Tijdlijn keyword
Meer over Belastingontwijking
-
Aandeelhouders: hoog tijd voor graaischaamteHet was hét woord van 2023: graaiflatie. Een woord dat wij al gebruikten in ons ongelijkheidsrapport begin dat jaar, en dat slaat op grote bedrijven die excessieve winsten maken in tijden van en zelfs dankzij crises. Een rotwoord, eigenlijk, dat je niet nodig zou willen hebben. Maar een nieuw jaar, nieuwe kansen: tijd voor een nieuw woord, tijd voor graaischaamte.
-
‘Belastingen, de rest is onzin’: laat je bijpraten‘Taxes, taxes, taxes – the rest is bullshit’: deze legendarische woorden van historicus Rutger Bregman waren de afgelopen weken actueler dan ooit. Terwijl in het Zwitserse Davos wereldleiders bijeenkwamen om over wereldproblemen te praten, publiceerden wij ons ongelijkheidsrapport. De kern: ongelijkheid tussen de superrijken en de rest groeit. De oplossing: belast de superrijken. De boodschap werd goed opgepikt – niet in de laatste plaats door de superrijken zelf, die aangaven graag meer belasting te willen betalen. Laat je bijpraten en ontdek wat jij kunt doen tegen de groeiende kloof.
-
De verkiezingen: hét moment om met eerlijke belastingen ongelijkheid tegen te gaanKlimaatverandering, toenemende ongelijkheid, bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Nederland en de wereld staan er niet goed voor. De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter en mensen hebben moeite om rond te komen. Bestaanszekerheid is niet voor niets het thema van de aankomende verkiezingen. Dat geldt voor mensen in Nederland, maar al helemaal voor mensen in landen in het globale zuiden.
-
Inclusieve en Effectieve Belastingsamenwerking bij de Verenigde NatiesDeze week worden tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties meerdere resoluties besproken die een grote impact hebben op mondiale kwesties. Een van de resoluties die aan bod komen kan de manier waarop internationale belastingregels tot stand komen veranderen en een nieuw systeem bevorderen dat belastingontwijking door multinationals aanpakt. Namelijk de resolutie die zich richt op de Bevordering van Inclusieve en Effectieve Belastingsamenwerking bij de Verenigde Naties.
-
Nederland spil in faciliteren wereldwijde belastingontwijking430 miljard euro, dat is het bedrag dat overheden wereldwijd jaarlijks mislopen door belastingontwijking. Daarom strijden Oxfam Novib en partners wereldwijd tegen de bedrijven en superrijken die belasting ontwijken, én de overheden die dit mogelijk maken. Zoals de Nederlandse.
-
3 bijzondere manieren om bij te dragen aan gelijkheidJe wil graag meer doen tegen ongelijkheid, maar je zit niet te wachten op een maandelijkse incasso. Omdat je nergens aan vast wil zitten, omdat je nooit weet hoe je energierekening deze maand uitpakt, of gewoon, daarom. Herkenbaar? We snappen je. En dat is helemaal oké. Ontdek op welke andere manieren jij kunt bijdragen aan de strijd voor gelijkheid.
-
Dit hebben we samen met jou bereikt in 2021Hoe zou jij het afgelopen jaar in één zin samenvatten? Grote kans dat ‘corona’ in die zin voorkomt. De coronacrisis bracht ons grote tegenslagen, in Nederland en vooral in de kwetsbaarste landen. Maar wat ons betreft hoort in die zin ook het woord ‘veerkracht’ thuis. Want we zagen hoe mensen zoals jij zich verzetten tegen de grote ongelijkheid die ook deze crisis weer blootlegde. Een terugblik op het afgelopen jaar en alles wat we samen met jou en onze partners hebben bereikt.
-
Een groen, eerlijk kabinet: 5 tips voor de informateurHet waren bijzondere verkiezingen, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Vanwege het coronavirus maar ook door andere wereldwijde uitdagingen die nú actie vereisen, zoals de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid. Hoog tijd dus voor een kabinet dat de uitdaging aangaat! Om de informateur te helpen zetten wij 5 aandachtspunten op een rij.
-
Waarom de slechte voorbereiding op de coronacrisis een politieke keuze isUit de Ongelijkheid Index van Oxfam de meeste landen slecht zijn voorbereid op de coronacrisis. Deze slechte voorbereiding is niet toevallig, maar het resultaat van politieke keuzes. We leggen het uit in 4 vragen en antwoorden.
-
Petitie tekenen zinloos? Juist niet! 3 succesverhalenJe hebt een petitie ondertekend, maar je hebt geen idee wat er met je handtekening is gebeurd. Of misschien teken je wel nooit petities, want het heeft toch geen zin? Integendeel: jouw stem maakt juist verschil! 3 petitiesuccessen die dat laten zien.
-
Hoe Malawi’s gezondheidszorg kraakt onder de coronacrisis: 3 feitenNet als Nederland worstelt ook Malawi met de gevolgen van de coronapandemie. Maar waar wij een sterk zorgstelsel hebben om op te leunen, lijdt Malawi grote tekorten. Waarom lijdt Malawi zo'n tekort?
-
Strijden tegen corona = strijden tegen belastingontwijkingWat belastingontwijking en de coronacrisis met elkaar te maken hebben? Best veel, want door belastingontwijking te bestrijden, kunnen we ook corona helpen verslaan! De rekening voor de coronacrisis kan namelijk worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking.
-
8 goede voornemens voor het kabinetJanuari stond in het teken van nieuwjaarswensen, terugblikken en natuurlijk goede voornemens. En in januari begon het laatste jaar van Rutte III, en daarmee de laatste goede mogelijkheid om het verschil te maken. Hoe? Geen zorgen: wij hebben 9 goede voornemens voor het kabinet op een rijtje gezet.
