Tijdlijn keyword
Meer over Vluchtelingen
-
Gewelddadige pushbacks, no-go zone en agressie: driedubbele dreiging voor vluchtelingen aan de Pools-Belarussische grensIn de bijna ondoordringbare bossen op de grens van Polen en Belarus worden mensen die de oorlog ontvluchten hardhandig aangepakt. Veel van hen worden teruggedreven naar Belarus en humanitaire hulp wordt hen onthouden, omdat hulporganisaties worden geweerd uit door de Poolse overheid bepaalde no-go zones. Hoog tijd dat er een einde komt aan deze gewelddadige praktijken.
-
3 fabels over Ter Apel (hint: er is géén asielcrisis)Het lijkt een trieste (zomer) traditie te worden in ons land: een overvol Ter Apel. We kennen allemaal de beelden van gevluchte mensen die op het gras moesten slapen, in de regen. Is dit onvermijdelijk, omdat er simpelweg te veel mensen naar Nederland komen? Toch niet. Drie fabels over Ter Apel ontkracht.
-
We moeten het hebben over… SudanZonder foto’s is er geen nieuws. En zonder nieuws bestaat een ramp niet. Toch? Het lijkt soms te gelden voor de bloedige oorlog in Sudan, nu al langer dan één jaar. Maar de impact op miljoenen Sudanezen is levensecht én levensgroot. Kom daarom samen met ons in actie.
-
Hoe is het in Somalië?Somaliërs tonen veel veerkracht, ondanks de extreme droogte en soms onveilige situatie in het land. Marina van Dixhoorn (relatiemanager Somalië) en Nienke Hiemstra (projectleider noodhulp) doen verslag uit Puntland, in het noordoosten van het land. Van veehouders tot vrouwelijke ondernemers: zij richten hun blik op de toekomst. De langetermijnprojecten van Oxfam Novib en onze Somalische partnerorganisatie maken dit ook mogelijk.
-
Ontwikkeling werkt, opgeven niet: over het ontwikkelingsbudgetIn de Voorjaarsnota werd voorgesteld de opgelopen kosten voor asielopvang uit het budget van ontwikkelingssamenwerking te betalen. Gaat dat ook echt gebeuren? We volgden het debat en praten je bij in een paar minuten.
-
Klimaatcrisis: waar we ons druk om maken en waarom we elkaar keihard nodig hebbenHij houdt zich bezig met Nederlandse jongeren, zij met armoede in ontwikkelingslanden. Toch delen Jai (Jonge Klimaatbeweging) en Letty (Oxfam Novib) een grote zorg: klimaatverandering. Waar maken zij zich druk om? En wat hebben ze aan elkaar?
-
Het verhaal achter deze noodkreet: waarom Mozambique om hulp roept‘Help’ - Je hebt ‘m misschien zien langskomen in het nieuws: een noodkreet in witte verf, leesbaar vanuit de lucht naast een groot hotel in Mozambique. Wie roept hier om hulp? En waarom is die hulp zo hard nodig?
-
500 kinderen opnemen: een noodoplossing, maar het minste wat we kunnen doenJa, het overnemen van een aantal alleenstaande kinderen uit Griekenland is een noodoplossing. Maar totdat we met structurele oplossingen komen en kinderen in Europa niet meer in gruwelijke omstandigheden hoeven te overleven, zijn noodoplossingen het minste dat we kunnen bieden.
-
8 goede voornemens voor het kabinetJanuari stond in het teken van nieuwjaarswensen, terugblikken en natuurlijk goede voornemens. En in januari begon het laatste jaar van Rutte III, en daarmee de laatste goede mogelijkheid om het verschil te maken. Hoe? Geen zorgen: wij hebben 9 goede voornemens voor het kabinet op een rijtje gezet.
-
Nooit meer bang naar het toiletHonger en dorst verkiezen boven een toiletbezoek. Het was tot voor kort de realiteit voor Rohingya-vrouwen in het Bengalese vluchtelingenkamp Cox’s Bazar. Maar daar lieten ze het niet bij zitten.
