Alle blogs
-
10 december 2024 Blog4 mythes over ontwikkelingssamenwerking ontkracht
‘Geld naar ontwikkelingssamenwerking? Daar zitten Nederlanders helemaal niet op te wachten. Alles blijft toch maar plakken aan die strijkstok van hulporganisaties.’ Niet de letterlijke woorden van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, maar haar besluit om gigantisch te bezuinigen komt er wel op neer. We ontkrachten haar uitspraken en meer mythes rondom ons werk – om jou ervan te overtuigen: ontwikkelingssamenwerking werkt. Echt.
Lees meer
-
5 december 2024 BlogDe giftige hoofdrol van Nederland in ons voedselsysteem
Aardbeien met PFAS-resten, sierbloemen die volgespoten zijn met gif… de kranten staan er vol van. We weten allemaal dat pesticides slecht zijn voor onze gezondheid en de natuur. Maar wist je ook dat Nederland een sleutelrol speelt in de pesticidenindustrie? De Rotterdamse haven exporteert jaarlijks tonnen aan in Europa verboden bestrijdingsmiddelen. En via diezelfde haven belandt het gif later ook weer in onze fruitmand. Dat moet anders!
Lees meer
-
23 oktober 2024 Blog6 vragen en antwoorden over de klimaattop in Azerbeidzjan
Op 11 november begint de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Azerbeidzjan. Wat staat er op het spel? En heeft zo'n klimaattop eigenlijk wel nut? Onze klimaatexpert Hilde Stroot is erbij in Bakoe en geeft antwoord op al jouw vragen.
Lees meer
-
10 oktober 2024 BlogWaarom we géén patenten op zaden moeten willen
Zaden zijn het begin van ons voedsel én ze zijn van ons allemaal. Eeuwenlang hebben boeren in Nederland en wereldwijd hun beste zaden en planten geselecteerd om betere voedselgewassen te ontwikkelen. Maar sinds een paar jaar steken grote bedrijven daar een stokje voor, door patenten op bepaalde gewaseigenschappen aan te vragen. Deze patenten vormen een existentiële bedreiging voor voedselzekerheid, keuzevrijheid voor boeren en voor een eerlijke verdeling van welvaart. Daarom strijden wij tegen patenten op zaden.
Lees meer
-
25 september 2024 BlogWaarom de klimaatcrisis vrouwen extra hard raakt
Klimaatverandering raakt iedereen even hard. Toch? De waarheid is dat vrouwen, in al hun diversiteit, meer impact voelen dan mannen - net als veel andere gemarginaliseerde groepen. En dan met name in landen die zich minder goed kunnen weren tegen extreem weer. Ontdek waarom én hoe we in onze klimaatoplossingen rekening kunnen houden met iedereen.
Lees meer
-
10 september 2024 BlogLeven naast het water in Bangladesh en Nepal
In Nederland weten we: water is zowel vriend als vijand. Dit geldt ook in Nepal (waar veel rivieren ontspringen in de Himalaya) en Bangladesh (een plat en erg waterrijk land). De waterdreiging neemt alleen maar toe door klimaatverandering. Toch weten de mensen in Zuid-Azië zich aan te passen aan de rivier, mede dankzij een project van Oxfam Novib. Reis met ons mee naar het stroomgebied van enkele van de grootste rivieren ter wereld.
Lees meer
-
21 augustus 2024 BlogLaat je inspireren door boeken uit de hele wereld
Lezen is de allerleukste manier om meer te leren over de wereld om ons heen. Daarom brengt Oxfam Novib jaarlijks een aantal mooie romans uit. Onze Inspiratie Abonnees ontvangen ook nog eens extra, verdiepende informatie. Zwervelingen is het laatste boek in de reeks. Reis samen met ons en de auteur mee naar Zuid-Afrika!
Lees meer
-
12 augustus 2024 BlogStemmen van verandering: 3 jonge activisten over hun strijd voor gelijkheid
Het is soms moeilijk om strijdbaar te blijven in een wereld waarin ongelijkheid zo’n hardnekkig probleem is. Maar dan ontmoet je jongeren zoals Ahmed, Jip en Irakli. Laat je inspireren door hun unieke verhalen, hun kracht en hun aanstekelijke activisme in de strijd voor gelijkheid.
Lees meer
-
1 augustus 2024 BlogGewelddadige pushbacks, no-go zone en agressie: driedubbele dreiging voor vluchtelingen aan de Pools-Belarussische grens
In de bijna ondoordringbare bossen op de grens van Polen en Belarus worden mensen die de oorlog ontvluchten hardhandig aangepakt. Veel van hen worden teruggedreven naar Belarus en humanitaire hulp wordt hen onthouden, omdat hulporganisaties worden geweerd uit door de Poolse overheid bepaalde no-go zones. Hoog tijd dat er een einde komt aan deze gewelddadige praktijken.
Lees meer
-
15 juli 2024 Blog3 fabels over Ter Apel (hint: er is géén asielcrisis)
Het lijkt een trieste (zomer) traditie te worden in ons land: een overvol Ter Apel. We kennen allemaal de beelden van gevluchte mensen die op het gras moesten slapen, in de regen. Is dit onvermijdelijk, omdat er simpelweg te veel mensen naar Nederland komen? Toch niet. Drie fabels over Ter Apel ontkracht.
Lees meer
-
17 juni 2024 BlogEuropese ‘antiwegkijkwet’: mijlpaal of niet? “Met één wet is niet alles opgelost
Een grote stap in de juiste richting: de ‘antiwegkijkwet’ die onlangs is aangenomen door het Europees Parlement moet ervoor zorgen dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de schade die ze toebrengen aan mens en milieu. Wie hebben er wat aan deze wet? En is het een mijlpaal, of valt het tegen? Eline Achterberg, expert mensenrechten & bedrijfsleven bij Oxfam Novib, legt uit.
Lees meer
-
22 mei 2024 BlogWe moeten het hebben over de Democratische Republiek Congo
Rara, wat is het rijkste land ter wereld? De Democratische Republiek Congo (DRC) maakt kans op die titel. Het land heeft voor biljoenen aan kobalt, goud en diamant in de grond zitten. Iedereen profiteert van die rijkdom, behalve Congolese burgers. En dat al eeuwenlang: van kolonisator België tot de honderden rebellen en multinationals die nu strijden over grondstoffen. De gevolgen zijn tragisch.
Lees meer
-
21 mei 2024 BlogAlle ogen op Rutte: kom nú in actie voor Gaza
Wanneer is het eindelijk genoeg? Terwijl meer dan 800.000 Gazanen het geweld in Rafah ontvluchten en de bommen hen om de oren vliegen, heeft Israël volgens Rutte nog altijd geen ‘rode lijn’ overschreden. Ontluisterend, want wij kunnen niet anders concluderen dan dat de aanval op Rafah is begonnen. Hoog tijd dat Rutte over de brug komt en gevolgen verbindt aan de acties van Israël. Lees hoe het er nu voor staat, wat er volgens ons moet gebeuren en wat jij kunt doen.
Lees meer
-
15 mei 2024 BlogMarta wacht niet meer op de regen
Tomaten, pompoenen, boerenkool en bonen versieren Marta’s boerderijgrond. Dat was niet altijd zo. Aanhoudende droogte op het eiland Timor, afgewisseld met hevige overstromingen, verwoestten haar oogst. Tot ze met behulp van een lening kon investeren in waterleidingen om haar gewassen te irrigeren, waardoor ze niet meer zo afhankelijk is van het weer. ‘Ik heb zelfs een kraam gebouwd waar ik de producten van mijn boerderij verkoop.’
Lees meer
-
4 mei 2024 Blog4 mei-speech Michiel Servaes: 'Nu zullen wij het moeten doen'
Dit is de speech die onze directeur Michiel Servaes gaf voorafgaand aan de Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam.
Lees meer
-
30 april 2024 BlogKoloniale sporen in de klimaatcrisis
Eerder schreven we over de sporen van het koloniale verleden in ons werk, bijvoorbeeld over de manier waarop economische ongelijkheid in stand wordt gehouden. In elk aspect van ons werk zijn er echter sporen terug te vinden, zo ook in klimaatverandering.
Lees meer
-
19 april 2024 BlogKlimaatactivist Marinel maakt de Filipijnen groener
Tienduizenden doden, miljoenen mensen ontheemd: tien jaar geleden richtte supertyfoon Haiyan een spoor van vernieling aan op de Filipijnen. Ook de toen 16-jarige Marinel Sumook Ubaldo raakte ontheemd. Zij zag haar land lijden onder de steeds zwaardere klappen van de klimaatcrisis en liet het er niet bij zitten. Als klimaatactivist strijdt zij nu voor klimaatrechtvaardigheid. ‘Ik wil dat mijn kinderen niet lijden onder tyfoons zoals Haiyan. Dat ze niet bang hoeven te zijn om te leven en te dromen. Daar vecht ik voor.’
Lees meer
-
18 april 2024 BlogWe moeten het hebben over… Sudan
Zonder foto’s is er geen nieuws. En zonder nieuws bestaat een ramp niet. Toch? Het lijkt soms te gelden voor de bloedige oorlog in Sudan, nu al langer dan één jaar. Maar de impact op miljoenen Sudanezen is levensecht én levensgroot. Kom daarom samen met ons in actie.
Lees meer
-
8 april 2024 BlogGeen grap: 1 april was dit jaar onze Overshoot Day
De Nederlandse Overshoot Day viel dit jaar op 1 april, 12 dagen eerder dan vorig jaar. Ondanks de datum is daar weinig grappigs aan. Sterker nog, het is slecht nieuws. Maar waarom? En wie moeten we in Nederland erop aanspreken? We vragen het aan onze klimaatexpert Jacqueline Persson.
Lees meer
-
5 april 2024 BlogNationale Iftar-speech Michiel Servaes: 'We kunnen barmhartige bondgenoten zijn'
Dit is de speech die onze directeur Michiel Servaes gaf tijdens de Nationale Iftar, 4 april 2024 - een initiatief van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).
Lees meer
-
20 maart 2024 BlogOxfam Novib steunt boeren in een eerlijke en duurzame transitie
De boerenprotesten die we de afgelopen maanden in Europa zagen komen voort uit de vrees voor het verlies van land, inkomen, werk en bestaansrecht. Die vrees is te begrijpen. Net als voor boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, staat het verdienmodel van boeren hier onder druk. Het is belangrijk dat de negatieve impact van de landbouw op klimaat en biodiversiteit wordt teruggebracht, maar we mogen de boer daarbij niet uit het oog verliezen. Wij vinden dat boeren overal ter wereld moeten kunnen vergroenen én geld blijven verdienen. Dat betekent dat oneerlijke concurrentie moet worden aangepakt en de macht van grote bedrijven moet worden ingeperkt. Regionale voedselproductie, eerlijke prijzen voor boeren wereldwijd en internationale solidariteit moeten centraal staan in een Europese en Nederlandse landbouwvisie.
Lees meer
-
12 maart 2024 BlogZwanger in Gaza: dit is Wesals aangrijpende verhaal
Geen ziekenhuis of medische zorg, niet eens een bed of een badkamer: dat is de keiharde realiteit voor meer dan 52.000 zwangere vrouwen in Gaza op dit moment. Het is bijna onvoorstelbaar, te moeten leven met de angst om te gaan bevallen onder deze loodzware omstandigheden. Lees Wesals aangrijpende verhaal en ontdek wat wij doen om onder andere vrouwen zoals zij te helpen.
Lees meer
-
28 februari 2024 BlogWaarom we ons juist wél met politiek bemoeien
‘Bemoei je niet met politiek, ga hulp geven’ – het is een reactie die we regelmatig krijgen op ons werk, zeker sinds we naar de rechter zijn gestapt om de Nederlandse staat aan te klagen. Maar politiek zijn we altijd al geweest. We nemen je mee langs een stukje geschiedenis en leggen je uit waarom we ons juist met de politiek bemoeien om ons doel te bereiken: gelijkheid wereldwijd.
Lees meer
-
28 februari 2024 BlogWat bedoelen wij met feminisme? 5 vragen
Feminisme, dat gaat toch over vrouwen vs. mannen? Waarom hebben we het dan ook over de LHBTQIA+-gemeenschap, over huidskleur, over beperkingen? We leggen uit wat wij bedoelen wanneer we het over feminisme hebben in 5 vragen en antwoorden.
Lees meer
-
21 februari 2024 BlogAandeelhouders: hoog tijd voor graaischaamte
Het was hét woord van 2023: graaiflatie. Een woord dat wij al gebruikten in ons ongelijkheidsrapport begin dat jaar, en dat slaat op grote bedrijven die excessieve winsten maken in tijden van en zelfs dankzij crises. Een rotwoord, eigenlijk, dat je niet nodig zou willen hebben. Maar een nieuw jaar, nieuwe kansen: tijd voor een nieuw woord, tijd voor graaischaamte.
Lees meer
-
21 februari 2024 BlogOorlog in Oekraïne: 2 jaar later
Je hoort er misschien wat minder over in het nieuws, maar de oorlog in Oekraïne woedt door. En burgers betalen de prijs. Het is deze maand 2 jaar geleden dat Rusland haar buurland binnenviel. Verwoestende jaren, waarin meer dan 10.000 burgers omkwamen en miljoenen mensen ontheemd raakten. Lichtpuntjes zijn onze sterke partnerorganisaties die keihard blijven strijden om de nodige hulp te leveren: samen met hen hebben we 2 miljoen mensen bereikt. In het bijzonder richten we ons op daarbij op gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen, Roma en de LHBTQIA+-gemeenschap.
Lees meer
-
20 februari 2024 BlogHoe is het nu in Syrië? Vier vragen aan onze hulpverlener in Aleppo
In februari 2023 storten tienduizenden levens in door een zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije en noorden van Syrië. In Turkije vallen 50.000 doden en nog veel meer gewonden. 3 miljoen mensen moeten hun huizen verlaten, van wie sommigen nog steeds niet terug kunnen vanwege het instortingsgevaar. In Syrië komt de natuurramp bovenop een decennium van oorlog en een ingestorte economie. Hoe is de situatie een jaar later? En hoe helpt Oxfam Novib? We spreken Elsa van Zoest (Projectleider Humanitaire Hulp) in Syrië.
Lees meer
-
12 februari 2024 BlogValentijnspost uit Ghana voor alle Nederlandse chocoladeliefhebbers
Cacaoboer Leticia schreef voor Valentijnsdag een brief aan de consument over de liefde die zij voor haar beroep heeft en om samen eerlijke prijzen voor cacaoboeren te eisen. "Ik ben een trotse cacaoboer en houd evenveel van mijn werk als jullie van chocolade! We hopen dat jullie die liefde met ons en cacaoboeren in andere landen willen delen."
Lees meer
-
1 februari 2024 BlogSupermarkten onderzoeken hun impact op mensenrechten – wat moet er beter?
Terwijl supermarkten in 2023 recordomzetten draaiden, zagen de mensen die onze boodschappen produceren daar bar weinig van terug. Dat moet anders. Al jaren volgen wij supermarkten en hun mensenrechtenbeleid met als doel: uitbuitingsvrije boodschappen. Onder druk van onze campagne beloofden supermarkten onder meer om te onderzoeken op welke manier hun bedrijfsvoering en die van hun toeleveranciers negatieve gevolgen heeft voor de mensen die ons voedsel produceren. Maar komen ze die belofte ook na?
Lees meer
-
30 januari 2024 BlogEen eerlijke wereld begint bij eerlijke overheidsuitgaven
Wereldwijd lijken we van crisis naar crisis te gaan. 700 miljoen mensen leven in extreme armoede, waarvan de helft in Sub-Saharaans Afrika. Meer dan 94 miljoen kinderen voelen de impact van humanitaire crises. 1 op de 11 mensen weet niet zeker of er elke dag genoeg eten is; 238 miljoen mensen in 48 landen hebben te maken met acute honger. Toch is er een structurele oplossing voor veel van deze problemen, namelijk: eerlijke belastingen en transparante overheidsuitgaven. Daarom werkt Oxfam Novib wereldwijd samen met partnerorganisaties in hun strijd vóór transparante overheidsuitgaven, investeringen die de bevolking ten goede komen en tegen misbruik van belastinggeld.
Lees meer
-
24 januari 2024 BlogUgandese jongeren eisen verandering met hun kunst
Kunst is niet alleen mooi, het is ook een vorm van zelfexpressie of zelfs activisme. Dit laatste noemen we artivisme. Van films tot literatuur en schilderijen: op een laagdrempelige manier stellen ze maatschappelijke problemen aan de kaak. Ons programma ‘Stories 4 Change’ brengt jonge creatievelingen uit Uganda, Zuid-Afrika, Bangladesh, Cambodja en de Filipijnen samen. Zij leren om hun verhalen om te zetten in prosa, podcasts, foto's of kunst. Zodat hun landgenoten én de rest van de wereld ook ermee kan kennismaken. We nemen een kijkje bij het project in Uganda.
Lees meer
-
22 januari 2024 BlogRukhsana’s katoenplantage bloeit weer dankzij klimaatbestendig microkrediet
Overstromingen, cyclonen, bosbranden… natuurrampen beheersen het nieuws. Dit wordt alleen maar erger door de opwarming van de aarde. Maar wie zijn de mensen achter de headlines, die dagelijks de gevolgen merken van klimaatverandering? En hoe gaan zij daarmee om? We nemen een kijkje bij katoenboer Rukhsana (43) uit Pakistan. In 2020 werd zij, en miljoenen andere Pakistanen, opgeschrikt door gigantische overstromingen. Oogst weg, boerderij kapot... toch bloeit Rukshana’s bedrijf inmiddels weer als nooit tevoren. Hoe? Dankzij een nieuwe vorm van microkrediet, die óók rekening houdt met klimaatrampen.
Lees meer
-
18 januari 2024 Blog‘Belastingen, de rest is onzin’: laat je bijpraten
‘Taxes, taxes, taxes – the rest is bullshit’: deze legendarische woorden van historicus Rutger Bregman waren de afgelopen weken actueler dan ooit. Terwijl in het Zwitserse Davos wereldleiders bijeenkwamen om over wereldproblemen te praten, publiceerden wij ons ongelijkheidsrapport. De kern: ongelijkheid tussen de superrijken en de rest groeit. De oplossing: belast de superrijken. De boodschap werd goed opgepikt – niet in de laatste plaats door de superrijken zelf, die aangaven graag meer belasting te willen betalen. Laat je bijpraten en ontdek wat jij kunt doen tegen de groeiende kloof.
Lees meer
-
3 januari 2024 BlogOproep tot bezuinigingsbeleid is gestoeld op achterhaalde economische opvattingen
Het is inmiddels een Haagse traditie aan het worden: een nieuw kabinet krijgt het dringend advies van economische experts om te bezuinigen om de overheidsfinanciën weer “gezond” te krijgen. “Onzin,” betoogt Winne van Woerden, Lead Human Economy bij Oxfam Novib: “stop met dit neoliberale mantra en investeer in de economie. Dat is gezond, eerlijk én bestrijdt de groeiende ongelijkheid.”
Lees meer
-
20 december 2023 BlogKlimaattop Dubai: succes of mislukking?
Begin december vond de jaarlijkse VN-klimaattop plaats, dit keer in Dubai. Twee weken lang praatten wereldleiders over de toekomst van onze planeet. Er stond veel op het spel, van het uitfaseren van fossiele brandstoffen tot financiële compensatie voor de landen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis. Onze klimaatexpert Hilde Stroot was als waarnemer onderdeel van de Nederlandse delegatie. Samen met haar blikken we terug.