-
Waarom multinationals geen winstbelasting betalen en hoe wij dat aanpakkenPhilips en Shell, twee multinationals die geen winstbelasting betalen in Nederland. Maar waarom betalen zij geen winstbelasting, en wat heeft dat voor impact op jou en de rest van Nederland en sterker nog, op de rest van de wereld?
-
6 veel gestelde vragen over belastingontwijkingRegelmatig krijgen we hele goede vragen over belastingontwijking. Want wat betekent de aanpak van belastingontwijking voor jouw portemonnee? En waarom bemoeit een goed doel als Oxfam Novib zich met internationale belastingregels? Wij zetten de meest gestelde vragen voor je op ’n rij.
-
Achter de schermen bij de OESOOxfam Novib belastingexpert Francis Weyzig neemt je mee achter de schermen bij de OESO. Hoe gaat zo'n overleg over internationale belastingregels?
-
Betalen voor je Instagram-fotoStel: in januari krijg je plotseling een blauwe enveloppe op de mat. Met een rekening voor al je gedeelde vakantiekiekjes op Instagram, je deelname aan groepsgesprekken op WhatsApp en voor alle Tikkies die je verzond of betaalde na de vrijdagmiddagborrel. Hoe hoog zou bij jou de rekening zijn en zou je er dan nog wel gebruik van maken?
-
Onze man in BrusselJohan werkt als lobbyist voor Oxfam in Brussel. Daar kaart hij oneerlijke belastingregels en belastingontwijking door multinationals aan. Zo maakt hij het eerlijker. Zo verslaat hij armoede.
-
Reality check voor het nieuwe ontwikkelingsbeleidWat hebben de armste landen nodig van Nederland? We bespraken het Nederlandse ontwikkelingsbeleid van minister Sigrid Kaag met aid hero Amadou Kanouté uit Senegal. Wat maakt ontwikkelingssamenwerking effectief?
-
Belastingaangifte doen is een feestjeIeder jaar doen we onze belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei. ‘Leuker kunnen we niet maken, wel makkelijker’, is de slogan van de Belastingdienst. Maar belasting betalen is veel leuker dan je denkt. Belasting maakt zelfs gelukkig!
-
De voor- en nadelen van het basisinkomenHet basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen. Het is geld waar je altijd recht op hebt, ongeacht je vermogen of je inkomsten. Wat zijn de voor- en nadelen?
-
De top 8 vragen over het ongelijkheid-rapportAfgelopen week brachten we het rapport Reward Work, Not Wealth uit. In het rapport wordt duidelijk dat de allerrijksten gouden tijden beleven, terwijl miljarden armen er amper op vooruit gaan. Dit waren jullie vragen.
-
Ook de rijken maken zich zorgen om ongelijkheidOok de rijken maken zich zorgen om ongelijkheid. Sterker nog, ze vinden dat ze teveel hebben verdiend. Bill Gates, Warren Buffet en Mark Zuckerberg gaan de strijd aan.
-
Hoeveel miljardairs zijn het nou?Vorig jaar berichtte we dat 8 miljardairs evenveel bezitten als de armste helft van de bevolking. Dit jaar zeggen we dat het er 42 zijn. Hoeveel is het nou?
-
De vijf duurste hotspots ter wereldMet de economie gaat het fantastisch, toch? Daarom mogen we ons best wel eens verwennen. Bij een van de vijf duurste hotspots ter wereld, bijvoorbeeld
-
De reputatie van Nederland op het spel?Verschillende grote Europese kranten koppen in drukletters en vetgedrukt: NEDERLAND BELASTINGPARADIJS. Staat de reputatie van Nederland op het spel?
-
Lagere belasting maakt Nederland niet concurrenderDat minder belasting goed is voor het investeringsklimaat blijkt niet te kloppen, schrijft belastingexpert Francis Weyzig
-
Waarom ongelijkheid groter is dan je denktOngelijkheid groeit wereldwijd, terwijl de armoede daalt. Hoe kan het dat er een verschil is tussen ongelijkheid en armoede, en klopt ons wereldbeeld wel?
-
Ik stap over (5) – probleemloos veranderen van bankIk wist nooit wat ING deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over.
-
Ik stapte over, maar mijn vrienden nog nietInvesteert jouw bank in wapens, kolen en andere ellende? Maar vind je overstappen teveel gedoe? Dien een klacht in. Dat werkt!
-
Ik stap over afl 4: Hoop putten uit de achtbaantheorieDit is het laatste blog in een serie over overstappen van bank.. Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 4 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
-
Ik stap over afl 3: Quickscan voor het vinden van een betere bankQuickscan voor het vinden van een betere bank. Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 3 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
-
Wat betekent het om onder de armoedegrens te leven?Met de Live Below The Line Challenge geef je 5 of 7 dagen maximaal €1,75 per dag aan eten uit. Dat is de hoogte van de armoedegrens (die ligt internationaal op 1 dollar 90). Het geld dat je bespaart aan je wekelijkse boodschappen doneer je aan een goed doel. Irene van der Vaart deed samen met haar vriend al twee keer mee.
-
Ik stap over afl 2: Hoe de oranje leeuw me hoofdpijn gafVeel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 2 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
-
Ik stap over afl 1: Bedankt ING, maar het is mooi geweestVeel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 1 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
-
Belasting-hokus-pokus in BangladeshBangladesh wordt geteisterd door armoede. Slechts een handjevol mensen profiteert van de groeiende economie die wordt gevoed door de komst van multinationals. De overheid biedt hen flinke belastingvoordelen om hen in het land te houden.