-
Kookpot voor vluchtelingenZuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda zaten zonder brandhout. Samen met Oxfam Novib bedachten ze een duurzame oplossing: een kookpot die brandt op zelfgemaakte briketten.
-
Gerechten van thuisEen mooi gerecht is méér dan ‘eten’. Het kan plots herinneringen oproepen. Van feestdagen die je deelde met vrienden. Of avonden thuis met je familie. Het kan een warm gevoel oproepen die je graag wilt vasthouden. Vooral als je op de vlucht bent.
-
Reality check voor het nieuwe ontwikkelingsbeleidWat hebben de armste landen nodig van Nederland? We bespraken het Nederlandse ontwikkelingsbeleid van minister Sigrid Kaag met aid hero Amadou Kanouté uit Senegal. Wat maakt ontwikkelingssamenwerking effectief?
-
Drie jaar oorlog in Jemen verbeeld in 20 kunstwerkenEr woedt nu al meer dan drie jaar oorlog in Jemen. Oxfam Jemen heeft een opdracht uitgezet naar artiesteom uit te beelden wat drie jaar oorlog met hen heeft gedaan. Nederland heeft zich in de VN-veiligheidsraad uitgesproken voor een oplossing van dit conflict.
-
Zie mij. Jij kunt mijn lot veranderenMoria, het vluchtelingenkamp op Lesbos waar ik terecht kwam na mijn aankomst in Europa, is koud en voelt als een gevangenis. Ik zit nu al zeven maanden op Lesbos en kan maar op één ding aan: ik zal hier nog lang blijven.
-
Astrid Sy – De brieven van MiaLaila woont in een asielzoekerscentrum. Als ze voor school moet opruimen bij de 92-jarige meneer Cohen, begint haar avontuur. Ze vindt een oude trommel met brieven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven door de Joodse Mia. (Vanaf 9 jaar)
-
Filmtip: Human flowChinese kunstenaar Ai Wei Wei neemt je in tweeëneenhalf uur mee in zijn reis langs 23 landen waar hij sprak met mensen die hun huis hebben verlaten, op zoek naar een betere toekomst. Het kan niet anders dan dat deze documentaire een blijvende indruk op je achterlaat.
-
2017: een jaar in actie voor gelijkheidDit jaar kwam jij met duizenden supporters in actie voor gelijkheid. Wereldwijd. Dit waren een paar van de belangrijkste gebeurtenissen van 2017
-
Filmtip: The Long SeasonHoe is het om te wonen in een vluchtelingenkamp? De bekroonde en bejubelde film The Long Season geeft een kijkje in het leven van Syrische vluchtelingen die nu in Libanon wonen.
-
Hoe gaat het met de Rohingya?Honderdduizenden Rohingya vluchtten voor het geweld uit Myanmar. Maar hoe gaat het nu (oktober 2017) met de Rohingya? Humanitair beleidsadviseur Elselijn vertelt er meer over.
-
Blog van MichelleMichelle zit de komende maanden in Boston, Senegal, El Salvador, Sudan en misschien ook wel Puerto Rico. Ze zit in een humanitair responsteam van Oxfam. Volg hier al haar avonturen!
-
Vluchtelingen Griekenland: 'We willen gewoon leven'In het Griekse vluchtelingenkamp Moria is alles erop gericht om vluchtelingen zo snel mogelijk terug te sturen. Mensenrechten worden er geschonden. Vluchteling Meryem zegt: we willen gewoon leven.
-
Hamda strijdt voor hygiëneHamda en haar water en hygiëne team gaan langs dorpen in Somaliland. Hier geven ze voorlichting over hygiëne. Met hulp van Oxfam en de hygiëne kits helpen ze mensen en voorkomen zo ziektes.
-
Unieke hulp voor vluchtelingen: van afval naar banenWij helpen Syrische vluchtelingen in de regio. Met een uniek project in Jordanië zorgen we voor schone en veilige opvang en betaald werk: hoe we van afval banen maken.
-
Zuid-Sudan: geen hongersnood, maar toenemende hongerIn Zuid-Sudan is geen hongersnood meer, mede dankzij de hulp van ontwikkelingsorganisaties en de donaties aan Giro555, maar miljoenen mensen hebben nog steeds ernstige honger. Hoe zit dat?