Lees meer
-
14 december 2023 BlogOnze chocoladeletters en kerstkransjes zijn toch niet zo feestelijk
Het is weer de tijd van het jaar waarin alle straten in Nederland feestelijk verlicht zijn. De kerstsfeer is ook te merken in de Nederlandse supermarkten. Richting december krijgen alle snacks, snoep en chocolade een kleurrijke verpakking. Sinds mijn verhuizing naar Nederland doe ik jaarlijks mee aan de Sinterklaastraditie van chocoladeletters. Maar dit jaar kijk ik anders naar al die chocola die voor mijn neus ligt. Het doet me denken aan mijn reis naar Ghana van afgelopen september. Chocolade blijkt een bittere nasmaak te hebben, iets wat me een erg ongemakkelijk gevoel geeft.
Lees meer
-
22 november 2023 BlogDe vervuiler moet betalen, niet bepalen!
Over een week start de klimaattop in Dubai. De ernst van de klimaatcrisis hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar... hoe zit het met de rekening van diezelfde crisis? Wie gaat die betalen? Volgens klimaatcampaigner Tim Zijlstra is het simpel: de grote vervuilers moeten betalen, niet bepalen. En ja, ook Nederland valt daaronder. Twee derde van de Nederlanders stoot namelijk 9x te veel CO2 uit!
Lees meer
-
16 november 2023 BlogDe verkiezingen: hét moment om met eerlijke belastingen ongelijkheid tegen te gaan
Klimaatverandering, toenemende ongelijkheid, bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Nederland en de wereld staan er niet goed voor. De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter en mensen hebben moeite om rond te komen. Bestaanszekerheid is niet voor niets het thema van de aankomende verkiezingen. Dat geldt voor mensen in Nederland, maar al helemaal voor mensen in landen in het globale zuiden.
Lees meer
-
7 november 2023 BlogJouw stem overstijgt grenzen. Wist je dat?
Ga jij stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november? Misschien twijfel je wel. Omdat je geen vertrouwen meer hebt in de Nederlandse politiek. Of omdat je niet weet of stemmen überhaupt zin heeft. Maar vergis je niet: dat jij je stem uitbrengt, is wel degelijk belangrijk. Jouw stem heeft namelijk impact. Niet alleen binnen ons kikkerlandje, maar wereldwijd.
Lees meer
-
2 november 2023 Blog5 redenen om te stemmen voor gelijkheid
Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke kans om te kiezen voor gelijkheid en een meer rechtvaardig, menselijk beleid. Want het gaat niet goed met de wereld. En jouw stem telt. Vijf redenen waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen.
Lees meer
-
31 oktober 2023 Blog10 dingen die je moet weten over Israël en bezet Palestijns gebied
De situatie in Israël en het bezette Palestijns gebied is al decennia gaande. Het staat weer volop in de aandacht sinds de gruwelijke aanslag door Hamas van 7 oktober 2023 (met 1400 dode burgers in Israël) en de keiharde represailles door Israël in Gaza (waarbij op het moment van schrijven meer dan 8000 Palestijnse doden zijn gevallen en het Israëlische leger ook nog eens de Gazastrook heeft afgesloten van essentiële goederen zoals water en voedsel). Maar wat bedoelen we met de term bezet Palestijns gebied? Hoe is de situatie daar? En wat doet Oxfam Novib ter plaatse? We leggen het uit in tien punten.
Lees meer
-
24 oktober 2023 BlogMozambikanen weer op eigen benen na cycloon Freddy
In februari 2023 raast cycloon Freddy door Mozambique en verschillende buurlanden. De ogenschijnlijk onschuldige naam ten spijt, richt Freddy enorme schade aan. In Mozambique voelen ruim 1,23 miljoen mensen de impact van het natuurgeweld: oogsten mislukken, mensen raken dakloos en hele regio's worden onbereikbaar. Oxfam Novib komt direct in actie, samen met onze Mozambikaanse partnerorganisatie. Daarbij richten we ons juist ook op de lange termijn. Projectleider humanitaire hulp Abdur Safi bezoekt het Zuidoost-Afrikaanse land en maakt de balans op.
Lees meer
-
23 oktober 2023 BlogEen eerlijke strijd tegen klimaatverandering
De klimaatcrisis is allesbehalve rechtvaardig. Armere landen worden harder getroffen dan rijkere, wat de ongelijkheid op de wereld vergroot. Ondertussen eisen steeds meer mensen actie, maar kan lang niet iedereen veilig de straat op. Daarom strijden wij voor rechtvaardigheid, óók in de klimaatbeweging. Want iedereen moet zich kunnen uitspreken en gehoord worden.
Lees meer
-
17 oktober 2023 BlogWaarom voert Oxfam Novib een verkiezingscampagne? Over ons werk in de politiek.
We leven in een democratie. Dat betekent dat we onze politieke leiders zelf kiezen. Maar we hebben minder invloed op wat zij vervolgens doen en welke beslissingen ze maken. Het blijft essentieel om je stem te laten horen, ook na de verkiezingen. Invloed uitoefenen op politieke keuzes is daarom een belangrijk onderdeel van ons werk. We doen dit op verschillende manieren, dat leggen we graag uit.
Lees meer
-
16 oktober 2023 BlogInclusieve en Effectieve Belastingsamenwerking bij de Verenigde Naties
Deze week worden tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties meerdere resoluties besproken die een grote impact hebben op mondiale kwesties. Een van de resoluties die aan bod komen kan de manier waarop internationale belastingregels tot stand komen veranderen en een nieuw systeem bevorderen dat belastingontwijking door multinationals aanpakt. Namelijk de resolutie die zich richt op de Bevordering van Inclusieve en Effectieve Belastingsamenwerking bij de Verenigde Naties.
Lees meer
-
16 oktober 2023 BlogDe situatie in Gaza: de jarenlange bezetting van Israël op Palestijns gebied in het kort
Door de bezetting en illegale blokkade door de Israëlische regering leven Palestijnen al jaren onder onzekerheid en onderdrukking. De afgelopen dagen is het geweld toegenomen, waardoor er zowel veel Palestijnse als Israëlische burgerslachtoffers zijn gevallen. De situatie is helaas niets nieuws, we leggen het kort uit.
Lees meer
-
12 september 2023 BlogHoe is het in Somalië?
Somaliërs tonen veel veerkracht, ondanks de extreme droogte en soms onveilige situatie in het land. Marina van Dixhoorn (relatiemanager Somalië) en Nienke Hiemstra (projectleider noodhulp) doen verslag uit Puntland, in het noordoosten van het land. Van veehouders tot vrouwelijke ondernemers: zij richten hun blik op de toekomst. De langetermijnprojecten van Oxfam Novib en onze Somalische partnerorganisatie maken dit ook mogelijk.
Lees meer
-
6 september 2023 BlogKlimaatverandering in Nederland
Ook in Nederland wordt klimaatverandering steeds duidelijker voelbaar. Hoe ziet onze toekomst eruit? Doet de regering genoeg? Lees het hier.
Lees meer
-
16 augustus 2023 BlogEen overwinstbelasting voor alle bedrijven die profiteren van crisis
ABN Amro, Rabobank en ING maakten deze week recordwinsten bekend. Hun winst verdubbelde in de eerste helft van 2023. Dit na eerdere berichten over recordwinsten van de fossiele industrie van 260 miljard en “graaiflatie” bij supermarkten. Oxfam Novib pleit voor een overwinstbelasting.
Lees meer
-
15 augustus 2023 BlogEconomische ongelijkheid en kolonialisme
Wanneer we het hebben over kolonialisme denken we vaak aan het verleden. Hoewel het vooral iets uit de geschiedenis is, zijn koloniale sporen overal terug te zien. Het is terug te zien in de oneerlijke systemen en structuren: zowel in onze samenleving, als internationaal. Deze systemen, denk aan belastingontwijking en oneerlijke productieketens, houden economische ongelijkheid in stand. In de strijd voor gelijkheid is het daarom essentieel om deze systemen te veranderen.
Lees meer
-
10 augustus 2023 BlogNederland spil in faciliteren wereldwijde belastingontwijking
430 miljard euro, dat is het bedrag dat overheden wereldwijd jaarlijks mislopen door belastingontwijking. Daarom strijden Oxfam Novib en partners wereldwijd tegen de bedrijven en superrijken die belasting ontwijken, én de overheden die dit mogelijk maken. Zoals de Nederlandse.
Lees meer
-
4 augustus 2023 Blog6 maanden na de aardbeving in Turkije en Syrië
Op zondag 6 augustus is het exact zes maanden geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door een verwoestende aardbeving. De aardbeving had een kracht van bijna 8 op de schaal van Richter en had impact op miljoenen mensen. Samen met de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 heeft Oxfam Novib meer dan 120 miljoen euro ingezameld voor de nodige noodhulp. Met onze collega's en partners in de landen zijn we nog steeds hard aan het werk in de gebieden. Onze collega uit het noodhulpteam, Marina van Dixhoorn, bezocht Turkije om te kijken hoe de situatie nu is.
Lees meer
-
18 juli 2023 Blog3 vragen over de huidige situatie en ons werk in bezet Palestijns gebied
Onze collega Noël van Veen, Public Campaigner, is momenteel in Oost-Jeruzalem. Samen met Oxfam teams in bezet Palestijns gebied werkt hij aan onze oproep aan de Nederlandse regering tot een verbod op handel met illegale nederzettingen. We spraken hem over de huidige situatie en ons werk.
Lees meer
-
13 juli 2023 BlogLowlands & Oxfam Novib: 3 manieren om mee te doen
Na een paar jaar afwezigheid – iets met een wereldwijde pandemie – zijn we er weer: Lowlands 2023! Van 18-20 augustus vind je ons in Biddinghuizen, waar we doen wat we het best doen: ons laten horen voor klimaatrechtvaardigheid. Doe je ook mee? 3 manieren om jouw steentje bij te dragen op Lowlands.
Lees meer
-
5 juli 2023 BlogOver de wereldwijde genderkloof: op naar een betere balans
Een rechtvaardige economische wereld begint met een betere balans tussen mannen en vrouwen.
Lees meer
-
3 juli 2023 BlogWat is klimaatverandering? Oorzaken & gevolgen
De aarde warmt op. Maar wat is klimaatverandering precies? Hoe ernstig zijn de gevolgen en welke oplossingen zijn er? Lees meer en kom in actie!
Lees meer
-
21 juni 2023 BlogWaarom wij aandacht besteden aan het Nederlandse slavernijverleden
Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de voormalige Nederlandse koloniën. Hoog tijd dat wij hier als Oxfam Novib bij stilstaan. Want ons werk, de wereldwijde strijd tegen ongelijkheid, heeft direct te maken met het koloniale verleden en het slavernijverleden. Waarom, en hoe wij daarmee omgaan, lees je hier.
Lees meer
-
21 juni 2023 BlogWaarom staat Oxfam Novib stil bij Pride? 4 redenen
Juni is de eerste maand van de zomer, maar staat wereldwijd ook bekend als Pridemaand. Oftewel, de maand waarin we stilstaan bij de protesten die op 28 juni 1969 in New York plaatsvonden. De politie bestormde met veel geweld de gaybar Stonewall Inn. Vele protesten volgden in de dagen erna. Die activisten hebben hun eigen levens geriskeerd om de weg voor velen open te breken. Ze streden voor het recht om zichzelf te zijn en te houden van wie je wilt. In dit artikel leggen we uit waarom we als Oxfam Novib achter deze en vele andere activisten staan.
Lees meer
-
20 juni 2023 BlogOntwikkeling werkt, opgeven niet: over het ontwikkelingsbudget
In de Voorjaarsnota werd voorgesteld de opgelopen kosten voor asielopvang uit het budget van ontwikkelingssamenwerking te betalen. Gaat dat ook echt gebeuren? We volgden het debat en praten je bij in een paar minuten.
Lees meer
-
9 mei 2023 BlogHoe klimaatrechtvaardig is het nieuwe pakket van klimaatmaatregelen van het kabinet?
Op 26 april 2023 presenteerde het kabinet de langverwachte maatregelen om het 60% reductiedoel van broeikasgassen te gaan halen. Het is goed dat het kabinet heeft vastgehouden aan dit doel en daar het maatregelenpakket op heeft afgestemd. Nederland haalt al jaren de eigen gestelde doelstellingen niet en gezien de urgentie van de klimaatcrisis is het ongelooflijk belangrijk dat Nederland gaat versnellen.
Lees meer
-
24 april 2023 BlogDroogte in Somalië: ‘We moeten samen met de gemeenschap oplossingen zoeken’
Miljoenen mensen in Somalië hebben te maken met de ergste droogte in jaren. Een hongersnood dreigt. In plaats van alleen in actie te komen als de nood hoog is, zoals nu, moeten we de oorzaken van de ramp aanpakken. Samen met de gemeenschap zelf. We praten erover met Shahida Suleiman van Oxfam-partner Save Somali Women and Children (SSWC).
Lees meer
-
17 april 2023 BlogHoe vrouwelijke ondernemers wereldwijd het verschil maken
Vrouwen aan de top: noodzakelijk voor een gezonde samenleving. In het belang van (gender)gelijkheid, en het versterken van de positie van vrouwen wereldwijd. Maar ook omdat vrouwelijk leiderschap goed is voor iederéén. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Lees hier meer over de resultaten - en laat je inspireren door Joy en Phirum, twee vrouwelijke ondernemers die echt impact maken.
Lees meer
-
22 maart 2023 BlogGeld geven werkt en andere feiten over noodhulp
De aardbeving in Turkije en Syrië, de oorlog in Oekraïne en de hongercrisis in Oost-Afrika – het zijn slechts drie voorbeelden van recente noodsituaties. Alle drie zijn heel verschillend van aard. Maar ze hebben één ding gemeen: mensen hebben zo snel mogelijk hulp nodig. Hoe coördineer je die noodhulp? Waar hebben mensen echt behoefte aan? En is het eigenlijk beter om spullen te sturen of geld te geven? We spreken erover met Elsa van Zoest, projectleider Noodhulp bij Oxfam Novib. “Onze prioriteit is altijd om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen te bereiken.”
Lees meer
-
8 maart 2023 BlogSpeaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in Jemen
Jemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
Lees meer
-
22 februari 2023 BlogOekraïne een jaar later: dit doen wij
Op 24 februari 2022 viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Helaas zijn we inmiddels een jaar verder. Hoe is het nu in het land? En op welke manieren helpt Oxfam Novib? We spreken erover met verschillende Oekraïners en hulpverleners.
Lees meer
-
13 februari 2023 BlogAardbeving: een update uit het rampgebied in Turkije
Een week geleden werden Turkije en Syrië opgeschrikt door een allesverwoestende aardbeving. De nood is nog steeds enorm. Hulpverleners zetten alles op alles om zoveel mogelijk slachtoffers te helpen. Oxfam Novib-directeur en Giro555-actievoorzitter Michiel Servaes reisde af naar Turkije en doet verslag vanuit het rampgebied.
Lees meer
-
8 februari 2023 BlogAardbeving Turkije en Syrië: dit doen wij
In één klap liggen de levens van talloze mensen in Turkije en Syrië in puin na een verwoestende aardbeving. Giro555, waar Oxfam Novib ook bij hoort komt in actie voor de slachtoffers.
Lees meer
-
23 januari 2023 Blog3 bijzondere manieren om bij te dragen aan gelijkheid
Je wil graag meer doen tegen ongelijkheid, maar je zit niet te wachten op een maandelijkse incasso. Omdat je nergens aan vast wil zitten, omdat je nooit weet hoe je energierekening deze maand uitpakt, of gewoon, daarom. Herkenbaar? We snappen je. En dat is helemaal oké. Ontdek op welke andere manieren jij kunt bijdragen aan de strijd voor gelijkheid.
Lees meer
-
20 december 2022 BlogNederlandse supermarkten, kom op voor de arbeiders achter onze boodschappen!
De mango in je supermarkt legde al een hele reis af voordat hij in jouw winkelmandje eindigde. Die begon bij de arbeider die hem plukte, maar daar zelf niet genoeg geld mee verdient voor een goede lunchpauze. En de reis ging verder via de inkoop door supermarkten, die te weinig kritische vragen stellen over hoe deze mango is geproduceerd. De Braziliaanse vakbondsleider Cadu stelt die vragen wél. Hij vertelt wat we samen hebben bereikt in de strijd tegen uitbuitingsvrije boodschappen én wat er nog moet gebeuren.
Lees meer
-
15 december 2022 BlogVoedsel, veiligheid en vrouwenrechten: collega’s uit Somalië aan het woord
Door klimaatverandering is er extreme droogte en dreigende hongersnood in Somalië. Oxfam Novib verleent humanitaire hulp en is ook op andere gebieden actief, zoals het verbeteren van vrouwenrechten. We spreken met twee humanitaire werkers over de situatie in het Afrikaanse land. “We moeten nu in actie komen en niet wachten tot het ‘officieel’ een hongersnood is.”
Lees meer
-
14 december 2022 BlogJe uitspreken = actievoeren
Als iets de afgelopen tijd duidelijk is geworden, is hoe effectief je stem kan zijn als wapen in de strijd voor gelijkheid. Neem Iran, waar vrouwen massaal de straat opgingen in protest tegen de gewelddadig gehandhaafde (kleding)voorschriften. Hun stemmen maken zoveel indruk dat het regime ze probeert het zwijgen op te leggen. En juist daarom is het zo belangrijk dat we samen hun stemmen versterken.
Lees meer
-
25 oktober 2022 BlogVoedselzekerheid hebben wij zelf in de hand
Honger is geen nieuw fenomeen, maar neemt de laatste jaren wel hard toe. Hoog tijd dus om onze voedselvoorziening onder de loep te nemen.
Lees meer
-
14 oktober 2022 BlogActivisme is van alle tijden
Activisme: het is bepaald geen nieuw fenomeen. Maar hoe en waartegen we de barricades op gaan, dat verandert wel. Actievoerders Egbert Tellegen (84) en Caya Boode (21) aan het woord over hun activisme
Lees meer
-
27 juni 2022 BlogEen goed gesprek van boer tot boerin: zo strijden we samen tegen honger
Een goed gesprek van boer tot boerin: zo strijden we samen tegen honger.
Lees meer
-
22 juni 2022 Blog‘Pride, dat is toch niet meer nodig?’ - deze en nog 5 mythes ontkracht
Pride, dat is toch vooral een feestje? We zijn hier allemaal gelijk, waarom moeten we de straat nog op? Ja, Nederland staat wereldwijd bekend als een van de voorlopers wat betreft LHBTQIA+ rechten. Daarom kan het soms voelen alsof de strijd voor gelijke rechten niet meer nodig is. Maar de werkelijkheid ligt toch nét wat anders. We leggen aan de hand van een aantal mythes uit hoe dat zit, waarom wij ons inzetten voor de LHBTQIA+ gemeenschap en waarom wij meelopen met de Pride Walk in Amsterdam.
Lees meer
-
25 mei 2022 BlogWaarom wij meelopen met de Klimaatmars
Op 19 juni gaan wij de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Logisch, vinden wij, want Oxfam Novib strijdt voor gelijkheid wereldwijd. Laat jij je ook horen voor een eerlijk klimaatbeleid?
Lees meer
-
23 mei 2022 BlogFeministisch Buitenland Beleid brengt gelijkheid stap dichterbij
Goed nieuws: het kabinet voert Feministisch Buitenland Beleid (FBB) in. Oxfam Novib pleit al jaren voor de invoering daarvan – ook vanuit het Dutch Gender Platform Wo=men, waarin Oxfam Novib actief is.
