van Evelyn (11) en haar zoektocht naar waterHet onvoorstelbare verhaal van Evelyn (11) en haar zoektocht naar water
-
De hulp in Somalië in beeld – dit doen we met het geld van Giro 555Mislukte oogsten en kadavers van koeien en geiten. Die beelden zijn nog steeds een dagelijkse realiteit in Somalië. Maar er is ook goed nieuws! Alleen al in de in de Sanaag-regio en in de Sool-regio is het ons gelukt om respectievelijk 1.679 huishoudens en 1.830 huishoudens van schoon water te voorzien.
-
De 5 mooiste vluchtelingenverhalen van het afgelopen jaarOntmoet Muhammed, Yiech, Mohammed, Sonita en de inwoners van Lesbos. Ze komen uit verschillende delen van de wereld en wonen ver bij elkaar vandaan. Toch hebben ze één ding gemeen: ze laten allemaal zien dat iedereen een held kan zijn.
-
Een sprankje hoopVluchtelingen in Griekenland willen verder met hun leven, maar kunnen geen kant op. Oxfam Novib -collega Dodie doet wat ze kan.
-
Eerste hulpverleners in humanitair werkMeer landen in crisis of conflict betekent meer mensen die slachtoffer worden en hulp nodig hebben. Het is steeds moeilijker om het stijgend aantal crises en de groeiende complexiteit daarvan te bestrijden. Een verhaal van Oxfam Novib.