-
Droogte in Ethiopie: wat doet Oxfam ter plekke?Het is extreem droog in de hoorn van Afrika. Oxfam heeft al een half miljoen mensen in die regio geholpen. Doel is: 1 miljoen door deze moeilijke periode heen te helpen.
-
Veerkracht in de Tsjaadmeer-regioPulka is een klein dorp in de Bornostaat, Nigeria, waar veel gemeenschappen en vluchtelingen worden opgevangen. Moshood Raimi ging er namens Oxfam heen om ons werk te bekijken en vast te leggen.
-
Verdriet en hoop in NigeriaIn Nigeria zijn veel mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Er is honger en een tekort aan water. Veel vluchtelingen zijn alles verloren. Maar ze hebben ondanks hun verdriet, nog heel veel kracht.
-
Slimmere hulp: gratis geldNoodhulp kan effectiever en goedkoper door gratis geld te geven in plaats van vrachtwagens te leveren met eten, water en andere basisbehoeften. In Somalië wist Oxfam in 1 maand 1750 gezinnen te bereiken met levensreddende hulp.
-
Als we vluchtelingen als gelijken behandelenDuizenden Zuid-Sudanezen zijn gevlucht naar Noord-Oeganda. Vier verhalen over gedrevenheid, vakmanschap, nieuwsgierigheid en nieuwe mogelijkheden.
-
Vluchtelingenopvang in de regioSoms kunnen we van deze landen in 'de regio' nog wel wat leren over de opvang van vluchtelingen. Waaronder Ecuador. Geen vluchtelingenkampen en gelijk mogelijkheid tot werk en opleiding.
-
De 5 mooiste vluchtelingenverhalen van het afgelopen jaarOntmoet Muhammed, Yiech, Mohammed, Sonita en de inwoners van Lesbos. Ze komen uit verschillende delen van de wereld en wonen ver bij elkaar vandaan. Toch hebben ze één ding gemeen: ze laten allemaal zien dat iedereen een held kan zijn.
-
'We kunnen niet toekijken hoe mensen lijden'Kanovaren in Midden-Afrika? Dat klinkt als een uitdagende actievakantie. Maar de kleine houten bootjes zijn voor veel gevluchte Zuid-Sudanezen een serieuze business. - een verhaal van Oxfam Novib.
-
Een sprankje hoopVluchtelingen in Griekenland willen verder met hun leven, maar kunnen geen kant op. Oxfam Novib -collega Dodie doet wat ze kan.
-
Eerste hulpverleners in humanitair werkMeer landen in crisis of conflict betekent meer mensen die slachtoffer worden en hulp nodig hebben. Het is steeds moeilijker om het stijgend aantal crises en de groeiende complexiteit daarvan te bestrijden. Een verhaal van Oxfam Novib.
-
Opgesloten zonder traliesMarina van Dixhoorn van Oxfam Novib ziet ‘veel wanhoop’ in Griekenland.De situatie is er sinds de Turkije-deal ingrijpend veranderd. Nog steeds weten veel vluchtelingen niet waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid zorgt voor veel stress en onrust.
-
Bouwpakket voor gevorderden. Het verhaal van vluchtelingenkamp Za'AtariFarah karimi van Oxfam Novib bezocht de projecten en sprak met de vluchtelingen. De meesten wonen in steden, sommigen in speciale vluchtelingenkampen. Wat hebben zij nou echt nodig? Hoe kunnen wij hen het beste helpen? Dit is het verhaal van het Jordaanse kamp Za’Atari.
-
De route naar EuropaVluchtelingen worden gedwongen teruggestuurd naar Turkije. Een land dat niet veilig is om vluchtelingen naar toe uit te zetten en dat mensen terugstuurt naar Syrië.
-
5 jaar oorlog in SyriëIn Nederland verblijven nu bijna 23.000 Syrische vluchtelingen, veelal mannen. Ze zijn op zoek naar een veilig thuis en toekomst voor zichzelf en hun gezin. Abdul Naser is een van hen. Dit is zijn verhaal.