Lees meer
-
16 mei 2022 BlogHoe stoppen we de ongelijkheid in Oost-Afrika?
Ramp na ramp treft Oost-Afrika. Catastrofes waar de regio zich nauwelijks tegen kan weren, omdat de financiële veerkracht ontbreekt. En dát is weer te verklaren door de systematische ongelijkheid tussen Afrika en het westen: zij betalen de prijs voor onze welvaart.
Lees meer
-
20 april 2022 BlogWat heb jij altijd al tegen Big Pharma willen zeggen? Spreek ze nu aan!
Heb je altijd al eens direct iets tegen grote farmaceuten als Pfizer en Moderna willen zeggen? Dat je het zat bent dat zij hun zakken vullen ten koste van levens van de kwetsbaarste mensen, bijvoorbeeld? Dit is je kans! Deze week staan de aandeelhoudersvergaderingen van Pfizer en Moderna op de agenda. Spreek ze aan via de WhatsApp-actie ‘One word for pharma’!
Lees meer
-
21 maart 2022 BlogHoog tijd voor gendergelijkheid: zo lieten we ons samen horen
Het is 2022. En nog steeds zijn vrouwen, transpersonen en non-binaire personen wereldwijd ondergeschikt aan mannen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. In maart, de maand van Internationale Vrouwendag, lieten wij ons samen met jou keihard horen voor gendergelijkheid. En zo klonk dat.
Lees meer
-
16 december 2021 BlogZij strijden in Zuid-Afrika voor behoud van de kust en haar bevolking
De kustgemeenschap aan de Zuid-Afrikaanse Wild Coast maakt zich grote zorgen. De reden: de zoektocht van Shell en de Zuid-Afrikaanse overheid in de zeebodem naar olie en gas. Die plannen hebben grote gevolgen voor de levens van de lokale bevolking.
Lees meer
-
13 december 2021 BlogZo kleurt klimaatactivist Kiara (27) Niger groen
Het West-Afrikaanse Niger is een van de landen die nu al de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis voelt. Akkers verdorren door extreme droogte. Klimaatactiviste Kiara Garba (27) laat het er niet bij zitten en komt in actie voor een groen Niger.
Lees meer
-
8 december 2021 Blog kenniscentrum3 redenen waarom we op 10 december een groen licht laten schijnen
Op 10 december is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. Precies 73 jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aangenomen door de Verenigde Naties. Helaas zijn mensenrechten, en in het bijzonder het recht op asiel, nog geen vanzelfsprekendheid. 3 redenen waarom Oxfam Novib op 10 december een groen licht laat schijnen op het kantoor in Den Haag.
Lees meer
-
24 november 2021 BlogKan ik mijn derde vaccinatie niet doneren aan armere landen?
Terwijl Nederlanders inmiddels aan de derde coronavaccinatie toe zijn, hebben miljoenen mensen in Afrika nog geen enkele prik gehad. De logische vraag die we vaak horen: kunnen wij onze derde prik niet gewoon doneren aan een van die landen? Het korte antwoord: nee. Maar er is wél een andere oplossing.
Lees meer
-
22 november 2021 BlogGeef een nieuw perspectief cadeau
De wereld bekijken door de ogen van een ander: bestaat er een mooier cadeau dan dat? Met deze duurzame cadeaus reis je de wereld over zonder in het vliegtuig te hoeven stappen. Een perfect cadeau voor de feestdagen, een verjaardag of gewoon zomaar (of natuurlijk om zelf te houden).
Lees meer
-
9 november 2021 Blog kenniscentrumEen week VN-klimaattop: zo staat het ervoor in Glasgow
Tijd om de balans op te maken: hoe staat het er tussentijds voor tijdens de Klimaattop in Glasgow?
Lees meer
-
9 november 2021 Blog kenniscentrumDetailhandel kan zich met gebrek aan duurzaamheidsambitie niet achter consument verschuilen
Detailhandel kan zich met gebrek aan duurzaamheidsambitie niet achter consument verschuilen
Lees meer
-
4 november 2021 Blog kenniscentrum20 landen uit fossiel, Nederland haakt af…
Zo’n 20 landen waaronder de Verenigde Staten en Canada hebben vandaag op de klimaattop aangekondigd eind 2022 te stoppen met het financieren van buitenlandse fossiele brandstoffen projecten. Maar terwijl Rutte in zijn speech op de eerste dag aangaf dat Nederland actie, actie, actie verwacht op deze klimaattop, schittert hij in afwezigheid en wil hij zich niet aansluiten bij deze kopgroep.
Lees meer
-
25 oktober 2021 BlogVN-Klimaattop: hoog tijd voor klimaatrechtvaardigheid
Begin november komen wereldleiders in Glasgow bijeen tijdens de VN-Klimaattop. Hét uitgelezen moment voor machthebbers om loze beloftes en lege woorden om te zetten in krachtige klimaatactie. Wij houden hen daaraan. In Glasgow en in Amsterdam eisen we actie, samen met moedige mensen en jonge activisten.
Lees meer
-
12 oktober 2021 Blog3 redenen waarom we nú in actie komen voor klimaatrechtvaardigheid
Bedrijven blijven vervuilen. Politici blijven praten, twijfelen en uitstellen. Maar het klimaat wacht niet. De klimaatcrisis woekert onvermoeibaar voort. De tijd van praten is voorbij: hoog tijd voor klimaatactie! 3 redenen waarom we nú in actie (moeten) komen voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis.
Lees meer
-
29 september 2021 Blog3 actietips in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid
Wil je zelf iets concreets doen voor het klimaat? Geweldig, want om onze aarde te redden hebben we iedereen nodig. Jou, maar ook politiek en bedrijfsleven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dát is klimaatrechtvaardigheid. Met deze 3 acties draag jij je steentje bij en vraag je tegelijkertijd grote vervuilers en machthebbers om hetzelfde te doen - twee vliegen in een klap dus!
Lees meer
-
24 augustus 2021 Blog‘Afrikanen willen helemaal geen vaccins’: 5 mythes over vaccins ontkracht
Mensen in Afrika zitten helemaal niet te wachten op een coronavaccin, patenten zijn al vrijgegeven maar niemand maakt er gebruik van, farmaceuten moeten nu eenmaal zoveel geld verdienen: we weerleggen deze en meer mythes over coronavaccins.
Lees meer
-
9 augustus 2021 BlogZo bestrijden wij wangedrag: ‘Als daarvan melding wordt gemaakt, kom ik in actie’
De afgelopen jaren hebben we flinke stappen gezet in het voorkomen van wangedrag, uitbuiting en misbruik binnen onze organisatie. Integriteit manager Laurence Carriers-Desjardins vertelt over verwachtingen, vertrouwen en vooruitkijken: ‘Uit elk onderzoek moeten we lessen trekken, zodat we het in de toekomst beter doen.’
Lees meer
-
3 augustus 2021 Blog kenniscentrumFarmaceuten doen toch alles wat ze kunnen tegen corona?
Landen betalen minstens 5 keer te veel voor coronavaccins. Deze publicatie van Oxfam Novib maakt veel los. We ontvangen veel vragen en (publieke) reacties. Twee opmerkingen zien we opvallend vaak terug, daar duiken we graag wat dieper in.
Lees meer
-
28 juli 2021 BlogWaarom deze queer activist niet meeloopt tijdens de Pride Walk
De non-binaire activist LA.MIMI (24) uit Pakistan komt op voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap. Met kunst, op sociale media, door te praten met familie. Maar je zult hen niet snel tijdens een Pride Walk zien. Lees hier waarom niet, en waarom wij juist wél meelopen - ook namens LA.MIMI.
Lees meer
-
28 juli 2021 Blog3x duurzaam: deze jonge ondernemers gaan de uitdaging aan
Wat zie jij in het koffiedik nadat je je ochtendbakkie hebt gezet? Afval? Deze jonge ondernemers uit Egypte zien veel meer! Zij vonden een manier om koffieresten om te zetten in vruchtbare grond voor het kweken van paddenstoelen. Zo verdienen ze een inkomen én gaan ze verspilling tegen. Dit zijn 3 slimme, duurzame oplossingen van jongeren die zich met hun ondernemingen actief inzetten voor een leefbare wereld.
Lees meer
-
27 juli 2021 BlogActievoeren werkt! Supermarkten beloven uitbuiting aan te pakken
Wauw, wat hebben we een fantastisch resultaat behaald dankzij onze supporters! De afgelopen weken stuurden duizenden van jullie berichtjes richting de grootste supermarkten van Nederland. Jullie eis: stop uitbuiting van vrouwen in de productieketens. En de 3 grootste supermarkten luisterden! Lees hier wat we samen hebben bereikt.
Lees meer
-
14 juli 2021 Blog kenniscentrumAlbert Heijn, Jumbo en Lidl beloven steun voor vrouwenrechten
Er voltrekt zich een stille revolutie in de Nederlandse retailwereld. In minder dan drie weken hebben de drie grootste Nederlandse retailers Albert Heijn, Jumbo en Lidl Nederland uitzonderlijke toezeggingen gepubliceerd om vrouwelijke arbeiders en boerinnen in hun toeleveringsketens te ondersteunen.
Lees meer
-
1 juli 2021 BlogWaarom we stilstaan bij Keti Koti
We vieren de vrijheid, herdenken de ontelbare slachtoffers en beseffen dat de strijd tegen ongelijkheid nog niet gestreden is
Lees meer
-
28 juni 2021 Blog kenniscentrumZo werd Jumbo de eerste Nederlandse supermarkt die vrouwenrechten gaat ondersteunen
Vrouwen in de toeleveringsketens van de grootste supermarkten worden structureel uitgebuit. Eén dag voor nieuwe acties om de supermarkten hierop aan te spreken en na intense gesprekken met Oxfam Novib publiceerde Jumbo een verklaring over vrouwenrechten op haar website.
Lees meer
-
21 juni 2021 Blog3 leestips voor een zomer met inhoud
Eindelijk zomer! Of je ‘m nu thuis in de tuin doorbrengt, op de camping, op het strand of op het terras: voeg wat diepgang, humor en een kritische noot toe met deze 3 steengoede must-reads van en over sterke vrouwen.
Lees meer
-
3 juni 2021 BlogFormeren? We gaan het eerst over iets anders hebben: eerlijk delen!
Wie wil er met Premier Rutte verder en wie niet? Is er wel een meerderheid in de Eerste Kamer? Als je het nieuws rond de formatie een beetje volgt zou je het bijna vergeten, maar dit zijn niet de grote problemen van deze tijd. Wat wel? Eerlijk delen!
Lees meer
-
25 mei 2021 BlogWaarom zij waken voor het klimaat
Zolang er geen nieuw kabinet is, zul je bij het Catshuis Klimaatwakers aantreffen. Dag in dag uit staan hier mensen die zich zorgen maken om klimaatverandering. Hun doel: zorgen dat Nederland het klimaat niet uit het oog verliest tijdens de formatie. 3 Klimaatwakers vertellen waarom zij hier staan. Waak jij ook mee?
Lees meer
-
17 mei 2021 Blog‘In Gaza vrezen we de duisternis en wachten we op de volgende aanval’
‘Ik blijf maar denken aan iedereen die een geliefde heeft verloren, alle mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt, en met niets opnieuw moeten beginnen.’ Laila Barhoum is beleidsmedewerker van Oxfam in Gaza. Dit is haar aangrijpende verslag van de escalerende aanvallen op Gaza.
Lees meer
-
21 april 2021 BlogKlimaatcrisis: waar we ons druk om maken en waarom we elkaar keihard nodig hebben
Hij houdt zich bezig met Nederlandse jongeren, zij met armoede in ontwikkelingslanden. Toch delen Jai (Jonge Klimaatbeweging) en Letty (Oxfam Novib) een grote zorg: klimaatverandering. Waar maken zij zich druk om? En wat hebben ze aan elkaar?
Lees meer
-
21 april 2021 BlogHet verhaal achter deze noodkreet: waarom Mozambique om hulp roept
‘Help’ - Je hebt ‘m misschien zien langskomen in het nieuws: een noodkreet in witte verf, leesbaar vanuit de lucht naast een groot hotel in Mozambique. Wie roept hier om hulp? En waarom is die hulp zo hard nodig?
Lees meer
-
22 maart 2021 BlogEen rivier & heel wat sms'jes: hoe deze boerinnen zich wapenen tegen klimaatverandering
‘Ping! Hevige regenbuien op komst!’ Een berichtje met zo’n weerwaarschuwing is super handig als je ’s ochtends twijfelt of je je regenpak aantrekt voordat je de deur uitstapt. In Zimbabwe is zo’n sms’je een onmisbaar onderdeel in de strijd tegen klimaatverandering.
Lees meer
-
11 maart 2021 Blog1 jaar corona: zo staan we ervoor
Een jaar geleden brak de corona pandemie uit. Dankzij onze supporters zorgden we voor schoon water, zeep, voorlichting en voedsel voor ruim 14 miljoen mensen. Lees wat we bereikten in de strijd tegen de coronacrisis en wat er nog moet gebeuren om te zorgen dat we allemaal veilig zijn.
Lees meer
-
2 maart 2021 Blog kenniscentrumDe wereld nog niet op weg naar het uitbannen van honger
De ingeslagen richting van VN Food Systems Summit biedt niet de handvatten voor noodzakelijke hervormingen van ons voedselsysteem.
Lees meer
-
24 februari 2021 BlogKiezers kijken over grenzen. En de politiek?
Terwijl de Tweede Kamerverkiezingen naderen, staan we wereldwijd voor grote uitdagingen: toenemende ongelijkheid, de coronapandemie, honger, onderdrukkende regimes en een klimaatcrisis. Het uitgelezen moment voor politici om alle zeilen bij te zetten. Ontdek welke partijen van plan zijn te investeren in internationale plannen en wat Nederland daarvan vindt.
Lees meer
-
24 februari 2021 Blog‘Alsof ik er niet was’ – onzichtbaar in het klimaatdebat
Wit, westers en man: de stemmen die het hardst klinken in het klimaatdebat lijken weinig divers. Waarom is dat een probleem?
Lees meer
-
23 februari 2021 BlogTe weinig vaccins? Nergens voor nodig!
9 van de 10 mensen in ontwikkelingslanden zullen dit jaar geen toegang hebben tot een coronavaccin. Rijke landen hebben het grootste gedeelte van de vaccins namelijk al voor zichzelf opgekocht. Onze eis: eerlijk delen. Maar dat niet alleen. We kunnen er ook voor zorgen dat het vaccintekort wordt opgelost!
Lees meer
-
27 januari 2021 BlogWaar blijft het beloofde geld voor het klimaat?
Aan de vooravond van een grote internationale klimaattop verwoordt Ayesha Siddika, een jonge klimaatactivist uit Bangladesh, haar zorgen: 'Ik ben heel blij te zien dat er zoveel succesvolle klimaatadaptatieprojecten worden uitgevoerd. Maar laten we niet vergeten dat er nu mensen buiten de boot vallen.'
Lees meer
-
25 januari 2021 BlogHoe vergroot de coronacrisis ongelijkheid? 3 feiten
Allemaal voelen we de heftige gevolgen van de coronacrisis. Wereldwijd verliezen miljoenen mensen hun baan, of zien hun eigen bedrijf ten onder gaan. Ondertussen profiteert een klein clubje superrijken volop van de pandemie. Hoe komt het dat corona ongelijkheid vergroot?
Lees meer
-
16 december 2020 Blog2021: wát een klimaatjaar wordt dat!
5 jaar na het klimaatakkoord in Parijs: hoe staat het ervoor met het klimaat? Niet best, helaas.
Lees meer
-
15 december 2020 BlogJong en ondernemer: zo strijdt Pabon in Bangladesh tegen de gevolgen van de coronacrisis
Nu een nieuwe lockdown is ingegaan moeten Nederlandse ondernemers zich opnieuw schrap zetten voor een zware, onzekere tijd. Ook in Bangladesh moeten worden jonge ondernemers keihard geraakt door de coronacrisis. Veel van hen moesten hun bedrijf sluiten vanwege de lockdown, maar overheidssteun is lastig te krijgen. Ondernemer Pabon Sarkar (25) vertelt over zijn strijd.
Lees meer
-
15 december 2020 Blog kenniscentrumSamen helen is samen delen: kabinet, besteed die 28 miljoen aan noodhulp
Door het overgebleven geld dit jaar nog aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, is er weer een klein stapje gezet naar het toegroeien naar de internationale norm van 0,7%
Lees meer
-
8 december 2020 BlogWaarom veroorzaakt corona honger? En nog 6 veelgestelde vragen
De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar de gevolgen ervan zijn ongelijk. Lees hier waarom een hongercrisis dreigt door corona, wat jij daar vanuit Nederland aan kunt doen meer veelgestelde vragen over de wereldwijde gevolgen van de coronacrisis.
Lees meer
-
25 november 2020 BlogSluit je aan bij de mensen die natuur en gezondheid beschermen!
Wist jij dat onze gezondheid verband houdt met de gezondheid van de planeet? Inheemse gemeenschappen weten dat maar al te goed. Al eeuwen leven zij in harmonie met de natuur. Ze beschermen bossen en rivieren, en helpen daarmee pandemieën voorkomen. Maar veel inheemse gemeenschappen worden bedreigd, en daarmee indirect ook jouw gezondheid.
Lees meer
-
24 november 2020 BlogBlack Friday: grijp nu je kans! (om groener te shoppen)
Koop NU meer voor VEEL minder: de advertenties vliegen je rond de oren rond Black Friday. En online shoppen is ook hartstikke verleidelijk, met dat saaie thuiszitten. Maar al dat koopjesjagen is funest voor het klimaat. Maak daarom een Green Friday van je Black Friday met deze 3 groene shoptips!
Lees meer
-
24 november 2020 BlogWaarom de coronacrisis meer kindhuwelijken veroorzaakt – en hoe wij daartegen strijden
Kindhuwelijken en corona, wat hebben die met elkaar te maken? Helaas meer dan je denkt. Door de coronacrisis kampen miljoenen gezinnen met armoede. Veel ouders zien geen andere oplossing dan hun dochters eerder uit te huwelijken. Dat lot dreigde ook voor Maria, Uzma en Saba.
Lees meer
-
11 november 2020 BlogHoe mobieltjes levens redden: zo pakken we de coronacrisis aan in Kenia
Zou jij thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, als dat betekent dat je geen eten op tafel kunt zetten voor je gezin? Voor deze schrijnende keuze staan duizenden Kenianen die werken voor een dagloon. Oxfam-medewerker Blandina vertelt hoe nijpend hun situatie is – en hoe we deze mensen helpen.
Lees meer
-
31 oktober 2020 Blog kenniscentrumOntwikkelingshulp uit Nederland is behelpen
Voor ontwikkelingssamenwerking reserveert Nederland 0,55 procent van het bnp, in 2021. Daarmee schendt het de internationale norm van 0,7 procent.
Lees meer
-
22 oktober 2020 Blog4 jongeren, 3 landen, 1 boodschap: toon lef!
Vandaag is het geen Klimaatprinsjesdag. Officieel hebben we dat wel afgesproken, maar op het Binnenhof gaat de dag stilletjes voorbij door het herfstreces. Maar de klimaatcrisis neemt geen vakantie. En deze jonge klimaatactivisten ook niet!
Lees meer
-
21 oktober 2020 BlogVrijwilliger Georgio (20) helpt in Beiroet: “Ik voel me verantwoordelijk’
Bijna 3 maanden geleden werd Beiroet getroffen door een verwoestende explosie in de haven. Mede dankzij donaties via Giro555 helpt vrijwilliger Georgio zijn stadsgenoten om de ramp te boven te komen.
Lees meer
-
8 oktober 2020 BlogWaarom de slechte voorbereiding op de coronacrisis een politieke keuze is
Uit de Ongelijkheid Index van Oxfam de meeste landen slecht zijn voorbereid op de coronacrisis. Deze slechte voorbereiding is niet toevallig, maar het resultaat van politieke keuzes. We leggen het uit in 4 vragen en antwoorden.
Lees meer
-
8 oktober 2020 BlogPetitie tekenen zinloos? Juist niet! 3 succesverhalen
Je hebt een petitie ondertekend, maar je hebt geen idee wat er met je handtekening is gebeurd. Of misschien teken je wel nooit petities, want het heeft toch geen zin? Integendeel: jouw stem maakt juist verschil! 3 petitiesuccessen die dat laten zien.
Lees meer
-
14 september 2020 Blog kenniscentrumSápara community’s victory
In Ecuador, the Sápara of the northern Amazon rainforest claimed an important victory in the fight for their existence. Oil extraction is threatening their livelihoods. In 2019 they were able to claim victory, when Andes Petroleum retreated from this venture.
Lees meer
-
20 augustus 2020 BlogVan uitdaging naar kans: zo zien deze jongeren de toekomst van werk
Je baan verliezen in coronatijd is lastig in Nederland, maar nog moeilijker in landen waar werk schaars is en veel mensen dagloner zijn. Thuis zitten betekent dan geen brood op de plank. Vooral jongeren hebben te lijden onder de gevolgen: zij zijn 3 keer vaker werkloos dan volwassenen en dit neemt alleen maar toe. We spraken met jongeren uit verschillende landen over hoe zij hun toekomst zien en hoe we het tij kunnen keren.
Lees meer
-
20 augustus 2020 BlogHoe Malawi’s gezondheidszorg kraakt onder de coronacrisis: 3 feiten
Net als Nederland worstelt ook Malawi met de gevolgen van de coronapandemie. Maar waar wij een sterk zorgstelsel hebben om op te leunen, lijdt Malawi grote tekorten. Waarom lijdt Malawi zo'n tekort?
Lees meer
-
5 augustus 2020 Blog500 kinderen opnemen: een noodoplossing, maar het minste wat we kunnen doen
Ja, het overnemen van een aantal alleenstaande kinderen uit Griekenland is een noodoplossing. Maar totdat we met structurele oplossingen komen en kinderen in Europa niet meer in gruwelijke omstandigheden hoeven te overleven, zijn noodoplossingen het minste dat we kunnen bieden.
Lees meer
-
29 juli 2020 BlogDeze Pakistaanse jongeren zijn niet te stoppen, ondanks de lockdown
In veel landen vormen de maatregelen tegen het coronavirus een groter gevaar dan het virus zelf. Zo betekent een lockdown voor veel Pakistanen dat ze geen geld kunnen verdienen. En een dag geen geld, is geen eten op tafel. Jongeren als Maab Fatima trotseren de lockdown en komen in actie om hun gemeenschap te helpen.
Lees meer
-
28 juli 2020 Blog3 slimme initiatieven in de strijd tegen corona
Hoe was je je handen om de verspreiding van corona tegen te gaan, maar je hebt geen toegang tot schoon water? Hoe krijg je brood op de plank, terwijl je door een lockdown niet naar je werk kunt? Met deze 3 slimme initiatieven zorgen mensen in Kenia, Bangladesh en Uganda ervoor dat de coronacrisis hen niet klein krijgt.
Lees meer
-
28 juli 2020 BlogDeze miljonairs smeken om meer – ja echt, méér - belasting te mogen betalen
Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Waar de meeste mensen jaarlijks netjes - en met frisse tegenzin - hun belasting betalen, is er een groep mensen opgestaan die smeekt om meer te mogen afdragen!
Lees meer
-
7 juli 2020 Blog kenniscentrumVoorkom een historische misstap, stop de annexatie van Palestijns gebied
Sinds 1 juli zou een historische vergissing realiteit kunnen worden. De Israëlische premier Netanyahu wil grote delen van de Westelijke Jordaanoever, volgens internationaal recht land dat de Palestijnen toekomt, annexeren. De mogelijkheid van vrede en veiligheid voor Israëliërs en Palestijnen zal daardoor opnieuw verder achter de horizon verdwijnen.
Lees meer
-
29 juni 2020 Blog kenniscentrumWat organisaties als Oxfam van jongeren kunnen leren
De coronapandemie biedt organisaties de mogelijkheid om te luisteren en te leren van de ervaringen van succesvolle jongerenorganisaties, zodat ze veerkrachtigere manieren van werken kunnen ontwikkelen om de crises van onze tijd het hoofd te bieden.
Lees meer
-
29 juni 2020 Blog kenniscentrumWhat organisations like Oxfam can learn from young people
The corona pandemic offers an opportunity for organisations to listen and learn from the experiences of successful youth-led movements, with the aim of crafting more resilient ways of working for the multiple crises we will face this decade.
Lees meer
-
23 juni 2020 BlogZij staan in de frontlinie in de strijd tegen corona
Ze delen zeep uit, ze zorgen voor schoon water en ze geven voorlichting: zo zorgen onze hulpverleners ervoor dat kwetsbare mensen zichzelf kunnen wapenen in de strijd tegen het coronavirus. Ontmoet de mensen in de frontlinie!
Lees meer
-
22 juni 2020 BlogOrganiseer je eigen (lockdownvriendelijke!) klimaatfilmavond
Het coronavirus heeft de levens van veel mensen in de wacht gezet. Maar de klimaatcrisis gaat gewoon door. Wil je niet stilzitten, al staat je leven een beetje stil? Om klimaatactie te voeren hoef je niet gelijk groot uit te pakken. Met deze tips organiseer je eenvoudig een gezellige én leerzame (virtuele) klimaatfilmavond.
Lees meer
-
19 juni 2020 BlogHoe de coronacrisis vluchtelingen extra hard raakt
Afstand houden van je geliefden valt niet mee. Steeds je handen wassen als je iets buitenshuis hebt aangeraakt is ook niet altijd haalbaar. Leven met het coronavirus is een uitdaging. Dat geldt des te meer voor veel vluchtelingen. In overvolle vluchtelingenkampen is afstand houden vaak onmogelijk. Toegang tot gezondheidszorg of schoon water ontbreekt. Drie gevluchte vrouwen vertellen hun aangrijpende verhaal.
Lees meer
-
18 juni 2020 BlogStrijden tegen corona = strijden tegen belastingontwijking
Wat belastingontwijking en de coronacrisis met elkaar te maken hebben? Best veel, want door belastingontwijking te bestrijden, kunnen we ook corona helpen verslaan! De rekening voor de coronacrisis kan namelijk worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking.
Lees meer
-
18 juni 2020 Blog kenniscentrumWaarom belastingen cruciaal zijn voor het herstel van ontwikkelingslanden na corona
Je zou er bijna hopeloos van worden: een gezondheidscrisis legt de economie lam. En met een lamme economie, geen inkomsten om te investeren in wederopbouw. In ontwikkelingslanden komt die klap harder aan dan in rijke landen. De oplossing: belastingen.
Lees meer
-
10 juni 2020 BlogKijken, lezen, luisteren: tips in de strijd tegen vooroordelen
De aandacht voor Black Lives Matter heeft ook bij Oxfam Novib de discussie over bewuste en onbewuste vooroordelen nieuw leven ingeblazen. Met leerzame, inspirerende en soms confronterende ervaringen en tips, van onze medewerkers en van activistische organisaties, willen we onszelf en jou bewust helpen maken van discriminatie en racisme.
Lees meer
-
26 mei 2020 Blog kenniscentrumZo kan de financiële sector een voortrekkersrol spelen in wereldwijde crises
De economische onrust, als gevolg van de covid-19 pandemie, vergroot ongelijkheid en legt de wereldwijde verbondenheid van financiële systemen bloot. Beslissingen die aan de ene kant van de wereld in directiekamers worden genomen, leiden elders – vaak bij mensen die al van een hongerloon leven – tot persoonlijk leed. Dat kan ook anders, betoogt beleidsadviseur Peter Ras.
Lees meer
-
20 mei 2020 Blog‘Misschien overleef ik het virus niet, maar mijn kinderen zijn het belangrijkst’
Voordat het coronavirus Ethiopië bereikte, verkocht alleenstaande moeder Atsede genoeg groenten om haar gezin eten te geven en haar kinderen naar school te sturen. Maar door de maatregelen is ze de wanhoop nabij. Haar verhaal staat symbool voor dat van vele vrouwen die wereldwijd in de informele sector werken.
Lees meer
-
19 mei 2020 Blog kenniscentrumKUNO Covid Café over noodhulp in tijden van corona
Het coronavirus daagt de hele wereld uit, het beïnvloedt ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor het werk in de humanitaire sector. Elke week organiseren we een online café om met inspirerende sprekers en een breed publiek de veranderende wereld te bespreken.
Lees meer
-
14 mei 2020 Blog4 leuke én leerzame thuisblijftips
Blijf thuis, is nog altijd het devies tijdens deze coronacrisis. Voor wie inmiddels alle Netflix-series heeft gezien, alle keukenkastjes heeft uitgemest en alle klusjes heeft afgevinkt, geven we graag wat tips om de tijd leuk én leerzaam door te komen!
Lees meer
-
12 mei 2020 BlogSalma uit Pakistan komt in actie tegen corona
Veel vrouwen en jongeren hebben op het Pakistaanse platteland last van de gevolgen van de coronacrisis, ziet Salma. Als leider van een vrouwenjeugdgroep besluit ze hen te helpen.
Lees meer
-
1 mei 2020 BlogHet verhaal achter onze volle schappen
De coronacrisis trekt helden van achter de schermen in de spotlights. De mensen die we voor lief namen en bijna onzichtbaar ons leven in goede banen leidden, vallen nu op als vitale steunpilaren. In de zorg, in het onderwijs en in de supermarkten. Maar crisis of niet, de migranten die asperges steken in Limburg, aardbeien oogsten in Spanje of dagloners die theeplukken in India, staan nog altijd verborgen in de coulissen.
Lees meer
-
28 april 2020 BlogZo stoppen wij grote ziekte-uitbraken als corona
Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om de verspreiding van een virus als covid-19 in arme landen, waar toegang tot zorg en schoon water beperkt is. Oxfam Novib zet in deze landen dan ook vol in op preventie. Lees meer over onze ervaring rond het stoppen van besmettelijke ziektes.
Lees meer
-
23 april 2020 Blog kenniscentrumLidl neemt verantwoordelijkheid voor mensenrechten, Aldi en PLUS blijven achter
Deze week publiceert Lidl nieuw mensenrechtenbeleid in alle landen waarin het gevestigd is. Dit betekent dat Lidl werk gaat maken van mensenrechten in de toeleveringsketens. Goed nieuws, want Lidl is één van de grootste supermarktketens ter wereld met meer dan 10.000 winkels in ruim 32 landen.
Lees meer
-
23 april 2020 BlogJongeren in het zonnetje: zo strijden zij wereldwijd tegen corona
Jong of oud, het coronavirus kan ons allemaal raken. Maar het zijn de meest kwetsbare, vaak oudere mensen die het grootste risico lopen. Daarom zijn we extra trots op de jongeren die wereldwijd initiatief tonen om de verspreiding van corona te stoppen.
Lees meer
-
22 april 2020 Blog kenniscentrumWat Nederland kan doen om een ramp te voorkomen in Afrika
Terwijl we worden geconfronteerd met de grootste economische ramp sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft de Nederlandse regering vliegensvlug een noodplan gelanceerd voor banen en economie. Nederland heeft dan ook de financiële ruimte om de dreigende recessie te beperken. Veel landen in Afrika kennen deze luxe niet.
Lees meer
-
22 april 2020 Blog kenniscentrumLokale humanitaire organisaties hebben dringend hulp nodig
Bij iedere crisis zijn het lokale leiders en plaatselijke humanitaire organisaties die het eerst in actie komen. Dat is bij deze coronacrisis niet anders. Wel anders is dat zij er nu grotendeels alleen voor staan.
Lees meer
-
22 april 2020 Blog kenniscentrumEn de andere crisis dan?
Onze bereidheid om tijdens de coronacrisis collectief offers te maken voor de samenleving stemt hoopvol voor de toekomst. Want er is nog een andere wereldwijde crisis die gebaat is bij deze daadkracht: die van het klimaat.
Lees meer
-
21 april 2020 Blog13 tips om thuisblijven inspirerend te maken
De coronacrisis zet ons leven op zijn kop. Misschien zit je thuis en heb je veel tijd te doden. Of ben je juist extra druk met werk of kinderen, waardoor je wel wat afleiding kan gebruiken. Met deze tips van onze klimaatcampaigner Ikram Cakir kun je thuis inspiratie opdoen om te bouwen aan een betere wereld.
Lees meer
-
15 april 2020 Blog kenniscentrum#CancelTheDebt: Rijke landen, scheld schulden ontwikkelingslanden kwijt
Veel ontwikkelingslanden zijn jaarlijks meer geld kwijt aan het afbetalen van schuld, dan dat ze kunnen besteden aan gezondheidszorg. Rijke landen kunnen daar iets aan doen. Zij kunnen de afbetaling van schulden over 2020 kwijtschelden.
Lees meer
-
15 april 2020 BlogDe prijs van de coronacrisis voor meisjes en vrouwen in Pakistan
Juist meisjes en vrouwen hebben het zwaar te verduren met de gevolgen van het coronavirus covid-19 en de genomen maatregelen.
Lees meer
-
9 april 2020 BlogDe schappen zijn weer vol, maar niet voor iedereen
Ken je dat? Heb je een lekker recept uitgezocht, een boodschappenlijstje gemaakt... Blijken in de supermarkt alle ingrediënten die je nodig hebt op te zijn.
Lees meer
-
20 maart 2020 BlogSamen door moeilijke tijden
'Het is crisis. Een vreemde ziekte brengt wereldwijd het openbare leven tot stilstand en veroorzaakt ook bij ons grote onzekerheid.' Onze algemeen directeur Michiel Servaes over de coronacrisis.
Lees meer
-
19 maart 2020 BlogSamen de straat op voor vrouwenrechten
Ongelijkheid verslaan doen we samen. Door samen op te komen voor vrouwenrechten, zij aan zij te strijden tegen kindhuwelijken, door elkaar te beschermen tegen geweld. Daarom gingen we rond Internationale Vrouwendag wereldwijd massaal samen de straat op. Zo zag dat eruit.
Lees meer
-
9 maart 2020 Blog kenniscentrumWat Nederland kan doen tegen groeiende ongelijkheid in Uganda
Economische ongelijkheid in Uganda is de afgelopen twintig jaar alleen maar toegenomen, inclusief economische instabiliteit en haperende groei. De drijvende kracht achter deze groeiende ongelijkheid? Een oneerlijk belastingsysteem.
Lees meer
-
27 februari 2020 BlogWat je moet weten over de sprinkhanenplaag in Oost-Afrika
Een sprinkhanenplaag overspoelt Oost-Afrika. Hier lees je waar de sprinkhanen vandaan komen, wat de gevolgen zijn en wat we daaraan doen.
Lees meer
-
23 januari 2020 Blog2020: 3 veranderingen in je portemonnee
Een nieuw jaar, nieuwe veranderingen door het kabinet. Wij keken wat 2020 betekent voor jouw portemonnee op het gebied van medicijnprijzen, forenzen en kinderopvang. En hoe zit het eigenlijk in andere landen?
Lees meer
-
22 januari 2020 Blog8 goede voornemens voor het kabinet
Januari stond in het teken van nieuwjaarswensen, terugblikken en natuurlijk goede voornemens. En in januari begon het laatste jaar van Rutte III, en daarmee de laatste goede mogelijkheid om het verschil te maken. Hoe? Geen zorgen: wij hebben 9 goede voornemens voor het kabinet op een rijtje gezet.
Lees meer
-
18 december 2019 Blog6 kijk-, lees- en luistertips voor tijdens de kerstvakantie
De kerstvakantie staat voor de deur, dus éindelijk tijd om eens lekker op de bank te kruipen met wat lees-, kijk- of luistervoer. Onze campaigner ongelijkheid Letty de Keizer laat zich in haar werk graag inspireren door films, artikelen en podcasts. We vroegen haar om haar beste tips.
Lees meer
-
9 december 2019 Blog kenniscentrumMaak verdedigers van land en natuur niet monddood
Vandaag staat in het teken van International Human Rights Defenders Day. En dit jaar valt het precies tijdens de VN-Klimaattop in Madrid. Maar wat hebben die twee dingen met elkaar te maken?
Lees meer
-
2 december 2019 BlogVN-klimaattop: de rekening voor klimaatverandering naar het juiste adres
Vooral de allerarmsten betalen de prijs voor klimaatverandering. En dat terwijl zij de minste verantwoordelijkheid dragen. Westerse regeringen kunnen en moeten het verschil maken. Daarvoor maken wij ons sterk op de VN-klimaattop in Madrid.
Lees meer
-
28 november 2019 BlogNoord-Nigeria kleurt groen
In rap tempo rukt de woestijn op in Noord-Nigeria. De stijgende temperatuur en langdurige droogte doen vele bomen sneuvelen. Dankzij een slimme oplossing kleurt het land weer groen.
Lees meer
-
25 november 2019 Blog kenniscentrumGaat Minister Kaag haar ambities nog waarmaken?
De komende dagen behandelt de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Kaag begon met mooie ambities, maar de tijd dringt om die waar te maken.
Lees meer
-
13 november 2019 BlogNooit meer bang naar het toilet
Honger en dorst verkiezen boven een toiletbezoek. Het was tot voor kort de realiteit voor Rohingya-vrouwen in het Bengalese vluchtelingenkamp Cox’s Bazar. Maar daar lieten ze het niet bij zitten.
Lees meer
-
31 oktober 2019 Blog5 tips om actie te voeren gericht op grote bedrijven
Hoe voer je succesvol actie tegen multinationals? Campagnevoeren is een vak apart. Toch is er wel degelijk een basisrecept voor succes. 5 tips om zelf succesvol campagne te voeren!
Lees meer
-
29 oktober 2019 BlogVolg Behind the Barcodes campagne op de voet!
Volg Behind the Barcodes campagne op de voet! Ook in Nederland zijn meer dan 10.000 petities ondertekend! Dat moet toch een duidelijk signaal zijn aan Aldi, Lidl en PLUS dat ze echt in actie moeten komen op mensenrechten.
Lees meer
-
9 oktober 2019 BlogDe beste kinderboeken van Oxfam Novib – volgens kinderen zelf
In de webshop van Oxfam Novib vind je prachtige kinderboeken en prentenboeken. Maar als je op zoek bent naar een mooi of spannend kinderboek, welk boek kies je dan? Ons expert-panel geeft haar ongezouten mening over de kinderboeken van Oxfam Novib – en kiezen een eigen favoriet.
Lees meer
-
9 oktober 2019 Blog kenniscentrumWerk aan de winkel voor Aldi, Lidl en PLUS
Gebaseerd op artikel “Uitbuiting van arbeiders in productieketens is hardnekkig” van Oxfam Novib’s beleidsadviseur bedrijfsleven en mensenrechten Anouk Franck
Lees meer
-
1 oktober 2019 BlogDe klimaatstaking was een groot succes
In Nederland staakten 35.000 mensen en wereldwijd waren dat er zelfs 7,6 miljoen. Klimaatcampaigner Ikram was er bij en kreeg kippenvel van al die mensen.
Lees meer
-
14 september 2019 BlogHet leven 6 maanden na de verwoestende cycloon Idai
Een half jaar geleden werd Mozambique getroffen door een verwoestende cycloon. Meer dan duizend mensen kwamen om, en het leven van ruim twee miljoen mensen raakte ontwricht. Hoe is de situatie 6 maanden later?
Lees meer
-
20 augustus 2019 Blog kenniscentrumNederlandse banken aan zet
Het is van cruciaal belang dat de landrechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen bij investeringsbesluiten worden gerespecteerd. In het rapport dat Oxfam vandaag publiceert beschrijven we hoe banken de landrechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen kunnen respecteren.
Lees meer
-
19 augustus 2019 BlogWat zijn de vijf belangrijkste lessen die ik leerde als humanitair hulpverlener?
Iffat Tahmid Fatema deelt de vijf belangrijkste lessen die zij leerde als humanitair hulpverlener van Oxfam in onze Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Zij kwam bij Oxfam werken op het hoogtepunt van de noodtoestand toen de Rohingya-vluchtelingen elke dag in grote aantallen aankwamen.
Lees meer
-
14 augustus 2019 BlogHelp. Raakt de koffie op?
Gemiddeld drinken Nederlanders ruim 4 koppen koffie per dag. Daarmee steken we met kop en schouders boven veel andere landen uit als het gaat om onze koffieconsumptie. Wat doen we als de koffie op raakt?
Lees meer
-
29 juli 2019 Blog kenniscentrumSupermarktenbranche nog weinig kaas gegeten van mensenrechten
Alle supermarkten scoren nog steeds zwaar onvoldoende scoren op het gebied van mensenrechten in hun ketens. Er werd veel positieve aandacht aan besteed in de media. Maar brancheorganisatie CBL, supermarkt PLUS en keurmerk Max Havelaar leverden ook kritiek.
Lees meer
-
25 juli 2019 Blog kenniscentrumHet Klimaatakkoord is nog niet af
Hoe een Netflix-film pijnlijk duidelijk maakt wat er in het Nederlandse Klimaatakkoord ontbreekt | expertblog door Hugo Hooijer, Oxfam Novib
Lees meer
-
4 juli 2019 BlogHoud je hoofd koel! Duurzame tips voor extreem warme kantoordagen
Extreem hete dagen en toch naar kantoor... de airco aanzetten is verleidelijk, maar werkt klimaatverandering alleen maar in de hand. Hoe houd je op een duurzame manier je hoofd koel? 5 klimaatvriendelijke tips!
Lees meer
-
25 juni 2019 BlogOp de vlucht door klimaatverandering
Je hoort het steeds vaker: mensen die moeten vluchten voor de gevolgen van klimaatverandering. Zoals nu in Somalië en Somaliland. Ontmoet Shamis, die met haar gezin op de vlucht is voor extreme droogte.
Lees meer
-
21 juni 2019 BlogWaarom multinationals geen winstbelasting betalen en hoe wij dat aanpakken
Philips en Shell, twee multinationals die geen winstbelasting betalen in Nederland. Maar waarom betalen zij geen winstbelasting, en wat heeft dat voor impact op jou en de rest van Nederland en sterker nog, op de rest van de wereld?
Lees meer
-
20 juni 2019 BlogIk lobby dagelijks voor een betere wereld
Voordat hij voor Oxfam Uganda begon te werken was het leven van Joseph niet makkelijk. Lees hier hoe hij de moeilijkheden in zijn jeugd heeft omgezet in kracht om te strijden voor een betere wereld.
Lees meer
-
28 mei 2019 BlogKookpot voor vluchtelingen
Zuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda zaten zonder brandhout. Samen met Oxfam Novib bedachten ze een duurzame oplossing: een kookpot die brandt op zelfgemaakte briketten.
Lees meer
-
21 mei 2019 BlogJemen: eindelijk schot in vredesbesprekingen?
De vergeten oorlog, wordt het conflict in Jemen ook wel genoemd. Of zit er nu toch schot in de vredesbesprekingen? Onze collega Dirk Jan Jalvingh neemt ter plekke de situatie op.
Lees meer
-
21 mei 2019 BlogShocking: deze 100 bedrijven hebben grote impact op jouw leven
Je kunt er niet meer omheen: het is mis met het klimaat en er is actie nodig om erger te voorkomen. De adviezen vliegen je om de oren. Maar welke bedrijven zijn nou eigenlijk de grootste vervuilers? Campaigner Tim Zijlstra is in shock bij het zien van de feiten.
Lees meer
-
23 april 2019 Blog5 vragen over noodhulp van Oxfam na cycloon Idai
Oxfam geeft noodhulp aan de slachtoffers van cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Maar wat houdt deze noodhulp precies in? 5 vragen aan humanitair medewerker Michelle van den Berg over onze hulp.
Lees meer
-
9 april 2019 Blog kenniscentrumThe first step is the hardest: Dutch supermarket Jumbo moves in right direction on human rights
Just over a month after Albert Heijn published its human rights policy early February, Jumbo took the same step, in line with Oxfam’s Behind the Barcodes campaign recommendations
Lees meer
-
8 april 2019 Blog kenniscentrumEerste stap is zwaarste stap: na Albert Heijn is nu ook Jumbo de goede weg ingeslagen op mensenrechten
Nadat Albert Heijn begin februari voor het eerst mensenrechtenbeleid heeft gepubliceerd, heeft ruim anderhalve maand later ook Jumbo deze stap gezet, in lijn met de aanbevelingen van Oxfam Novibs Behind the Barcode campagne.
Lees meer
-
5 april 2019 Blog6 veel gestelde vragen over belastingontwijking
Regelmatig krijgen we hele goede vragen over belastingontwijking. Want wat betekent de aanpak van belastingontwijking voor jouw portemonnee? En waarom bemoeit een goed doel als Oxfam Novib zich met internationale belastingregels? Wij zetten de meest gestelde vragen voor je op ’n rij.
Lees meer
-
25 maart 2019 BlogMonsterklus: het aanleggen van een levensreddende waterleiding in Congo
Oxfam Novib werkt aan de aanleg van een waterleiding van meer dan 100 kilometer lang. Niet zomaar een waterleiding, een levensreddende waterleiding in de Democratische Republiek Congo.
Lees meer
-
22 maart 2019 BlogMonddood door multinationals? Tweede Kamer, stop het CETA-verdrag!
Het CETA-verdrag is een ingewikkelde regeling, maar met hele concrete gevolgen. Door handelsverdragen als deze dreigen multinationals nóg meer macht te krijgen, en gewone mensen nog minder. Wij laten ons toch niet monddood maken door multinationals? Kom net als collega Henrique in actie en steun de actie die Milieudefensie is gestart om hier een eind aan te maken!
Lees meer
-
22 maart 2019 BlogAchter de schermen bij de OESO
Oxfam Novib belastingexpert Francis Weyzig neemt je mee achter de schermen bij de OESO. Hoe gaat zo'n overleg over internationale belastingregels?
Lees meer
-
5 maart 2019 BlogOok ik ben happie met Appie!
Na 8 maanden campagne voeren, waarbij duizenden mensen zoals jij zich uitspraken, en na intensieve gesprekken met onze mensenrechtenexperts, heeft Albert Heijn eindelijk erkent dat zij ook een aandeel hebben. Tim van Oxfam onthult hoe zo'n campagne werkt.
Lees meer
-
19 februari 2019 Blog kenniscentrumAlbert Heijn commits to become a leader on human rights
After the launch of Oxfam’s Behind the Barcodes campaign in the summer of 2018 and following a series of public actions by concerned consumers aimed at supermarkets, coupled with dialogue and engagement between Oxfam and supermarket executives, the moment has finally arrived: the Dutch supermarket chain Albert Heijn recently became the first supermarket in the world to publish a new human rights and due diligence policy
Lees meer
-
19 februari 2019 Blog kenniscentrumAlbert Heijn springt over haar eigen schaduw heen en maakt werk van mensenrechten
Na de lancering van Oxfam Novib’s Behind the Barcodes campagne in de zomer van 2018 en een reeks publieke acties, publicaties en gesprekken, is het eindelijk zo ver: in antwoord op de campagne publiceerde Albert Heijn onlangs als eerste supermarkt in de wereld een nieuw mensenrechten en due-diligencebeleid.
Lees meer
-
18 februari 2019 Blog5 tips - Zo bereid jij je voor op de klimaatmars
Op 10 maart gaan wij massaal de staat op voor het klimaat. En jij bent erbij, uiteraard. Maar hoe ga je goed voorbereid naar deze demonstratie? Hoe benut je dit momentum maximaal en haal je het beste uit jezelf? Vijf tips.
Lees meer
-
24 januari 2019 BlogOneerlijke belastingen, en waarom vrouwen de hoofdprijs betalen
Belastingontwijking heeft voor iedereen gevolgen, maar treft vrouwen nog harder.
Lees meer
-
23 januari 2019 Blog"Ik stort mijn vuilnis toch ook niet bij een ander?"
Oxfam Novib steunt deze week wereldwijd festivals en protestbijeenkomsten tegen de groeiende ongelijkheid
Lees meer
-
11 januari 2019 BlogBen jij een financieel wonder?
Test je financiële kennis. Doe de quiz!
Lees meer
-
20 december 2018 Blog100 km schoon water: bouw mee aan de waterleiding!
Doneer per meter... Schoon water is essentieel in de strijd tegen cholera. In de DR Congo bouwt Oxfam ingenieur Modeste plus team een waterleiding van meer dan 100 km lang waarmee 80.000 mensen schoon drinkwater krijgen. Volg de voortgang en bouw mee!
Lees meer
-
19 december 2018 BlogWat betekent de klimaattop voor Nederland?
Vlak voor de klimaattop bracht het VN-klimaatpanel IPCC een rapport uit. Het oordeel: het akkoord van Parijs is niet ambitieus genoeg. Maar wat een kans had kunnen zijn op de klimaattop, eindigde teleurstellend. Daarom worden de stappen die Nederland nu zet nog belangrijker
Lees meer
-
17 december 2018 BlogGerechten van thuis
Een mooi gerecht is méér dan ‘eten’. Het kan plots herinneringen oproepen. Van feestdagen die je deelde met vrienden. Of avonden thuis met je familie. Het kan een warm gevoel oproepen die je graag wilt vasthouden. Vooral als je op de vlucht bent.
Lees meer
-
7 december 2018 Blog kenniscentrumDe EU moet doorpakken met de zwarte lijst van belastingparadijzen
Een voorlopige analyse van Oxfam laat zien dat ten minste twintig landen, waaronder zwaargewichten als Zwitserland, niet voldoende belastinghervormingen hebben doorgevoerd en daarmee als belastingparadijs op de zwarte lijst van de Europese Unie zouden moeten worden gezet.
Lees meer
-
5 december 2018 BlogBen jij een klimaatkenner?
Test je klimaatkennis en maak kans op een Tony's Chocolonely pakket! Doe nu de klimaatquiz.
Lees meer
-
30 november 2018 BlogWaarom gaan we naar Katowice?
Ik zit nu in de trein naar Katowice, Polen. Zondag begint hier de COP, de 24e internationale klimaatbijeenkomst. Ik maak deel uit van de Nederlandse delegatie. Het kan je niet ontgaan zijn: er staat veel op het spel.
Lees meer
-
27 november 2018 BlogHoe duurzaam is jouw verzekeraar?
Tegen het einde van het jaar maken veel mensen de balans op: wil ik nog bij mijn huidige verzekeraar blijven, of wil ik overstappen? Er is méér waar je naar kunt kijken dan naar de premie. Want hoe duurzaam is jouw verzekeraar eigenlijk?
Lees meer
-
23 november 2018 Blog kenniscentrumInvesteert het kabinet in perspectief?
Het kabinet wil terug naar de 0,7% en als het aan Minister Kaag ligt, dan het liefst zo snel mogelijk. Ze wil investeren in perspectief en stabiliteit, zo valt te lezen in de ambitieuze beleidsnota van Minister Kaag.
Lees meer
-
16 november 2018 BlogHoe koop ik verantwoord kleding?
We kopen meer kleding voor minder geld. Grote winkelketens veranderen continu hun collecties. Daar zijn lage productiekosten voor nodig. De arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken zijn vaak slecht, maar hoe koop je toch nog verantwoord kleding?
Lees meer
-
14 november 2018 BlogDe ongemakkelijke gevolgen van klimaatverandering
Is het klimaatakkoord van Parijs ambitieus genoeg? Nee, concludeerde het klimaatpanel van de Verenigde Naties. We moesten streven naar maximaal 1,5 graden opwarming. Anders zijn de gevolgen rampzalig. Vooral voor ontwikkelingslanden.
Lees meer
-
5 november 2018 Blog kenniscentrumVerjaardag Paradise Papers: meer toezicht (vereist)
Precies een jaar geleden schokten de Paradise Papers de wereld. Wat heeft het schandaal een jaar na dato opgeleverd?
Lees meer
-
29 oktober 2018 BlogHoe maak je jouw verzekeraar eerlijker?
Wist je dat jouw verzekeraar je premie kan beleggen in wapenhandel, kinderarbeid en klimaatverandering?
Lees meer
-
23 oktober 2018 BlogLandrechten betekenen voedselzekerheid
Goed nieuws uit Indonesië: De president kondigde aan dat de aanleg van nieuwe palmolieplantages in het regenwoud verboden zal zijn voor een periode van minimaal drie jaar. Een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.
Lees meer
-
23 oktober 2018 BlogSchoon water in oorlogsgebied
Hoe voelt het om in een van ‘s werelds ergste humanitaire crises te stappen? Suying Lai, hoofd van ons Humanitaire Team, was een week in Jemen. 'Het is hartverscheurend om mannen, vrouwen en kinderen in oorlog te zien.'
Lees meer
-
12 oktober 2018 Blog kenniscentrumHoe scoort Nederland op de Human Capital Index en de Ongelijkheidsindex?
De Wereldbank heeft de “Human Capital Index” gelanceerd. Met deze index benadrukt de Wereldbank het belang van toegang tot kwalitatief goede onderwijs en gezondheidszorg. In dezelfde week kwam de Ongelijkheidsindex van Oxfam. In die index is niet gekeken naar resultaten als hoeveel jaar kinderen naar school gaan, maar naar hoeveel overheden bereid zijn te investeren in onderwijs en gezondheidszorg.
Lees meer
-
9 oktober 2018 Blog kenniscentrumNederland verliest terrein in de strijd tegen ongelijkheid
Nederland loopt al jaren voorop in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, maar dreigt deze positie als koploper steeds meer te verliezen. Nederland moet echt stappen maken om te zorgen dat het niet verder achterop komt op het gebied van genderongelijkheid en schadelijk fiscaal beleid in vergelijking met andere landen.
Lees meer
-
1 oktober 2018 Blog‘Ik ben een optimist’
Maak kennis met Michiel Servaes, sinds 1 oktober algemeen directeur van Oxfam Novib. De voormalig diplomaat en politicus blijft al sinds zijn jeugd zijn idealen trouw. ‘Er zijn veel serieuze problemen in de wereld, maar ik zie volop kansen om die te lijf te gaan.’
Lees meer
-
27 september 2018 BlogDit effect heeft één keer per week vegetarisch eten
Nederlanders eten gemiddeld 39 kilo vlees per persoon per jaar. Teveel! Zowel voor het milieu als voor je gezondheid. Ontdek het effect van minder vlees eten.
Lees meer
-
27 september 2018 Blog'Hun veerkracht is ontroerend'
Meer dan een jaar geleden kwam een gigantische vluchtelingenstroom op gang. Ruim 700.000 Rohingya vluchtten naar Bangladesh. Onze collega Dirk Jan Jalvingh zag er hoe meisjes en vrouwen worstelen met hun veiligheid.
Lees meer
-
13 september 2018 Blog kenniscentrumGet Ready for B-Ready! - Oxfam Project Bridges the Gap Between Typhoon Preparedness and Financial Inclusion
Oxfam Novib has partnered with Plan Nederland, Oxfam Philippines, Plan Philippines and private sector partners Visa, Global Parametrics and PayMaya to introduce the B-Ready (Building a REsilient, Adaptive and Disaster-Resilient CommunitY) Project, in hopes of promoting disaster resilience for women and children living in low-resource communities in the Philippines.
Lees meer
-
22 augustus 2018 BlogDe scholen zijn begonnen
De scholen gaan weer beginnen! Ook Kevin, Laticha en Gifty kijken weer uit naar hun eerste schooldag. Ze kunnen alleen nog wat extra pennen, schriften en boeken gebruiken!
Lees meer
-
21 augustus 2018 BlogDolf Jansen in Vietnam
Dolf Jansen reist 10 dagen door Vietnam, om één vraag te beantwoorden: hoe verslaan wij daar armoede? Lees hier wat hij allemaal meemaakt
Lees meer
-
13 augustus 2018 BlogBetalen voor je Instagram-foto
Stel: in januari krijg je plotseling een blauwe enveloppe op de mat. Met een rekening voor al je gedeelde vakantiekiekjes op Instagram, je deelname aan groepsgesprekken op WhatsApp en voor alle Tikkies die je verzond of betaalde na de vrijdagmiddagborrel. Hoe hoog zou bij jou de rekening zijn en zou je er dan nog wel gebruik van maken?
Lees meer
-
31 juli 2018 BlogDuurzaam genieten: vegan burgers van Lisette Kreischer en Maartje Borst
Lisette Kreischer, co-founder van de befaamde Dutch Weed Burger en auteur van 7 boeken over vegan eten, bedacht samen met Maartje Borst drie overheerlijke vegan burgers. Ontdek hier de recepten!
Lees meer
-
17 juli 2018 BlogOnze man in Brussel
Johan werkt als lobbyist voor Oxfam in Brussel. Daar kaart hij oneerlijke belastingregels en belastingontwijking door multinationals aan. Zo maakt hij het eerlijker. Zo verslaat hij armoede.
Lees meer
-
13 juli 2018 BlogKun jij 12 uur werken zonder te plassen?
Als je boos bent of het bizar vindt dat een bedrijf mensen zoekt die de hele dag hun plas willen ophouden, dan ben je hier goed.
Lees meer
-
12 juli 2018 BlogDoe je boodschappen waar je maar wilt
Waarom we je met de Behind the Barcodes-campagne vragen een petitie voor eerlijke boodschappen te tekenen, in plaats van supermarkten of producten te boycotten: uitbuiting in je eten zou niet jouw worsteling moeten zijn.
Lees meer
-
6 juli 2018 Blog8 onsmakelijke feiten over ons eten
Best bizar: veel mensen die ons eten maken, gaan zelf wel eens met honger naar bed. 8 onsmakelijke feiten over je dagelijkse boodschappen.
Lees meer
-
5 juli 2018 BlogHoe fair trade is Fairtrade?
Op chocolade, koffie en bananen kun je het Fairtrade-logo tegenkomen. Wat betekent dit keurmerk? Wat is fair trade? En is het een oplossing voor armoede?
Lees meer
-
2 juli 2018 BlogNiet ons convenant, het voedingsmiddelenconvenant
Het voedingsmiddelenconvenant gaat te weinig opleveren voor een sector die zo direct ingrijpt op voeding en gezondheid van alle consumenten en op het leven van miljoenen mensen die in deze sector werken, zeker in landen waar hun mensenrechten in het geding zijn.
Lees meer
-
29 juni 2018 BlogOp de koffie bij Albert Heijn en Jumbo
Oxfam Novib gaat op bezoek bij Albert Heijn en Jumbo om met ze te praten over uitbuiting van mensen die ons eten maken. Nederlandse supermarkten scoren slecht op onze duurzaamheidsranglijst. Zijn ze van plan zich te verbeteren?
Lees meer
-
29 juni 2018 BlogWaarom een keurmerk niet genoeg is
Oxfam Novib roept supermarkten op om meer te doen om uitbuiting in garnalenindustrie tegen te gaan. Maar hoe zit het dan met keurmerken zoals ASC?
Lees meer
-
28 juni 2018 BlogHoe berekent Oxfam Novib de scores van supermarkten?
Hoe berekent Oxfam Novib de scores op de duurzaamheidsranglijst voor supermarkten? We kijken naar 93 indicatoren en kijken wat supermarkten daarop doen.
Lees meer
-
25 juni 2018 Blog kenniscentrumThe Do-No-Harm Approach: How to ensure that our work contributes to peace & not conflict
The Do-No-Harm Approach: How to ensure that our work contributes to peace & not conflict
Lees meer
-
22 juni 2018 BlogSupermarkten reageren: betekent dat ook verandering?
We verzamelden de reacties in de media en van supermarkten op ons rapport over uitbuiting in de schappen van de supermarkt.
Lees meer
-
21 juni 2018 BlogVerhalen over uitbuiting in ons eten
Achter de streepjescodes in de supermarkt gaat te veel leed schuil. Arbeiders uit Azië vertellen hun verhaal.
Lees meer
-
15 juni 2018 Blog kenniscentrumThe Future of Work – Threat or Opportunity?
‘The future of work’ is a hot debated topic within academia, among governmental stakeholders and the international development community, but what is ‘the future of work’ actually? What does it entail? An Oxfam Novib expert blog.
Lees meer
-
13 juni 2018 BlogHoog spel met klimaatgeld
Extreem weer neemt toe en de gevolgen ook. Armere landen hebben klimaatfinanciering nodig om de gevolgen het hoofd te bieden. Houden rijkere landen zich aan hun belofte?
Lees meer
-
11 juni 2018 BlogEen winkelkar vol palmolie
In bijna alles wat je koopt is palmolie te vinden - of het nou etenswaren, schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten zijn. Maar wat is het eigenlijk? En moeten we palmolie vermijden?
Lees meer
-
1 juni 2018 BlogReality check voor het nieuwe ontwikkelingsbeleid
Wat hebben de armste landen nodig van Nederland? We bespraken het Nederlandse ontwikkelingsbeleid van minister Sigrid Kaag met aid hero Amadou Kanouté uit Senegal. Wat maakt ontwikkelingssamenwerking effectief?
Lees meer
-
3 mei 2018 BlogWie betaalt de rekening van extreem weer?
Stormschade. Overstromingen. Mislukte oogsten. Enorme schadeposten door extreem weer. En catastrofaal voor mensen die toch al weinig hebben. Daarom kwam de wereld met een plan. Maar dan moeten landen zich er wel aan houden.
Lees meer
-
3 mei 2018 BlogHoe extreem wordt het weer in de toekomst?
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! 2019 staat voor de deur. Een mooi moment om te dromen over je reisplannen van het aankomende jaar. Maar hoe extreem wordt het weer op jouw bestemming?
Lees meer
-
20 april 2018 Blog kenniscentrumMeasuring Impact in the Age of the Data Revolution
As a student in development economics I have had courses related to impact measurement, and how to use econometrics to analyze the data that we gather.. However, the data world around us is changing....
Lees meer
-
13 april 2018 BlogDe Andes: alpaca's én aardappelen
Denk je aan de Andes, dan denk je aan alpaca's. Maar wist je dat dit gebied ook de geboortegrond is van de aardappel? Reis mee naar het kleurrijke Peru, ontdek hoeveel soorten aardappelen er zijn en waarom Oxfam Novib zich daarmee bezig houdt.
Lees meer
-
12 april 2018 BlogHoe Bengalese jongeren de politiek beïnvloeden
Hoe kun je politici overtuigen om meer te doen voor jongeren? Met overtuigende verhalen, bedachten de jongeren van Empower Youth for Work in Bangladesh. Niet de minsten kwamen luisteren naar hun pleidooi.
Lees meer
-
6 april 2018 BlogBelastingaangifte doen is een feestje
Ieder jaar doen we onze belastingaangifte tussen 1 maart en 1 mei. ‘Leuker kunnen we niet maken, wel makkelijker’, is de slogan van de Belastingdienst. Maar belasting betalen is veel leuker dan je denkt. Belasting maakt zelfs gelukkig!
Lees meer
-
4 april 2018 BlogZelfstandigheid voor Flonira
Oxfam Novib steunt Flonira in Rwanda. Met onze steun is ze lid van de tomatencoöperatie en verdient ze voldoende om haar huis op te knappen en haar oudste zoon te laten studeren.
Lees meer
-
2 april 2018 BlogWater en cash voor Andrew
Andrew in Nigeria is veel verloren door het conflict: zijn boerderij, zijn akkers met katoen, bonen en sorghum, zijn koeien. Oxfam Novib geeft Andrew en zijn gezin drinkwater en geld voor eten.
Lees meer
-
29 maart 2018 BlogDe voor- en nadelen van het basisinkomen
Het basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen. Het is geld waar je altijd recht op hebt, ongeacht je vermogen of je inkomsten. Wat zijn de voor- en nadelen?
Lees meer
-
28 maart 2018 BlogBetere toekomst voor Blessing
Blessing in Nigeria had voorheen een slecht toekomstperspectief. Dankzij de computertraining voor jongeren uit sloppenwijken zijn haar kansen op de arbeidsmarkt verbeterd.
Lees meer
-
27 maart 2018 BlogHet overbevolkingsprobleem
De wereldbevolkingstatistieken kunnen behoorlijk benauwend zijn. Daar komen de berichten over klimaatverandering bovenop. Hoe gaan we zoveel mensen eten geven? Putten we de aarde uit?
Lees meer
-
26 maart 2018 BlogBetere oogst voor Touch Ty
Boerin Touch Ty verkoopt iedere dag grote watermeloenen. Dat was tot voor kort wel anders. Dankzij de landbouwtraining van Oxfam Novib heeft ze goede oogsten.
Lees meer
-
22 maart 2018 Blog kenniscentrumSchooling the world: Weapon for change or the white man’s last burden?
In this blog, an intern at the Oxfam Novib Youth team is developing a reflection tool for designing, monitoring and evaluating transformative education programs.
Lees meer
-
20 maart 2018 BlogDrie jaar oorlog in Jemen verbeeld in 20 kunstwerken
Er woedt nu al meer dan drie jaar oorlog in Jemen. Oxfam Jemen heeft een opdracht uitgezet naar artiesteom uit te beelden wat drie jaar oorlog met hen heeft gedaan. Nederland heeft zich in de VN-veiligheidsraad uitgesproken voor een oplossing van dit conflict.
Lees meer
-
19 maart 2018 BlogZie mij. Jij kunt mijn lot veranderen
Moria, het vluchtelingenkamp op Lesbos waar ik terecht kwam na mijn aankomst in Europa, is koud en voelt als een gevangenis. Ik zit nu al zeven maanden op Lesbos en kan maar op één ding aan: ik zal hier nog lang blijven.
Lees meer
-
13 maart 2018 BlogZo gaan we verder
Het gedrag van enkele collega’s in Haïti na de aardbeving in 2010 raakt ons diep in hun hart. we vertellen waarom. En hoe we verder gaan.
Lees meer
-
13 maart 2018 BlogWerken aan integer werken
Wij vinden uitbuiting, misbruik en intimidatie onacceptabel. Het druist in tegen alles waar we als organisatie voor staan. Daarom proberen wij wangedrag resoluut te voorkomen. Met bestaande en nieuwe maatregelen. Vier vragen over onze aanpak voor integer werken aan Ewa van den Berg, HR adviseur van Oxfam Novib.
Lees meer
-
9 maart 2018 BlogAstrid Sy – De brieven van Mia
Laila woont in een asielzoekerscentrum. Als ze voor school moet opruimen bij de 92-jarige meneer Cohen, begint haar avontuur. Ze vindt een oude trommel met brieven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven door de Joodse Mia. (Vanaf 9 jaar)
Lees meer
-
9 maart 2018 BlogKhaled Khalifa – De dood is een zware klus
Khaled Khalifa: volgens Publishers Weekly is hij een van de belangrijkste Arabische schrijvers van nu. Met een opvallend oog voor detail schrijft hij taboedoorbrekende verhalen die zich afspelen in het door oorlog getroffen Syrië.
Lees meer
-
2 maart 2018 BlogPeru: een wereld in verandering
Het Andesgebergte in Peru. In deze uithoek van de wereld dringt verandering langzaam door. De aanleg van wegen en invoer van geld beïnvloeden de traditionele levenswijzen.
Lees meer
-
27 februari 2018 Blog kenniscentrumBetter or Beyond Certification?
Ensuring sufficient, adequate and sustainable food for all is one of the 21st century’s key challenges. Over the past decades, certification schemes have emerged as widely accepted tools to overcome this challenge. However, an increasing number of people and organizations realize that certification is not the silver bullet as it seemed to be.
Lees meer
-
21 februari 2018 Blog kenniscentrumHow does Oxfam Novib ensure that project funds are spent and used in line with integrity?
Integrity and accountability are at the heart of our work and must therefore be a part of our DNA. This means that we are accountable for our actions, for spending our donor money wisely and for adhering to moral and ethical principles.
Lees meer
-
21 februari 2018 BlogBrief naar donateurs
Op 20 februari stuurden we een brief naar onze donateurs, om hen te bedanken voor hun steun en te informeren over het wangedrag van collega's van Oxfam Groot-Brittannië op Haïti in 2010-2011
Lees meer
-
31 januari 2018 BlogDe top 8 vragen over het ongelijkheid-rapport
Afgelopen week brachten we het rapport Reward Work, Not Wealth uit. In het rapport wordt duidelijk dat de allerrijksten gouden tijden beleven, terwijl miljarden armen er amper op vooruit gaan. Dit waren jullie vragen.
Lees meer
-
30 januari 2018 BlogWaarom veel verschillende aardappelen de wereld gaan redden
De afgelopen 100 jaar is 75% van de diversiteit aan eetbare gewassen verdwenen. Dat is gevaarlijk, want plagen en ziektes hebben meer kans in een monocultuur. Hoog tijd dus biodiversiteit te beschermen om voedselzekerheid voor de toekomst te verzekeren.
Lees meer
-
25 januari 2018 BlogOok de rijken maken zich zorgen om ongelijkheid
Ook de rijken maken zich zorgen om ongelijkheid. Sterker nog, ze vinden dat ze teveel hebben verdiend. Bill Gates, Warren Buffet en Mark Zuckerberg gaan de strijd aan.
Lees meer
-
23 januari 2018 BlogHoeveel miljardairs zijn het nou?
Vorig jaar berichtte we dat 8 miljardairs evenveel bezitten als de armste helft van de bevolking. Dit jaar zeggen we dat het er 42 zijn. Hoeveel is het nou?
Lees meer
-
19 januari 2018 BlogDe vijf duurste hotspots ter wereld
Met de economie gaat het fantastisch, toch? Daarom mogen we ons best wel eens verwennen. Bij een van de vijf duurste hotspots ter wereld, bijvoorbeeld
Lees meer
-
19 januari 2018 BlogHoe goed ken jij de wereld?
Herken jij de landen aan de hand van de foto's? Test je kennis over de wereld!
Lees meer
-
19 januari 2018 BlogDe economie van Nigeria is booming
De economie van Nigeria is booming, maar slechts een enkeling profiteert hiervan. Iemand die te laag is opgeleid, heeft geen kans. Terwijl de rijkste man in Nigeria 2 miljoen mensen uit armoede kan halen.
Lees meer
-
18 januari 2018 BlogVrijheid van meningsuiting steeds gevaarlijker
Tijdens de 17e PEN awards geeft Farah Karimi een speech over vrijheid van meningsuiting. Dit wordt steeds gevaarlijker, ook voor grote organisaties.
Lees meer
-
15 januari 2018 Blog kenniscentrumGoing back or being sent back? A closer look at Syrian returnees
Going back or being sent back? This blog tajes a closer look at Syrian returnees. In 2017 the number of displaced people returning to Syria increased significantly.
Lees meer
-
12 januari 2018 BlogDe mooiste alternatieve reisbestemmingen ter wereld
Zit je al met je hoofd in de wolken, op weg naar je zomervakantie? Bekijk de mooiste alternatieve reisbestemmingen ter wereld: duurzaam, dichtbij en betaalbaar op vakantie!
Lees meer
-
11 januari 2018 Blog kenniscentrumMeasurement Matters: Analysing Youth Employment and Skills Training
An Oxfam Novib Blog post about analysing youth employment and skills training to get a deeper understanding of how such projects influence youth unemployment.
Lees meer
-
5 januari 2018 BlogGoede voornemens: 31 tips voor een bewust 2018
Een nieuw jaar en dat betekent: goede voornemens. Om bewuster te leven gaven we 31 tips die je daar bij kunnen helpen.
Lees meer
-
28 december 2017 BlogFilmtip: Human flow
Chinese kunstenaar Ai Wei Wei neemt je in tweeëneenhalf uur mee in zijn reis langs 23 landen waar hij sprak met mensen die hun huis hebben verlaten, op zoek naar een betere toekomst. Het kan niet anders dan dat deze documentaire een blijvende indruk op je achterlaat.
Lees meer
-
27 december 2017 Blog2017: een jaar in actie voor gelijkheid
Dit jaar kwam jij met duizenden supporters in actie voor gelijkheid. Wereldwijd. Dit waren een paar van de belangrijkste gebeurtenissen van 2017
Lees meer
-
21 december 2017 BlogCashewnotentaartje: het allerbeste toetje voor de Kerst
Je hoeft niet moeilijk te doen deze Kerst voor een heerlijk én eerlijk toetje. Dit verrukkelijke taartje is glutenvrij, geschikt voor veganisten en hoeft niet eens in de oven! Komt het je bekend voor? Soms heet dit taartje ook wel ‘No Cheesecake’.
Lees meer
-
21 december 2017 Blog kenniscentrumPartnering with the bad guys
In recent years, international development cooperation is increasingly focussed on the role of the private sector for development. But how do you engage with the private sector in such a way that you do not risk being accused of greenwashing?
Lees meer
-
15 december 2017 BlogWat heb je eigenlijk aan 10 kippen?
Oxfam Novib roept het al weken: als wij je mogen tippen, geef eens 10 kippen! Maar wat heeft een boer eigenlijk aan 10 kippen? Nou, best veel. Wij rekenden het voor je uit.
Lees meer
-
15 december 2017 BlogFilmtip: The Long Season
Hoe is het om te wonen in een vluchtelingenkamp? De bekroonde en bejubelde film The Long Season geeft een kijkje in het leven van Syrische vluchtelingen die nu in Libanon wonen.
Lees meer
-
14 december 2017 Blog kenniscentrumRupsje-nooit-genoeg: de eeuwige lobby voor belastingverlaging voor multinationals
Vanmiddag organiseerde de Tweede Kamer op initiatief van SP, GroenLinks en PvdA een hoorzitting over de dividendbelasting. Een onderwerp waar SOMO al eerder over schreef. Het gaat om 1,4 miljard euro per jaar.
Lees meer
-
8 december 2017 BlogSlecht én goed klimaatnieuws na Bonn
2017 is een jaar van recordbrekende orkanen, rampzalige overstromingen en extreme droogtes. De recente uitkomsten van de Klimaattop in Bonn stellen teleur. Maar het is niet allemaal slecht nieuws.
Lees meer
-
6 december 2017 BlogMooi, maar ongelijk: Laos
Laos is één van de mooiste landen die je ooit kan bezoeken. Het wordt een steeds populairdere vakantiebestemmingen. Maar het is ook één van de armste en meest ongelijke landen in Azië
Lees meer
-
6 december 2017 BlogHoe gaat het met de Rohingya?
Honderdduizenden Rohingya vluchtten voor het geweld uit Myanmar. Maar hoe gaat het nu (oktober 2017) met de Rohingya? Humanitair beleidsadviseur Elselijn vertelt er meer over.
Lees meer
-
1 december 2017 Blog5 originele manieren om jouw Pakt Uit cadeaus in te pakken
Om je te helpen bij het inpakken van jouw Sinterklaas en kerst cadeaus hebben wij 5 originele inpak tips op een rij gezet.
Lees meer
-
23 november 2017 Blog kenniscentrumQuestioning Women’s ‘Empowerment’: What does it Actually mean to unleash Women Farmers’ Potential?
Questioning Women’s ‘Empowerment’: What does it Actually mean to unleash Women Farmers’ Potential? A blog from Oxfam Novib expert Julia Ertl.
Lees meer
-
17 november 2017 BlogRomée's tien leukste, eerlijke cadeautips voor de feestdagen
Tien leukste, orginele, eerlijke cadeautips voor Sinterklaas of Kerst.
Lees meer
-
16 november 2017 BlogSinterklaas Surprise maken
Hoor wie klopt daar kinderen? Nog maar een paar dagen en het is Sinterklaas! Tijd om met oude kranten en behanglijm een mooie papier maché surprise te maken. Met Oxfam Novib twist...
Lees meer
-
10 november 2017 Blog kenniscentrumWhat Does ‘Responsible’ Food Mean?
An Oxfam blog about: What Does ‘Responsible’ Food Mean?
Lees meer
-
10 november 2017 Blog kenniscentrumWhy Environmental Taxation Can Help Fighting Poverty
A Oxfam novib blog about Why Environmental Taxation Can Help Fighting Poverty
Lees meer
-
9 november 2017 BlogDe reputatie van Nederland op het spel?
Verschillende grote Europese kranten koppen in drukletters en vetgedrukt: NEDERLAND BELASTINGPARADIJS. Staat de reputatie van Nederland op het spel?
Lees meer
-
9 november 2017 BlogLagere belasting maakt Nederland niet concurrender
Dat minder belasting goed is voor het investeringsklimaat blijkt niet te kloppen, schrijft belastingexpert Francis Weyzig
Lees meer
-
6 november 2017 BlogKlimaatverandering dwingt miljoenen te verhuizen
Door klimaatverandering worden hele delen van de wereld onbewoonbaar. Ze komen onder water te staan of het wordt er te heet. Per jaar verhuizen nu al 20 miljoen mensen omdat het water ze aan de lippen staat of het te heet wordt onder hun voeten.
Lees meer
-
25 oktober 2017 BlogWaarom ongelijkheid groter is dan je denkt
Ongelijkheid groeit wereldwijd, terwijl de armoede daalt. Hoe kan het dat er een verschil is tussen ongelijkheid en armoede, en klopt ons wereldbeeld wel?
Lees meer
-
24 oktober 2017 BlogVluchtelingen Griekenland: 'We willen gewoon leven'
In het Griekse vluchtelingenkamp Moria is alles erop gericht om vluchtelingen zo snel mogelijk terug te sturen. Mensenrechten worden er geschonden. Vluchteling Meryem zegt: we willen gewoon leven.
Lees meer
-
19 oktober 2017 BlogDe Rohingya-crisis in beeld
Al bijna een miljoen Rohingya zijn vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Er is een gebrek aan water, onderdak, eten en sanitair. De Rohingya-vluchtelingencrisis in beeld.
Lees meer
-
12 oktober 2017 Blog kenniscentrumAls je langer kijkt naar het regeerakkoord
Het regeerakkoord werd na 200 dagen wachten door het nieuwe kabinet gepresenteerd. De plannen voor ontwikkelingssamenwerking waren halfslachtig.
Lees meer
-
9 oktober 2017 BlogNa de bevrijding
Nu de IS steeds verder wordt teruggedrongen, kunnen de jongeren in Mosul, Irak, langzaam weer kijken naar de toekomst. Wat zijn hun plannen na de bevrijding?
Lees meer
-
6 oktober 2017 Blog kenniscentrumHoe ervaren lokale humanitaire organisaties lokalisering?
Hoe ervaren lokale humanitaire organisaties lokalisering?
Lees meer
-
5 oktober 2017 BlogWC-rollen gooien is geen noodhulp
President Trump gooide rollen wc-papier naar de slachtoffers van een orkaan. ‘A Great Job’ doen in een rampgebied is qua noodhulp net wat ingewikkelder.
Lees meer
-
27 september 2017 BlogWater uit de automaat
In Kenia zijn mensen gewend aan droogte. Er is vaak gebrek aan water. Maar er zijn innovatieve oplossingen voor te vinden. Ontdek hier hoe je in droog Kenia toch nog water kunt krijgen.
Lees meer
-
13 september 2017 BlogHamda strijdt voor hygiëne
Hamda en haar water en hygiëne team gaan langs dorpen in Somaliland. Hier geven ze voorlichting over hygiëne. Met hulp van Oxfam en de hygiëne kits helpen ze mensen en voorkomen zo ziektes.
Lees meer
-
13 september 2017 BlogKinderboek Hoekjes van Geluk
Actrice Maryam Hassouni speelde o.a. in Dunya & Desie, Flikken Rotterdam en Soof. Hoekjes van geluk is haar eerste kinderboek. Met illustraties van Ramona Treffers.
Lees meer
-
29 augustus 2017 BlogDe Chlorinator: de schrik van vervuild drinkwater
Van water uit de kraan word je niet ziek, toch? Toch wel, ontdekten inwoners uit Zimbabwe. Samen bedachten we een oplossing: de Chlorinator.
Lees meer
-
29 augustus 2017 BlogDe 5 geheimen van een succesvolle relatie
Hoe houd je na jaren bij elkaar te zijn geweest je relatie goed? Lees onze tips!
Lees meer
-
23 augustus 2017 BlogUnieke hulp voor vluchtelingen: van afval naar banen
Wij helpen Syrische vluchtelingen in de regio. Met een uniek project in Jordanië zorgen we voor schone en veilige opvang en betaald werk: hoe we van afval banen maken.
Lees meer
-
10 augustus 2017 Blog kenniscentrumThe importance of role models
Whether you call them role models or something else, the influence that people close to you (or close to your heart) have, those that you admire, that motivate you, guide you, and inspire you, cannot be underestimated.
Lees meer
-
10 augustus 2017 Blog5 tips om jongeren aan het werk te krijgen
Jongeren willen én kunnen werken. Toch is er wereldwijd geen grotere groep werklozen dan jongeren. Dat moet veranderen!
Lees meer
-
31 juli 2017 BlogZo maak je korte metten met reizigersdiarree
Je bent op vakantie (geweest) en komt ziek terug. Een helft tot een kwart van de vakantiegangers loopt ieder jaar reizigersdiarree op. Met ORS kun je reizigersdiarree goed behandelen. Lees al onze tips om reizigersdiarree te behandelen en te voorkomen!
Lees meer
-
28 juli 2017 BlogDe 10 leukste tweets over onze leeuwinnen
Het Nederlands vrouwenelftal voetbalt fantastisch. Onze Leeuwinnen staan vandaag in de kwartfinale. Omdat we enorm trots zijn, hebben we de 10 leukste tweets over onze leeuwinnen verzameld.
Lees meer
-
27 juli 2017 BlogWaarom de situatie van Palestijnen niet verbetert
50 jaar duurt de bezetting van de Palestijnse gebieden inmiddels. Bijna de helft van de Palestijnen heeft humanitaire hulp nodig. Waarom verbetert de situatie niet?
Lees meer
-
21 juli 2017 Blog kenniscentrumWiebes spreekt zichzelf tegen
Staatssecretaris Wiebes van Financiën lukt het al jaren al jaren om alle kritiek te weerstaan over afspraken tussen multinationals en de Belastingdienst, zogeheten APA’s en ATR’s. Maar niet zonder zichzelf tegen te spreken.
Lees meer
-
17 juli 2017 BlogJemen: Oorlogsgeweld en tegenspoed, maar deze mensen geven niet op
Dit emotionele ooggetuigenverslag gaat over de verschrikkelijke gevolgen van het gewapend conflict dat Jemen al jaren in zijn greep houdt.
Lees meer
-
17 juli 2017 Blog kenniscentrumDe groeiende kloof tussen rijk en arm raakt ook jou
De acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,5 miljard wereldburgers. Een schokkend resultaat van een wereldwijd probleem dat steeds verder toeneemt. Die groeiende kloof tussen rijk en arm raakt ook jou
Lees meer
-
14 juli 2017 BlogBetrokken wereldreizigers
Ondernemers Frans en Joke Meijer reizen in hun zelfgebouwde camper de wereld rond. Ze bezoeken daarbij regelmatig projecten van Oxfam Novib.
Lees meer
-
12 juli 2017 BlogZuid-Sudan: geen hongersnood, maar toenemende honger
In Zuid-Sudan is geen hongersnood meer, mede dankzij de hulp van ontwikkelingsorganisaties en de donaties aan Giro555, maar miljoenen mensen hebben nog steeds ernstige honger. Hoe zit dat?
Lees meer
-
11 juli 2017 Blog5 landen waar jij deze zomer niet naartoe kunt
Deze 5 landen hebben een negatief reisadvies en daar kun jij deze zomer dus niet naartoe. Maar in de landen is ondanks al het geweld, nog veel hoop en schoonheid te vinden.
Lees meer
-
30 juni 2017 Blog kenniscentrumDe ironie van de arme boer
Op veel plekken ter wereld zijn boerderijen juist de eerste plaatsen waar mensen honger krijgen. Als je op een boerderij woont in een land als Burundi, Ethiopië of Cambodja, is je kans om honger te krijgen veel groter dan die van een stadsbewoner in een van die landen of elders in de wereld. Hoe kan het dat boeren in ontwikkelingslanden vaak arm zijn, terwijl er overal ter wereld steeds meer vraag is naar voedsel?
Lees meer
-
29 juni 2017 BlogDroogte in Ethiopie: wat doet Oxfam ter plekke?
Het is extreem droog in de hoorn van Afrika. Oxfam heeft al een half miljoen mensen in die regio geholpen. Doel is: 1 miljoen door deze moeilijke periode heen te helpen.
Lees meer
-
29 juni 2017 BlogVeerkracht in de Tsjaadmeer-regio
Pulka is een klein dorp in de Bornostaat, Nigeria, waar veel gemeenschappen en vluchtelingen worden opgevangen. Moshood Raimi ging er namens Oxfam heen om ons werk te bekijken en vast te leggen.
Lees meer
-
28 juni 2017 BlogVerdriet en hoop in Nigeria
In Nigeria zijn veel mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Er is honger en een tekort aan water. Veel vluchtelingen zijn alles verloren. Maar ze hebben ondanks hun verdriet, nog heel veel kracht.
Lees meer
-
26 juni 2017 BlogSlimmere hulp: gratis geld
Noodhulp kan effectiever en goedkoper door gratis geld te geven in plaats van vrachtwagens te leveren met eten, water en andere basisbehoeften. In Somalië wist Oxfam in 1 maand 1750 gezinnen te bereiken met levensreddende hulp.
Lees meer
-
26 juni 2017 BlogHet onvoorstelbare verhaal van Evelyn (11) en haar zoektocht naar water
Het onvoorstelbare verhaal van Evelyn (11) en haar zoektocht naar water
Lees meer
-
22 juni 2017 BlogAls we vluchtelingen als gelijken behandelen
Duizenden Zuid-Sudanezen zijn gevlucht naar Noord-Oeganda. Vier verhalen over gedrevenheid, vakmanschap, nieuwsgierigheid en nieuwe mogelijkheden.
Lees meer
-
22 juni 2017 BlogHongersnood in Zuid-Sudan afgewend, maar nog altijd veel mensen met honger
Met noodhulp is het gelukt om de hongersnood in delen van Zuid-Sudan af te wenden. Daarmee zijn de problemen niet voorbij. De helft van de Zuid-Sudanezen heeft nog niet genoeg te eten.
Lees meer
-
21 juni 2017 Blog kenniscentrumEnd the era of tax havens: fair taxation to fund health and education
Over the past few years the OECD has played an important role to stop tax evasion and avoidance. However, the OECD is not doing enough to end corporate tax havens. Some countries still do not tax profits at all, and use low tax rates or harmful tax practices to facilitate corporate tax avoidance (countries like the Netherlands, Switzerland, Luxembourg, Ireland, Singapore and Bermuda). In doing so, these countries fail to acknowledge the harmful effects of tax havens on tax revenues in other countries, including the poorest countries, and public services linked to those revenues.
Lees meer
-
20 juni 2017 BlogVluchtelingenopvang in de regio
Soms kunnen we van deze landen in 'de regio' nog wel wat leren over de opvang van vluchtelingen. Waaronder Ecuador. Geen vluchtelingenkampen en gelijk mogelijkheid tot werk en opleiding.
Lees meer
-
15 juni 2017 BlogDe hulp in Somalië in beeld – dit doen we met het geld van Giro 555
Mislukte oogsten en kadavers van koeien en geiten. Die beelden zijn nog steeds een dagelijkse realiteit in Somalië. Maar er is ook goed nieuws! Alleen al in de in de Sanaag-regio en in de Sool-regio is het ons gelukt om respectievelijk 1.679 huishoudens en 1.830 huishoudens van schoon water te voorzien.
Lees meer
-
12 juni 2017 BlogVegaburger-test
Welke vegaburger is het lekkerst? We testen er vier op uiterlijk, structuur, malsheid en natuurlijk smaak. Want door minder vlees te eten strijd je mee tegen klimaatverandering en help je voorkomen dat boeren in ontwikkelingslanden hun oogsten zien mislukken.
Lees meer
-
9 juni 2017 BlogGaza wordt onleefbaar, “Alsof je zeewater drinkt”
In de Gazastrook speelt zich een humanitaire crisis af. Maar door de zwaar beladen politieke context van het Israëlisch-Palestijns conflict, is er nauwelijks oog voor de gezondheid en de waardigheid van de 1,8 miljoen mensen die in dit afgegrendelde gebied wonen.
Lees meer
-
2 juni 2017 BlogWaarom ontwikkelingssamenwerking?
Ontwikkelingssamenwerking is een verhaal van vooruitgang en de verzwegen kans om extreme armoede en ongelijkheid voorgoed op te lossen.
Lees meer
-
31 mei 2017 BlogMueslirepen worden onbetaalbaar
'Mueslirepen en granola worden onbetaalbaar door mislukte oogst', kopt de Volkskrant. Vervelend, maar de echte gedupeerden worden niet genoemd.
Lees meer
-
29 mei 2017 Blog kenniscentrumEen nieuw economisch systeem kan Afrika redden
Ons huidige economische systeem werkt niet, zegt Winnie Byanyima, directeur van Oxfam. Nergens anders zie je dat zo goed als in Afrika. Hoe moet het dan wel?
Lees meer
-
29 mei 2017 BlogTips voor droge moestuingrond
Hoe ga je om met extreme gevolgen van klimaatverandering? In Zimbabwe leren de 33 tuinders van de community garden Mhangami om hun moestuin op een andere manier te bewerken
Lees meer
-
29 mei 2017 BlogIk stap over (5) – probleemloos veranderen van bank
Ik wist nooit wat ING deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over.
Lees meer
-
24 mei 2017 BlogIk stapte over, maar mijn vrienden nog niet
Investeert jouw bank in wapens, kolen en andere ellende? Maar vind je overstappen teveel gedoe? Dien een klacht in. Dat werkt!
Lees meer
-
19 mei 2017 BlogDe 5 mooiste vluchtelingenverhalen van het afgelopen jaar
Ontmoet Muhammed, Yiech, Mohammed, Sonita en de inwoners van Lesbos. Ze komen uit verschillende delen van de wereld en wonen ver bij elkaar vandaan. Toch hebben ze één ding gemeen: ze laten allemaal zien dat iedereen een held kan zijn.
Lees meer
-
19 mei 2017 BlogGehandicapt, én toch 3 goed lopende zaken
Met een karretje maïs verkopen op straat is levensgevaarlijk. Rosa werd geschept door een auto. Een microkrediet hielp haar weer op de been.
Lees meer
-
18 mei 2017 BlogHoe overleef je zonder water?
Drie jaar geen regenval. Kun je het je voorstellen? In delen van Somaliland vielen voor het eerst sinds drie jaar weer een paar grotere spetters. ‘Veel te weinig, en veel te lokaal. Maar het gaf wel hoop.’
Lees meer
-
17 mei 2017 BlogIk stap over afl 4: Hoop putten uit de achtbaantheorie
Dit is het laatste blog in een serie over overstappen van bank.. Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 4 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
Lees meer
-
16 mei 2017 Blog7 redenen waarom ik donateur ben van Oxfam Novib
Ik ben donateur van Oxfam Novib en geef elke maand 10 euro (maar ieder bedrag is welkom). Dit zijn de 7 redenen waarom.
Lees meer
-
10 mei 2017 BlogIk stap over afl 3: Quickscan voor het vinden van een betere bank
Quickscan voor het vinden van een betere bank. Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 3 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
Lees meer
-
8 mei 2017 BlogWat betekent het om onder de armoedegrens te leven?
Met de Live Below The Line Challenge geef je 5 of 7 dagen maximaal €1,75 per dag aan eten uit. Dat is de hoogte van de armoedegrens (die ligt internationaal op 1 dollar 90). Het geld dat je bespaart aan je wekelijkse boodschappen doneer je aan een goed doel. Irene van der Vaart deed samen met haar vriend al twee keer mee.
Lees meer
-
3 mei 2017 BlogIk stap over afl 2: Hoe de oranje leeuw me hoofdpijn gaf
Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 2 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
Lees meer
-
2 mei 2017 BlogEcomodernisten: zelfde doel, maar onrealistische visie
Vanavond gaat in De Zwijger een nieuwe lichting natuurliefhebbers en milieubeschermers met medestanders en critici in debat over hun visie op armoede, landbouw, natuur en energie. Ze noemen zichzelf ‘Ecomodernisten’. Ook Farah Karimi gaat met hen de degens kruizen.
Lees meer
-
26 april 2017 BlogIk stap over afl 1: Bedankt ING, maar het is mooi geweest
Veel mensen willen overstappen naar een duurzame bank, een eerlijke bank. Deel 1 van een serie met tips hoe je van bank kunt veranderen.
Lees meer
-
13 april 2017 Blog kenniscentrumPolitics and money: public budgets change lives!
90% of political decisions are about money. This makes the role of the Finance Minister more important than people think.
Lees meer
-
20 maart 2017 BlogLangetermijnvisie bij Unilever moet worden beloond
Het zou bijna door kunnen gaan als titel van een Carry Slee boek: ‘Afblijven! Hoe ik een ongewenste overname van Kraft Heinz Company overleefde’. Unilever, ’s werelds meest bekende leider op het gebied van duurzaamheid werd mid februari verrast met een overnamebod van Kraft Heinz ter waarde van 134 miljard euro. Het bod - dat in potentie hoger korte-termijn rendement zou opleveren – heeft voor veel opschudding gezorgd.
Lees meer
-
13 maart 2017 BlogGelijkheid voor iedereen
Een demonstratie tegen haat en vóór solidariteit: op zaterdag 11 april liepen duizenden vrouwen – en mannen mee in de Women’s March.
Lees meer
-
3 maart 2017 BlogDe ‘perfecte humanitaire storm’ in Niger
Awa kon haar kinderen niet meenemen en ze had geen schoenen aan toen ze moest vluchten voor het geweld in de grensstreek met Nigeria.
Lees meer
-
3 maart 2017 Blog kenniscentrumEconomic equality for all
Economic equality for all
Lees meer
-
24 februari 2017 Blog kenniscentrumLake Chad Basin: World's most neglected crisis rages on
Lake Chad Basin: World's most neglected crisis rages on
Lees meer
-
17 februari 2017 Blog kenniscentrumTurning the tide: The Make Tax Fair Again Debate
Turning the tide: The Make Tax Fair Again Debate
Lees meer
-
17 februari 2017 Blog kenniscentrumNederland belastingparadijs: een politieke keuze
Nederland belastingparadijs: een politieke keuze
Lees meer
-
17 februari 2017 Blog kenniscentrumThe lost village of Gansé
The lost village of Gansé
Lees meer
-
17 februari 2017 Blog kenniscentrumFighting inequality around the world
Eight men own the same wealth as the 3.6 billion people who make up the poorest half of humanity. You probably have noticed: Oxfam highlighted the fact that the gap between rich and poor is far greater than we have ever feared.
Lees meer
-
3 februari 2017 BlogEU-leiders: volg niet Trump, maar bescherm Europese waarden
Het zou nog kunnen meevallen, zo zeiden velen in Europa voor de verkiezing van Donald Trump tot president.
Lees meer
-
18 januari 2017 BlogDe IS in Irak: één dag later
“De IS is net onkruid. Ze kon wortelen in Irak, omdat ze de ruimte kreeg. De IS kwam niet zomaar opzetten.” Zei een Iraakse activiste verhit. Ik ontmoette haar eind 2016, tijdens een bezoek in Irak. Zij vertelde me dat de IS niet verjaagd moest worden door bommen en militaire offensieven, dat was niet wenselijk. Een nationaal programma voor verzoening en hervorming was veel belangrijker en crucialer.
Lees meer
-
16 januari 2017 BlogHé, ik word geWOBt!
Op 19 mei 2015 vindt in het Catshuis een vertrouwelijk overleg plaats over het fiscale vestigingsklimaat in Nederland. Rutte, Dijsselbloem, Kamp, Ploumen en Wiebes bespreken welke sluiproutes voor multinationals niet langer door de beugel kunnen en welke belastingregels ze internationaal juist willen verdedigen. In de OESO wordt op dat moment nog druk onderhandeld over het BEPS-pakket tegen belastingontwijking.
Lees meer
-
12 januari 2017 BlogIn het veld: de crisis rondom het Tsjaadmeer
‘In Diffa is het ‘s avonds muisstil. Je ziet niets of niemand. Het is er aardedonker. Af en en toe wordt er flink geschoten. Je wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt: er wordt hier gevochten.’ Annick van Lookeren Campagne is humanitair beleidsadviseur bij Oxfam Novib en richt zich op de crisis in de Tsjaadmeer-regio.
Lees meer
-
21 december 2016 BlogVoetballen voor vrede
‘Sport zorgt voor meer verbondenheid en vriendschap’, zegt Theogene. Hij is een vredestichter in Rwanda. Een land dat wordt geteisterd door ongelijkheid, spanningen en gewelddadige conflicten. Maar Theogene gaat dit veranderen. Een erhaal van Oxfam Novib.
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of Esther Kiko
The story of Esther Kiko - Protection of women refugees in Uganda
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of Fatuma Habib
The story of Fatuma Habib - Enabling the environment for young women
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of Ali Idrissi
The story of Ali Idrissi - Political protests in Niger
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of the Behind the Barcodes campaign
The story of the Behind the Barcodes campaign - Towards a fair and sustainable food production
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of the Safhe Jadid project
The story of the Safhe Jadid project - A new page on women, peace and security
Lees meer
-
16 december 2016 BlogThe story of Emanu Georwell
The story of Emanu Georwell - Small enterprises, big impact
Lees meer
-
30 november 2016 BlogGeachte Minister Dijsselbloem
Op 6 december onderhandelt u met uw collega’s uit andere EU-landen over het dichten van één van de grootste belastinglekken in de wereld. Een belastinglek, dat multinationals in staat stelt jaarlijks miljarden aan winsten compleet onbelast tussen twee landen terecht te laten komen. Een zwart gat van ongekende proporties.
Lees meer
-
22 november 2016 Blog'We kunnen niet toekijken hoe mensen lijden'
Kanovaren in Midden-Afrika? Dat klinkt als een uitdagende actievakantie. Maar de kleine houten bootjes zijn voor veel gevluchte Zuid-Sudanezen een serieuze business. - een verhaal van Oxfam Novib.
Lees meer
-
10 november 2016 BlogEen sprankje hoop
Vluchtelingen in Griekenland willen verder met hun leven, maar kunnen geen kant op. Oxfam Novib -collega Dodie doet wat ze kan.
Lees meer
-
4 oktober 2016 BlogBlijf kalm
Twee cruciale woorden hoor je veel te weinig als het over vluchtelingen gaat. Alleen reddingswerkers op zee herhalen ze keer op keer: blijf kalm.
Lees meer
-
3 oktober 2016 Blog60 jaar Oxfam Novib
Oxfam Novib bestaat zestig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum hield Oxfam Novib een congres over Civic Society Space, in de nieuwe REgentes in Den Haag. Directeur Farah Karimi opende de dag. Lees hier haar speech terug.
Lees meer
-
3 oktober 2016 BlogEen waterput zonder pomp
Rijdend langs de kust van Gaza zien we jonge kinderen in de branding spelen. We begrijpen pas wat voor gezondheidsrisico ze lopen als we even later één van de afvoerbuizen van Gaza’s riolering naderen. We ruiken deze afvoer lang voordat we ‘m zien: een dikke pijp die zijn gevaarlijke en verontreinigde inhoud uitstort in de Middellandse Zee. Een paar meter verder gooit een eenzame visser zijn hengel uit, hopend op een vis voor het avondmaal.
Lees meer
-
7 september 2016 BlogNieuw ontwerp, maar geen verandering
Vandaag, op 7 september, houdt Tim Cook (CEO van Apple) weer een van zijn beroemde presentaties. Mensen over de hele wereld zullen nieuwsgierig zijn naar de nieuwe iPhone 7, die er waarschijnlijk het zelfde uitziet als de iPhone 6 maar dan met een paar onmisbare nieuwe features. Maar wat ik hoop is dat Tim juist deze presentatie gebruikt om niet alleen over de nieuwe iPhone te praten, maar ook over tax justice.
Lees meer
-
7 september 2016 Blog#MakeTaxFair: Belasting als belangrijkste wapen tegen extreme ongelijkheid
Vrouwen in Indonesië verdienen 21,5% minder dan mannen in vergelijkbare posities en in Cambodia is het minimumloon slechts 27,5% van het benodigde inkomen om in de basisbehoeften van een doorsnee Cambodjaanse familie te voorzien. Het zijn slechts enkele statistieken, maar ze vertellen een breder verhaal.
Lees meer
-
5 september 2016 BlogDieren op de vlucht
Vluchtelingen blijven een groot onderwerp in de media. Kinderen komen op verschillende manieren in aanraking met het debat dat hier rondom wordt gevoerd. Via sociale media, de krant, televisie, wat ze horen op het schoolplein. Maar hoe leg je aan hen uit wat ‘vluchten’ is? Wat het betekent dat er meer dan 65 miljoen mensen hun huis hebben moeten achterlaten, omdat het thuis niet meer veilig was?
Lees meer
-
11 juli 2016 BlogTax Talk: Tijd voor een race naar de top
Wat doen een vakbondsman, politicus en rechtenstudente samen in één café? Ze spraken met elkaar en belastingexperts van Oxfam Novib over belastingontwijking. ‘Als we willen dat multinationals er geen wedstrijd van maken hoe ze zo weinig mogelijk belasting kunnen betalen, moet je het aantrekkelijk maken om wél belasting te betalen’, zeiden ze.
Lees meer
-
11 juli 2016 BlogWe voelen de hitte niet eens meer
Duizend broden. Dat is de hoeveelheid die iedere ochtend voor de 350 huishoudens in het Al Awdi kamp door de vrouwen wordt gebakken. Het is hard en heet werk, net als de voorbereiding voor Iftar, de traditionele maaltijd die het einde inluidt van de vastendag gedurende Ramadan.
Lees meer
-
29 juni 2016 BlogOngelijkheid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De ongelijkheid in de wereld neemt toe. Belastingontwijking levert daar een belangrijke bijdrage aan. Als we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen willen halen, moeten we belastingontwijking aanpakken, bepleit Farah Karimi bij de UvA.
Lees meer
-
16 juni 2016 BlogHongerende Mozambikanen dupe van beleid donoren
Verontwaardigd schortten donorlanden, inclusief Nederland, vorige week hun betalingen aan Mozambique op, na het bekend worden van een ongekende corruptiezaak.
Lees meer
-
25 mei 2016 BlogFietsen tegen dorst
Fietsen om Syrische vluchtelingen aan schoon drinkwater te helpen? Bij Limburgs Mooiste gingen medewerkers van Van Oord de uitdaging aan. Oxfam Novib-collega Serina Kleijn deed verslag.
Lees meer
-
23 mei 2016 BlogEerste hulpverleners in humanitair werk
Meer landen in crisis of conflict betekent meer mensen die slachtoffer worden en hulp nodig hebben. Het is steeds moeilijker om het stijgend aantal crises en de groeiende complexiteit daarvan te bestrijden. Een verhaal van Oxfam Novib.
Lees meer
-
13 mei 2016 BlogThe tax hypocrisy
De verdeling van welvaart in de wereld wordt steeds schever. Vooral ook door het oneerlijke belastingsysteem waarmee multinationals ruim 100 miljard euro aan belastinggeld ontwijken in arme landen. Zo blijven arme landen arm. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, spreekt overheden aan op hun belofte om voor 2030 een einde te maken aan extreme armoede. 'Overheden van rijke landen moeten zich inspannen om het belastingsysteem te hervormen, als ze zich aan hun belofte willen houden.'
Lees meer
-
2 mei 2016 BlogBelasting-hokus-pokus in Bangladesh
Bangladesh wordt geteisterd door armoede. Slechts een handjevol mensen profiteert van de groeiende economie die wordt gevoed door de komst van multinationals. De overheid biedt hen flinke belastingvoordelen om hen in het land te houden.
Lees meer
-
29 april 2016 BlogDe erfenis van Berta Caceres
Op 3 maart 2016 wordt Berta Cáceres op brute wijze vermoord. Waarom, en door wie? Het onderzoek is nog niet afgerond. Een verhaal van Oxfam Novib.
Lees meer
-
29 april 2016 BlogOpgesloten zonder tralies
Marina van Dixhoorn van Oxfam Novib ziet ‘veel wanhoop’ in Griekenland.De situatie is er sinds de Turkije-deal ingrijpend veranderd. Nog steeds weten veel vluchtelingen niet waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid zorgt voor veel stress en onrust.
Lees meer
-
8 april 2016 BlogBouwpakket voor gevorderden. Het verhaal van vluchtelingenkamp Za'Atari
Farah karimi van Oxfam Novib bezocht de projecten en sprak met de vluchtelingen. De meesten wonen in steden, sommigen in speciale vluchtelingenkampen. Wat hebben zij nou echt nodig? Hoe kunnen wij hen het beste helpen? Dit is het verhaal van het Jordaanse kamp Za’Atari.
Lees meer
-
4 april 2016 BlogLibanon zou graag ruilen met Europa
'Toen de eerste Syrische vluchtelingen hier aankwamen, ontving de bevolking hen als broeders’, zegt locoburgemeester Mohammed Savout van Bar Elyas, een stadje in de Bekaa Vallei, vlakbij de Syrische grens. ‘Toen de volgende tienduizend vluchtelingen kwamen, werden ze verwelkomd als vrienden. Toen er uiteindelijk zeventigduizend vluchtelingen waren op een bevolking van 35.000 werden ze gezien als indringers.'
Lees meer
-
3 april 2016 BlogDe route naar Europa
Vluchtelingen worden gedwongen teruggestuurd naar Turkije. Een land dat niet veilig is om vluchtelingen naar toe uit te zetten en dat mensen terugstuurt naar Syrië.
Lees meer
-
31 maart 2016 BlogWat Syrische vrouwen willen
De deur naar Europa is zo goed als op slot. Het geweld in Syrië gaat door. Duizenden Syrische vrouwen en hun kinderen verblijven noodgedwongen in buurlanden van Syrië, maar kunnen daar geen kant op. Oxfam Novib directeur Farah Karimi zocht ze op om er achter te komen wat het is onder deze omstandigheden moeder te zijn.
Lees meer
-
13 maart 2016 Blog5 jaar oorlog in Syrië
In Nederland verblijven nu bijna 23.000 Syrische vluchtelingen, veelal mannen. Ze zijn op zoek naar een veilig thuis en toekomst voor zichzelf en hun gezin. Abdul Naser is een van hen. Dit is zijn verhaal.
Lees meer
-
19 februari 2016 BlogHet verhaal achter de foto
Kijk nog eens goed naar deze foto. Acht vrouwen en een jongetje van een jaar of vier beschermen zich tegen het rondwaaiende stof. Het gezicht van de voorste vrouw is niet te zien. Wel de groene jerrycan in haar rechterhand. Die weegt vol ruim twintig kilo.
Lees meer
-
16 februari 2016 BlogVoorkom slecht nieuws 2
Soms kunnen we vooraf voorspellen wat over een poosje in het nieuws zal zijn. Over een aantal weken zullen media zich steeds meer gaan bezighouden met een enorme voedselcrisis die zich afspeelt in Ethiopië en landen daaromheen. We zullen een volstrekt uitgedroogd land zien, waar uitgehongerde mensen in de felle zon gelaten wachten op wat gaat komen. Langs de kant van de weg – slechts hier en daar nog – karkassen van dieren; veel vee zal dan al lang dood zijn.
Lees meer
-
28 januari 2016 BlogVoorkom slecht nieuws
Soms kunnen we vooraf voorspellen wat over een poosje in het nieuws zal zijn. Over een aantal weken zullen media zich steeds meer gaan bezighouden met een enorme voedselcrisis die zich afspeelt in Ethiopië en landen daaromheen. We zullen een volstrekt uitgedroogd land zien, waar uitgehongerde mensen in de felle zon gelaten wachten op wat gaat komen. Langs de kant van de weg – slechts hier en daar nog – karkassen van dieren; het meeste vee zal dan al lang dood zijn.
Lees meer
-
21 januari 2016 BlogSpeech: Farah bezorgd om mensenrechten bij Oxfam Novib / PEN Awards 2016
Voor het eerst in de geschiedenis van de Oxfam Novib / PEN Awards kon geen van de winnaars persoonlijk zijn of haar prijs in ontvangst nemen. 'Het lijkt er op dat de wereld stappen achteruit zet als het gaat om het respecteren van mensenrechten', constateert Oxfam Novib-directeur Farah Karimi tijdens de prijsuitreiking.
Lees meer
-
10 november 2015 BlogBlog: 'Na Fort Europa nu ook Fort Afrika?'
Op 11 en 12 november 2015 praten Europese en Afrikaanse leiders in Malta over migratie. Volgens minister Koenders zal het onder andere gaan over “gelijkwaardige partnerschappen met Afrikaanse landen om migratie in goede banen te leiden". Feitelijk een manier om te zeggen dat Europa van Afrika verlangt dat het haar burgers op het eigen continent houdt, zodat Fort Europa beschermd wordt tegen ongewenste migratiestromen.
Lees meer
-
3 november 2015 BlogBlog: Farah Karimi - 'Nog nooit heb ik me zo erg een vluchteling gevoeld'
De zekerheid die onze moderne samenleving sinds de Tweede Wereldoorlog kenmerkt, namelijk dat iedereen die vreest voor geweld en vervolging kan rekenen op bescherming en opvang in een ander land, wordt aan alle kanten belaagd. Zelfs onze politici lijken de essentie van het Vluchtelingenverdrag niet meer te begrijpen.
Lees meer
-
20 oktober 2015 BlogBlog: Niemand hoeft honger te hebben
Nog steeds gaan 800 miljoen mensen elke avond met honger naar bed. Het is tijd om dat te veranderen.
Lees meer
-
26 september 2015 BlogBlog: Hoop zaaien in wanhopig, bloeddoorlopen Congo
Is er hoop voor Congo, de Democratische Republiek? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, bezoekt innovatieve projecten in Uganda en oostelijk Congo en ziet hoe vrouwen een steeds luidere stem krijgen.
Lees meer
-
23 september 2015 BlogBlog: Wat is er mis met Europa?
Al jaren verleent Oxfam Novib noodhulp aan Zuid Sudanese vluchtelingen in Noord Uganda. We versterken de capaciteit van lokale organisaties zodat zij zelf noodhulp kunnen verlenen. Geen prikkeldraad, geen politieblokkades, maar een warm welkom. Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, bezoekt innovatieve projecten in Uganda en Oostelijk Congo en vraagt zich af waarom Europa niet in staat is om te gaan met vluchtelingen.
Lees meer
-
23 september 2015 BlogBlog: Rechtvaardige leiders, sta op
Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, reisde naar het Griekse eiland Lesbos om vluchtelingen bij te staan. Wat ze zag en hoorde, doet haar pijn. Ze ziet een bange wereld met bange leiders. Een wereld waarin rechtvaardige leiders harder nodig zijn dan ooit.
Lees meer
-
21 september 2015 Blog6 grijpklare kansen voor het kabinet
Nederland moet zich schamen voor het geringe aantal Syrische vluchtelingen dat het opvangt. Wie geen vluchtelingen wil, moet investeren in een veiligere wereld. Daarom: 6 kant-en-klare kansen voor onze regering om het vluchtelingenprobleem aan te pakken.
Lees meer
-
2 september 2015 BlogKabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales
Het kabinet heeft dé kans laten liggen om een revolutionaire ommezwaai te maken in het klimaat- en energiebeleid. Door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak, kiest het kabinet voor een juridisch achterhoedegevecht, in plaats van leiderschap te tonen in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Parijs.
Lees meer
-
28 augustus 2015 BlogBlog: Marianne verleende noodhulp in Zuid-Sudan
Marianne Moller reist voor Oxfam naar brandhaarden over de hele wereld. Als humanitair hulpverlener wil ze mensen een betere toekomst geven. Het is indringend werk dat haar persoonlijk raakt.
Lees meer
-
11 februari 2015 BlogNoodhulp is te vaak alleen maar pleisters plakken
De humanitaire sector is traag en bureaucratisch. Laat lokale organisaties het voortouw nemen, betogen Farah Karimi en Seng Raw.
Lees meer
-
17 november 2014 BlogHulpbeleid beter ten halve gekeerd, dan geheel verdwaald
In 2012 tekende minister Ploumen vol trots als eerste minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voor een bezuiniging van 750 miljoen per jaar op hulp en in 2017 zelfs een miljard. ‘Maar’, zei ze: ‘ik ga met minder geld meer resultaten boeken’. Dat zou ze doen door een aantal fundamentele veranderingen door te voeren in ontwikkelingssamenwerking. Maakt ze haar beloftes waar?
Lees meer
-
20 mei 2014 BlogBrengt MINUSMA Mali een betere toekomst?
Amper aangekomen in Gao, werden de Nederlandse (MINUSMA) militairen in Mali twee weken terug verwelkomd met raketinslagen vlakbij hun compound. Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib, reisde afgelopen maand naar Gao en noemt de situatie daar ‘uiterst wankel’.
Lees meer
-
13 november 2013 BlogSyrie-crisis sleept regio mee
‘Afzijdigheid van de internationale gemeenschap, zoals we die twee jaar hebben gezien, is geen optie meer.’ Dat schrijft Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, 11 november in NRC Handelsblad over het conflict in Syrië.
Lees meer
-
28 maart 2013 Blogbestrijding ongelijkheid moet hart zijn van Ploumen's beleid
Rond Pasen verschijnt de langverwachte beleidsnota van minister Ploumen. Het belooft een gouden ei te worden. Want ondanks opnieuw drastische bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget, beoogt de minister te komen met een optimale mix tussen hulp en handel, meer doen met minder geld, wil ze als coherentiekampioen de groei van onze handelseconomie bevorderen en tegelijkertijd binnen één generatie extreme armoede de wereld uithelpen. Voorwaar een grootse ambitie.
Lees meer
-
18 november 2012 BlogSamsom laat armsten in de steek
In een interview in de Volkskrant gaat PvdAleider Diederik Samsom zaterdag j.l. in op de bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking. Oxfam Novib directeur Farah Karimi leest het artikel op haar weg terug vanuit Noord-Uganda. Samsom’s uitlatingen treffen haar pijnlijk en ze schrijft hem een open brief.
Lees meer
-
18 juni 2012 Blogwie geeft om Jemen?
Geschreven door Farah Karimi, Algemeen Directeur Oxfam Novib 22 mei 2012
Lees meer
-
18 juni 2012 Blogmarkt zal armoede echt niet bestrijden
VVD’ers Blok en Kamerlid De Caluwé geven in de Volkskrant van zaterdag een proeve van internationale onbekwaamheid. Kolommen lang schrijven ze drogredenen en onwaarheden, terwijl het ze maar om een ding gaat: 70 procent bezuinigen op het ontwikkelingsbudget.
Lees meer
-
23 september 2010 Blogarmoede en honger teisteren vooral Afrika
Deze week verscheen in de grote provinciale kranten, onder anderen BN De Stem, De Stentor en het Eindhovens Dagblad een artikel over de Milleniumdoelen: wat is er tot dusver van terechtgekomen? Onder andere Oxfam Novibs Sasja Bökkerink (Mondiale Strategieën en Samenwerking - Team Beleidsbeinvloeding) komt aan het woord over aanhoudende honger en armoede in Afrika.
Lees meer
-
23 april 2010 BlogVVD trekt zich terug achter de dijken
In een globaliserende wereld moeten we de blik over de grenzen heen richten, zo stelt de VVD in haar concept-verkiezingsprogramma dat aankomende zaterdag op het partijcongres wordt besproken.
Lees meer
-
29 januari 2010 BlogMoyo’s oplossing voor armoede werkt niet
Farah Karimi over het boek ‘Dead Aid’ van Dambisa Moyo
Lees meer
-
11 december 2009 Blogde kracht van het zelfdoen
Essay over ontwikkelingssamenwerking door Farah Karimi.
Lees meer
-
12 augustus 2009 Blog'neem Geneefse Conventies weer serieus'
De Geneefse Conventies bestaan 60 jaar. Een goed moment voor hernieuwde verontwaardiging, vindt Oxfam Novib algemeen directeur Farah Karimi. “Gewelddadige conflicten doen jaren van ontwikkeling teniet.” Lees haar opinieartikel.
Lees meer
-
14 april 2009 Blogstop wildwest taferelen Somalische kust
Het is niet pluis in de wateren voor Somalië. Piraterij tiert er welig, tot grote frustratie van de internationale gemeenschap. Op 16 april spreekt de kamer over de Nederlandse deelname aan de Operatie Atalanta, die de piraterij moet helpen beteugelen.
Lees meer